Τα «Θραύσματα» του Βασίλη Μόσχου. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

1091 Views
Τα «Θραύσματα» του Βασίλη Μόσχου. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. Τα «Θραύσματα» του Βασίλη Μόσχου. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

 Τα «Θραύσματα» του Βασίλη Μόσχου. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

Σπίτι, διαμέρισμα, οικογένεια, οικοδομή, γειτονιά, δρόμος, πράξεις και λόγια στην καθημερινή πραγματικότητα… αν τα δει κανείς όλα αυτά από μια οπτική γωνία και ειδικά αν απομονώσει τις στιγμές, μοιάζουν με θραύσματα. Μικρά κομμάτια που ενώνονται σε μια αλλόκοτη ιστορία και συνθέτουν μια πραγματικότητα, διαφορετική για τον καθένα. Όσο κι αν θεωρείται κατακριτέο, καθένας από εμάς ενδιαφέρεται να μάθει έστω μια φορά στη ζωή του πώς περνάει την ώρα του ή τί συμβαίνει στο σπίτι κάποιου άλλου. Έτσι, για να δει ότι ο μικρόκοσμός του είναι μεγάλος, ότι υπάρχουν και χειρότερα ή ότι η περίπτωσή του δεν είναι μοναδική. Τέτοιες καθημερινές στιγμές αποτυπώνει ο Βασίλης Μόσχος στο βιβλίο του με τον εύστοχο τίτλο «Θραύσματα».

Η Υπόθεση:

Ο Μιχάλης, η Ελένη, ο Θανάσης, η Λεμονιά, τα μικρά παιδιά μιας γειτονιάς, η Τζένη, μια γιαγιά και πολλά άλλα πρόσωπα, πρωταγωνιστούν στις μικρές ιστορίες των διηγημάτων του βιβλίου. Ο συγγραφέας, σαν να μαγνητοσκοπεί μια σκηνή που βλέπει, σα να θυμάται παλιές εμπειρίες που έζησε ή του αφηγήθηκε κάποιος άλλος, αποτυπώνει στο χαρτί διάφορες στιγμές της καθημερινότητας λογιών λογιών ανθρώπων. Νέοι που ερωτεύονται, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που βρίσκεται στο σπίτι, η άφιξη της γιαγιάς στο σπίτι, η εμπειρία από μια εκδρομή, η αδελφική αλληλεγγύη, διάφορα προβλήματα, ανησυχίες, συναντήσεις στο δρόμο με απροσδόκητη εξέλιξη, παιχνίδια αλλά και προσωπικές εμπειρίες συνθέτουν ένα κολλάζ με εικόνες. Περιγράφονται καταστάσεις οικείες σε όλους, με πρόσωπα της διπλανής πόρτας.

Αξίζει:

Πρόκειται για μια συλλογή 24 αυτοτελών διηγημάτων, κοινωνικού περιεχομένου, μιας και περιλαμβάνουν σκηνικά από την καθημερινότητα. Είναι καλογραμμένα και παρότι σύντομα, οι ιστορίες είναι ολοκληρωμένες, πράγμα που τα κάνει ευχάριστα και όχι κουραστικά. Τα μοτίβα εναλλάσσονται κι έτσι διατηρείται το ενδιαφέρον να διαβαστεί η επόμενη ιστορία. Οι περιγραφές είναι καλές, οι διάλογοι έξυπνοι, το λεξιλόγιο προσαρμόζεται ανάλογα με το περιεχόμενο του διηγήματος. Σε γενικές γραμμές επικρατεί το χιούμορ και η αμεσότητα, δίνοντας αρκετή δόση αλήθειας στην περιγραφή και διακωμωδώντας την πολλές φορές δύσκολη πραγματικότητα. Δεδομένου ότι ο συγγραφέας έχει πραγματοποιήσει σπουδές σχετικές με τον κινηματογράφο, τα διηγήματα μοιάζουν με στοπ καρέ ή με μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική σκηνή!

Δεν αξίζει:

Όσοι δεν είναι ενδιαφέρονται για αυτού του είδους την αποσπασματική γραφή, μπορούν να το προσπεράσουν. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το ολοκληρωμένο. Τα κοινωνικά διηγήματα, όπως και τα μυθιστορήματα μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή με άλλη ματιά. 

Βασίλης Μόσχος, Θραύσματα, εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2016, σσ. 160.

Βαθμολογία:

4/5 

#ΜαριάνναΜπουρουτζή #Θραύσματα #ΒασίληςΜόσχος #Κουλτουρόσουπα
#kulturosupa #ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Από Θέση Ισχύος - Η δύναμη του δημόσιου λόγου» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ σε καλοκαιρινή περιοδεία (Πρόγραμμα)
«Από Θέση Ισχύος - Η δύναμη του δημόσιου λόγου» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ σε καλοκαιρινή περιοδεία (Πρόγραμμα)
με 0 Σχόλια 845 Views

Στο επίκεντρο ο δημόσιος χώρος και ο δημόσιος λόγος.  Πολίτες και Πολιτικοί μέσα στην ιστορία. Αψιμαχίες, λόγοι που δίχασαν και ένωσαν, που ανέστησαν το ηθικό και κατακεραύνωσαν αντιπάλους. Λόγοι που ενίοτε καθοδηγούν επιμελώς το κοινό αίσθημα  και φλερτάρουν με τη δημαγωγία.

 
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή