«Με λένε Μαλάλα», τρείς σφαίρες στο όνομα του Αλλάχ! Διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

3364 Views
«Με λένε Μαλάλα», τρείς σφαίρες στο όνομα του Αλλάχ! Διαβάσαμε και σχολιάζουμε. «Με λένε Μαλάλα», τρείς σφαίρες στο όνομα του Αλλάχ! Διαβάσαμε και σχολιάζουμε.

 

Διάβασε και σχολιάζει η Μιλάντα Σαρικιαχίδου

 
 
 
Το ¨Με λένε Μαλάλα¨ είναι η αξιοθαύµαστη ιστορία µιας οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τροµοκρατίας, η ιστορία της µάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών, η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος –ιδιοκτήτης σχολείου ο ίδιος– αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά· είναι, τέλος, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού µε δυο γονείς που αγαπούν µε πάθος την κόρη τους σε µια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίµηση στους γιους.
 
Η αφήγηση ξεκινά από την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου του 2012, όπου η 15χρονη Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο, και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ποια είναι η Μαλάλα φωνάζει ο γενειοφόρος άντρας, κανένας δε μίλησε, όλα όμως τα κεφάλια γύρισαν και κοίταξαν το μοναδικό κορίτσι που δε φορούσε μαντίλα…3 σφαίρες στο όνομα του Αλλάχ.
 
Ακολουθούν 24 κεφάλαια όπου η Μαλάλα διηγείται την ιστορία του πατέρα της, την ιστορία της οικογένειας της, την δική της καθημερινότητα και την ζωή στο Πακιστάν. «Κατάγοµαι από µια χώρα που δημιουργήθηκε τα µεσάνυχτα. Όταν κόντεψα να πεθάνω, ήταν µεσηµέρι…» Περιγράφει με θαυμασμό την πατρίδα της, την όμορφη κοιλάδα του Σουάτ, την ζωή της ανάμεσα σε Μπόλιγουντ ταινίες και βιβλία της δημοφιλούς σειράς twilight, τις ώρες μπροστά από τον καθρέφτη να δοκιμάζει χτενίσματα, τον ανταγωνισμό με τις συμμαθήτριες για την πρωτιά στην τάξη και για όλα αυτά που μας δείχνουν ότι η ζωή της δε διέφερε από την ζωή ενός οποιοδήποτε κοριτσιού. Μέχρι που εμφανίστηκαν οι Ταλιμπάν, ο μουλά Φαζλουλάχ στην κοιλάδα του Σουάτ ιδρύει ένα πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό και σιγά σιγά μέσα από αποσπάσματα του Κορανίου κερδίζει έδαφος, ο «Μουλά fm» εκπέμπει, τα κορίτσια απαγορεύεται να φοιτούν, οι γυναίκες δεν πηγαίνουν στο παζάρι, τα σχολεία δυτικού τρόπου καίγονται, απαγορεύονται οι σαπουνόπερες, η μουσική, τα περιοδικά, τα κοσμήματα έρχεται η εποχή του σκοταδισμού.Ενα κορίτσι μαζί με τον πατέρα της όμως τούς εναντιώθηκε. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αρνήθηκε την επιβεβληµένη σιωπή και πολέµησε για το δικαίωµά της στην εκπαίδευση. Από αγάπη για το σχολείο βρήκε το θάρρος να μιλήσει.
 
Αναμφισβήτητα ο πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας του βιβλίου ο πατέρας Γιουσαφζάι. Πάμφτωχος και χωρίς την υποστήριξη του μουλά πατέρα του καταφέρνει να πραγματοποιήσει έπειτα από πολλές δυσκολίες το όνειρο του, να σπουδάσει. Το αγόρι που κέρδισε υποτροφία στο πανεπιστήμιο και ήλπιζε σε άγνωστους συγγενείς να τον φιλοξενήσουν, υιοθέτησεαμέσως τον δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης. Αξιοθαύμαστη φιγούρα, μέσα από τα λόγια του μεταφέρονται προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας, στίχοι διάσημων ποιημάτων, απόψεις φιλελεύθερες. Ο άντρας που γιόρτασε την γέννηση της κόρης του σε έναν κόσμο που μόνο τα αγόρια έχουν αξία, αγαπά την οικογένεια του και δεν φοβάται να μιλήσει για το αυτονόητο, σωστός μουσουλμάνος δεν είναι ο φανατικός τρομοκράτης. Υπερασπίζεται το δικαίωμα στην μόρφωση, στηρίζει την γυναικεία φύση κι αγωνίζεται να απαλλάξει την κοιλάδα από τους Ταλιμπάν.
 
.
Θα μείνω στην γραφή, απλή και κατανοητή. Σαν να διαβάζεις το ημερολόγιο της, η νεανική αθώα ματιά πρωταγωνιστεί σε όλο το βιβλίο. Aκόμη και τα πολιτικά και ιστορικά γεγονότα μεταφέρονται στον αναγνώστη χωρίς φαρφάλες και να κουράζουν. Η μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ υποστηρίζει με ευκρίνεια και χάρη το ανάγνωσμα και μεταγγίζει λεπτό προς λεπτό την καθημερινότητα του τόπου αλλά και την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων. Η Κριστίνα Λάμ η οποία συνεργάστηκε με την Μαλάλα στην συγγραφή του βιβλίου δεν επενέβη στον νεανικό τρόπο γραφής μεταφέροντας μας ένα κείμενο αυτούσιο και ουσιώδες.
 
Αξίζει να το διαβάσεις για να δεις ακόμη μια φορά την ομορφιά να αφανίζεται από τον φανατισμό. Για να θαυμάσεις ένα κορίτσι προερχόμενο από μια τριτοκοσμική χώρα, να εμπνευστείς από το μεγαλείο της. Το πιο γενναίο κορίτσι στον κόσμο θα σου θυμίσει πως είναι να είσαι έφηβη και πόσα μπορείς να καταφέρεις όσο σε διακατέχει η νεανική παρόρμηση. Να μυρίσεις τα φαγητά αλλά και τη βρώμα των σκουπιδιών στην πόλη της Μιγκόρα, να δεις τον φόβο των Ταλιμπάν να σκιάζει τις ζωές αλλά και τον φανατισμό να τις δηλητηριάζει, ιδίως μέσα από τις εκπομπές του ανεκδιήγητου ραδιοφωνικού σταθμού «Μουλά FM»! Να νιώσεις τους ανθρώπους να παρασύρονται ή να λυγίζουν, να κρύβονται, να αντιστέκονται και να τρομοκρατούνται. Να παρακολουθήσεις  τη ζωή ενός κοριτσιού στη γειτονιά και στο σπίτι, τις εντάσεις ανάμεσα στις φιλενάδες και τους ατέρμονους αδερφικούς καβγάδες να μεγαλώνει μπροστά στα μάτια σου και να γίνεται η ηρωίδα της χρονιάς. Η Μαλάλα, που αγωνίζεται για μια παιδεία δυτικού τύπου, παραμένει ωστόσο πιστή μουσουλμάνα, ιδιαίτερα περήφανη για τη φυλή της, τους Παστούν. Παρά τα όσα απίστευτα κατορθώνει, είναι ένα κορίτσι που αγαπά το ροζ χρώμα, τον πρωινό ύπνο, το Μπόλιγουντ και την τηλεοπτική σειρά Ugly Betty – όλα όσα, μαζί με τη μόρφωση, θέλουν να της στερήσουν οι Ταλιμπάν.
 
Άφησε το στην άκρη εάν σε κουράζουν οι διηγήσεις πολιτικών απολυταρχικών καθεστώτων, η Ανατολική θεματολογία και αντίληψη και δεν είσαι θαυμαστής της βιογραφίας.
 
Η ΜΑΛΑΛΑ ΓΙΟΥΣΑΦΖΑΙ γεννήθηκε το 1997 στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Η φωνή της ακούστηκε πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο όταν σε ηλικία έντεκα ετών έγραψε στο BBC Urdu για τη ζωή υπό το καθεστώς των Ταλιµπάν. Τον Οκτώβριο του 2012, η Μαλάλα έγινε στόχος των Ταλιµπάν και πυροβολήθηκε στο κεφάλι επιστρέφοντας σπίτι της µε το σχολικό λεωφορείο. Επέζησε από θαύµα και µεταφέρθηκε σε εξειδικευµένο νοσοκοµείο του Μπέρµιγχαµ. Τον Μάρτιο του 2013, µετά από µια εντυπωσιακή ανάρρωση, επέστρεψε στα θρανία, στο Μπέρµιγχαµ αυτή τη φορά, όπου ζει µε την οικογένειά της. Το 2013 ήταν υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης, η νεότερη υποψήφια στην ιστορία του θεσµού, ενώ την ίδια χρονιά τήςαπονεµήθηκαν το Βραβείο Ζαχάρωφ και η ανώτατη διάκριση της Διεθνούς Αµνηστίας, το Ambassador of Conscience Award. Στις 12 Ιουλίου 2013, στα δέκατα έκτα γενέθλιά της, η Μαλάλα έδωσε οµιλία στην έδρα των Ηνωµένων Εθνών για τη σπουδαιότητα του δικαιώµατος στην εκπαίδευση. Τον Μάρτιο του 2014 ανακοινώθηκε εκ νέου η υποψηφιότητά της για το Νόµπελ Ειρήνης και στις 10 Οκτωβρίου 2014 το Νόμπελ Ειρήνης μοιράζονται από κοινού η 17χρονη Πακιστανή MalalaYousafzai και ο Ινδός KailashSatyarthi «για τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και των νέων και την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση». Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το σκεπτικό της βράβευσης στο site nobelprize.org, να παρακολουθήσετε την επίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας.
 
Το βιβλίο της Malala Yousafzai "Με λένε Μαλάλα", που έγραψε σε συνεργασία µε την Κριστίνα Λαµ, απέσπασε το Specsavers National Book of the Year Award στην Αγγλία το 2013 και µεταφράζεται σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσµου.
 
«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο».
 
Βαθμολογία:
3,8/5
 
Εκδοτικός Οίκος:ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας: Μαλάλα Γιουσαφζάι
Κατηγορία: Βιογραφία
Σελίδες: 432
.
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ
 
.
Ακολουθήστε μας στα social media
       
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Από το σκοτάδι στο φως:  Ψυχοθεραπευτική ομάδα Δραματοθεραπείας για ενήλικες.
Από το σκοτάδι στο φως: Ψυχοθεραπευτική ομάδα Δραματοθεραπείας για ενήλικες.
με 0 Σχόλια 274 Views

 Στις 10 Οκτωβρίου ξεκινάει στο Ψυχοσκόπιο κλειστή και ολιγομελή ομάδα δραματοθεραπείας που απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν σαν στόχο να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό τους εαυτό.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή