Πλάκα πλάκα, η αλήθεια κρύβεται στα πιο περίεργα μέρη και βιβλία!

1929 Views
Πλάκα πλάκα, η αλήθεια κρύβεται στα πιο περίεργα μέρη και βιβλία! Πλάκα πλάκα, η αλήθεια κρύβεται στα πιο περίεργα μέρη και βιβλία!

 

Διάβασε και σχολιάζει η Μαρία Διαμαντοπούλου.

 
«-Γιατί, γελάτε, κ. Δικαστά;
-Άκουσα ένα τρομερό ανέκδοτο!
-Σοβαρά; Θα το πείτε και σε μένα;
-Τρελός είσαι; Μόλις καταδίκασα αυτόν που το έβγαλε σε δέκα χρόνια φυλακή!»
 
Όσοι είστε στα 40 και πάνω, σίγουρα θυμάστε πολλά από τη δεκαετία του 80 και του 90, τις πολιτικές τους συνθήκες, τα πρόσωπα και τις κόντρες! Καυγάδες στη Βουλή σε απευθείας μετάδοση, καυγάδες με σόγια και φίλους για τα πολιτικά και οι εφημερίδες να δημοσιεύουν πράματα και θάματα! Ο κόσμος έβγαζε το άχτι του, παραπονιόταν για τους πολιτικούς του και γινόταν ο απαραίτητος τζερτζελές για να περνάει η ώρα στα καφενεία… Τυπικό της εποχής, το πολιτικό ανέκδοτο, με πρωταγωνιστές τους κορυφαίους της εποχής! Μεγάλοι πολιτικοί αντίπαλοι, οι οικογένειές τους και άλλοι διάσημοι παρήλαυναν στα ανέκδοτα που έκαναν το γύρο της χώρας! Όλα αυτά στην Ελλάδα. Μια τυπικά δημοκρατική χώρα, όπου από τη μεταπολίτευση και μετά μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα και δημόσια την πολιτική σου θέση. Τι συμβαίνει, όμως σε πιο «σφιχτά» καθεστώτα; Όπου η πολιτική αντίθεση κάποτε σήμαινε εκτοπισμό, φυλάκιση και είχε σοβαρότατες συνέπειες (απόλυση, δυσμένεια, στιγματισμό); Πως μπορούσε να εκφραστεί ο κόσμος στο κομμουνιστικό σταλινικό καθεστώς, όταν η μυστική αστυνομία κρυφάκουγε τους πάντες και τα πάντα και μπορούσε κάποιος να παρεξηγηθεί τόσο εύκολα; Ή στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου; Ή ακόμα και παλιότερα ,όπως για παράδειγμα, στην αχανή, απολυταρχική Οθωμανική αυτοκρατορία; Πως έβγαζες το άχτι σου, διατηρώντας παράλληλα και το κεφάλι σου στη θέση του;
 
Στην πασίγνωστη Λωξάντρα, η Μαρία Ιορδανίδου μας είχε δώσει την ίδια απάντηση. Φάρμακο στις καθημερινές στεναχώριες και στις …πολιτικές απογοητεύσεις υπήρξαν τα ανέκδοτα! Κυρίως αυτά με τον Νασρεντίν Χότζα που κατατρόπωνε τον πασά, αν και ήταν ταπεινής καταγωγής. Κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα, χαμηλόφωνα και διακριτικά, με την ελπίδα να μην τα ακούσουν ακατάλληλα αυτιά. Διαδίδονταν παντού, στα σαλόνια και στους δρόμους, στα πανεπιστήμια και στα καφενεία. Τα έλεγαν μικροί και μεγάλοι, κάθε κοινωνικής, μορφωτικής και οικονομικής τάξης. Το ίδιο και στα ζόρικα κομμουνιστικά καθεστώτα του Στάλιν και της Ανατολικής Ευρώπης. Ποιός τα έβγαζε ,όμως και σε τι αποσκοπούσε; Γιατί μερικά ήταν πιο πετυχημένα από τα άλλα και ποια ήταν τα πιο γνωστά; Τι τα έκανε τόσο δημοφιλή τελικά;
 
.
Στα πολύ ενδιαφέροντα αυτά ερωτήματα μας απαντά ο Γιώργος Τσακνιάς με το βιβλίο του «Η πίπα του Στάλιν και άλλα αντισοβιετικά ανέκδοτα», από τις πολύ προσεγμένες εκδόσεις Κίχλη, καταλήγοντας σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ένα από αυτά είναι ότι τα πολιτικά αυτά ανέκδοτα, διαφέρουν παρασάγγας από τη σάτιρα. Είναι βαθύτατα αυτοσαρκαστικά, «μαύρα» και βαθύτατα αποκαλυπτικά. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη, με το ένα να αποτελεί την εισαγωγή στα πολιτικά ανέκδοτα, ενώ το άλλο αποτελεί μια μικρή ανθολογία τους.
 
Πάνω απ’ όλα, όμως, αποτελούν και ένα παράθυρο σ’ εκείνη την εποχή για εμάς, μια έμμεση μαρτυρία για τη ζωή τότε… Τις συνήθειες, τις αντιλήψεις και τα πρόσωπα της επικαιρότητας. Για τους ανθρώπους, όμως, της εποχής ήταν πολλά παραπάνω, μια εξαιρετική βαλβίδα εκτόνωσης, μια διέξοδος διασκέδασης και κριτικής στα κακώς κείμενα, που ήταν άπειρα, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν πολλοί τρόποι να ξεσπάσεις. ‘Όπως έλεγε και ο μέγας Τζόρτζ Όργουελ, «κάθε αστείο είναι μια μικρή επανάσταση». Επανάσταση ενάντια στη μαυρίλα, στην απαισιοδοξία, στη μιζέρια, αλλά-ενίοτε-και σε καθεστώτα ή πρόσωπα.
 
Διαβάστε το: Πρόκειται για μια πρωτότυπη μίνι έρευνα για ένα θέμα ελάχιστα γνωστό στο μέσο άνθρωπο. Θα γελάσετε, θα μάθετε και θα προβληματιστείτε… Πίσω από το γέλιο, κρύβεται η γυμνή αλήθεια. Ως συνήθως.
 
Μη το διαβάσετε: Αν ανήκετε στους νοσταλγούς τέτοιων καθεστώτων. Η πραγματικότητα που περιγράφουν δε θα σας αρέσει, μάλλον…
 
Βαθμολογία:
3.9/5

Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Στην  Άχρηστη Πληροφορία… Τι φόρεσαν οι κυρίες στην Επίδαυρο: Από την Φ. Κομνηνού με κιμονό στο ροζ φόρεμα της Κ. Ευαγγελάτου (φωτό)
Στην Άχρηστη Πληροφορία… Τι φόρεσαν οι κυρίες στην Επίδαυρο: Από την Φ. Κομνηνού με κιμονό στο ροζ φόρεμα της Κ. Ευαγγελάτου (φωτό)
με 0 Σχόλια 2478 Views

Στην Άχρηστη Πληροφορία... Πολλά ήταν τα διάσημα πρόσωπα που παρακολούθησαν την παράσταση «Αντιγόνη», στην Επίδαυρο.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή