Η Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να ξεχρεώσει ποτέ τον Ντίνο Χριστιανόπουλο.

3153 Views
Η Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να ξεχρεώσει ποτέ τον Ντίνο Χριστιανόπουλο. Η Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να ξεχρεώσει ποτέ τον Ντίνο Χριστιανόπουλο.

 
Τί νὰ τὰ κάνω τὰ τραγούδια σας
ποτὲ δὲ λένε τὴν ἀλήθεια
ὁ κόσμος ὑποφέρει καὶ πονᾷ
κι ἐσεῖς τὰ ἴδια παραμύθια.
Ποιήματα
ἔκδ. Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη, 1992
 
Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Περικλή Μήτκα, στο χαιρετισμό που μας απηύθυνε κατά την έναρξη της μουσικο-θεατρικής εκδήλωσης «Κάθε φορά που βρέχει μοναξιά», αφιερωμένης στη ζωή και στο έργο του θεσσαλονικιού ποιητή. Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ, το πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τίμησε στις 13/3/2018, τον πασίγνωστο και αγαπημένο ποιητή της πόλης, που ανέδειξε τον πραγματικό της χαρακτήρα, μακριά πολύ από τους αφελείς χαρακτηρισμούς που της αποδίδονται κατά καιρούς.
 
Η Θεσσαλονίκη, πρωτίστως είναι πόλη του πόνου, της μελαγχολίας. Κουβαλάει πολλά τραύματα αυτή η πόλη, αλλά και πολλά θαύματα! Ένα από αυτά, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος! Ποιητής, στιχουργός, στοχαστής, άνθρωπος, που μιλά για όσα δε θέλουμε ν’ ακούσουμε, αλλά όλοι τα βιώνουμε: τη μοναξιά, το περιθώριο, την ερωτική επιθυμία, τη συντριβή του έρωτα, την απελπισία, χωρίς να έχουν σημασία η προέλευση, η ηλικία, το φύλο, οι προτιμήσεις. Και όλα αυτά, χωρίς να επιδιώκει την αναγνώριση, τη βράβευση, την τιμή, όπως μας τόνισαν στην αρχή, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Μελίνα Αποστολίδου, Νικόλας Μαραγκόπουλος και Ιωάννα Παγιατάκη, που ανέγνωσαν αποσπάσματα του έργου του, με θεατρικό τρόπο, δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα.
.
 
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος είναι ένας άνθρωπος μακριά από συμβάσεις, πράγμα που του δίνει μια αξιοζήλευτη ελευθερία! Το όνομα, η ιδιότητα, ο χαρακτήρας, δε μας γλιτώνουν από την αποτυχία, τη συντριβή σε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Το θέμα είναι να τα μετουσιώσεις σε κάτι δημιουργικό, έστω ξεσπώντας την πίκρα σου. Μέσω της ανάγνωσης βιογραφικών κειμένων, καταλάβαμε πως το κατάφερε αυτό ο ίδιος ο ποιητής, δίνοντάς μας το έναυσμα να προσπαθήσουμε και μεις, βρίσκοντας μία γιατρειά.
 
Ο Έρωτας; Δεν είναι γιατρικό για όλες τις πληγές; Σαφέστατος ο ποιητής για το ρόλο του στην ανθρώπινη ζωή, μέσα από το ποίημα του «Η Θάλασσα», που το διάβασε η γνωστή στιχουργός κ. Λίνα Νικολακοπούλου, με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο.
 
Ἡ θάλασσα εἶναι σὰν τὸν ἔρωτα:
μπαίνεις καὶ δὲν ξέρεις ἂν θὰ βγεῖς…
Ἡ θάλασσα εἶναι σὰν τὸν ἔρωτα:
χίλιοι τὴ χαίρονται – ἕνας τὴν πληρώνει.
(1962)
 
Μέσα από την αναζήτηση του Έρωτα, που τα μεταμορφώνει όλα, προβάλλεται η άλλη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη της μελαγχολίας και του καημού, της αρρενωπότητας, της παρανομίας και της ευλογημένης λαγνείας. H Εγνατία, ο Βαρδάρης, όλη η Θεσσαλονίκη, γίνονται ένα σκηνικό, μια τοιχογραφία ερωτισμού, αλλά και της σκληρής πλευράς της ζωής. Η οικονομική κρίση δεν αφήνει αδιάφορο τον ποιητή, κλεισμένο στο καβούκι του. Παρομοιάζει την κατάσταση με… αποχωρητήριο βουλωμένο, που κάποιοι γενναίοι καλούνται να ξεβουλώσουν, «απολαμβάνοντας» όλα τα παρελκόμενα. Αυτοί οι γενναίοι είμαστε όλοι εμείς και μόνο με την αλληλεγγύη θα τα βγάλουμε πέρα. Θέματα διαχρονικά, σημερινά, αγωνιώδη, που καθιστούν τον Ντίνο Χριστιανόπουλο άκρως προσιτό, ανθρώπινο και το έργο του βαθιά κοινωνικό. Ακόμα και τα πιο ερωτικά κομμάτια του έργου του, μιλούν στην ψυχή όλων, νέων και μη, ανεξαρτήτως προτιμήσεων, αφού η Αγάπη, ο Θάνατος και η Απώλεια δε γνωρίζουν από τέτοιους διαχωρισμούς. Η επιστολή της φοιτήτριας της Νομικής σχολής, Νοεμί Βασιλειάδου, μας ένωσε όλους, όπως και το αγαπημένο τραγούδι του ποιητή, την «Αχάριστη» του Βασίλη Τσιτσάνη, με το οποίο έκλεισε η βραδιά, με συγκίνηση και χειροκρότημα!
 
Βέβαια, η εκδήλωση ήταν «φτωχή» χωρίς την παρουσία του ποιητή, που δε μπόρεσε να παραβρεθεί. Ίσως και να μην ήθελε, ακόμα και αν ήταν δυνατόν να έρθει…
 
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά, με μελοποιημένους στίχους του ποιητή, απόλυτα ταιριαστούς λαϊκούς ρυθμούς οι κ.κ Δημήτρης Νικολούδης και Παναγιώτης Καραδημήτρης, με τη συνοδεία τετραμελούς ορχήστρας υπό τους κ.κ Σάκης Λάιος (πιάνο), Δημήτρης Γουμπερίτσης (μπάσο), Κώστας Ματσίγκος (κιθάρα), Στάθης Σαββίδης (μπουζούκι).
 
(Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Δήμητρα Καστρίτση-Ρίμπα (Tμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΑΠΘ) για την πολύτιμη βοήθειά της.)

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή