Τσερνομπίλ: Η σειρά, o χαμός, το βιβλίο και το ζοφερό μέλλον μας.

2590 Views
Τσερνομπίλ: Η σειρά, o χαμός, το βιβλίο και το ζοφερό μέλλον μας. Τσερνομπίλ: Η σειρά, o χαμός, το βιβλίο και το ζοφερό μέλλον μας.

 

(Είδε) Διάβασε και σχολιάζει η Μαρία Διαμαντοπούλου.

.

Δεν έχει ούτε έξι μήνες που ενθουσιασμένοι φίλοι με προέτρεπαν να δω –σχεδόν πιεστικά!- μια σειρά στο πασίγνωστο ΗΒΟ: μια άκρως ρεαλιστική απεικόνιση των γεγονότων πριν και μετά το ολέθριο πυρηνικό δυστύχημα, που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, στις 26 Απριλίου του 1986Το «Chernobyl» αφηγείται την ιστορία της έκρηξης του πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία από τη στιγμή της έκρηξης του αντιδραστήρα και μετά. H σειρά, η οποία ολοκλήρωσε τα πέντε επεισόδιά της την Κυριακή 3 Ιουνίου, ξεδιπλώνει τα γεγονότα που οδήγησαν στο δυστύχημα αλλά και τα όσα ακολούθησαν τις φρικτές εκείνες ώρες, με ήρωες τους ανθρώπους που προσπάθησαν να κατανοήσουν τι συνέβη και προέβησαν σε απίστευτες πράξεις αυτοθυσίας προκειμένου να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση αυτής της άνευ προηγουμένου καταστροφής. Πέρα από την καταγραφή των γεγονότων, βλέποντας κανείς τη σειρά ένιωθε πως μπήκε σε χρονομηχανή! Τα πάντα, μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια: κτήρια, αυτοκίνητα, ρούχα, αντικείμενα αναβιώνουν το σοβιετικό καθεστώς της δεκαετίας του ’80,με απόλυτη πειστικότητα.
 
.
Η συνταγή της επιτυχίας, ωστόσο, υπήρξε ένα βιβλίο και μια συγγραφέας, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, μόλις το 2015. Η Ουκρανή δημοσιογράφος Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, περιηγήθηκε στην κόκκινη ζώνη του Τσερνομπίλ, με προσωπικό κόστος στην υγεία και την ασφάλειά της, συλλέγοντας μαρτυρίες ανθρώπων που είτε είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα, είτε ήταν κάτοικοι της περιοχής την περίοδο εκείνη. Το αποτέλεσμα είναι ανατριχιαστικό. Μέσα από τις ιστορίες τους, εισερχόμαστε σε έναν άγνωστο κόσμο, μυστικότητας, φόβου, φρίκης! Πολλοί συγκρίνουν το Τσερνομπίλ της Αλεξίεβιτς με το Ημερολόγιο της Άννα Φρανκ και όχι άδικα: και τα δύο αποτελούν ιστορικές μαρτυρίες για φρικτά γεγονότα. Γεγονότα που αφορούσαν και αφορούν καθημερινούς ανθρώπους, όπως εμάς.
 
Τραγική, για παράδειγμα, είναι η μαρτυρία της Λουντμίλα, που ο σύζυγός της, Βασίλι, κλήθηκε ως πυροσβέστης από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας. Κανείς δε γνώριζε την θανατηφόρα επίδραση της ακτινοβολίας στον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, εκτός από ελάχιστους που το έκρυψαν τεχνηέντως από το λαό και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο Βασίλι, όπως και εκατοντάδες άλλοι, έλιωσε κυριολεκτικά ζωντανός, πεθαίνοντας δύο εβδομάδες μετά το δυστύχημα. Ή του εμπειρογνώμονα Βάλερι Λεγκάσοφ, που κλήθηκε να ερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας, αλλά χωρίς να πλήξει το καθεστώς… Ο Λεγκάσοφ προτίμησε να πει την αλήθεια σε όλη την υφήλιο και αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά την καταστροφή. Στα απομνημονεύματά του, η αλήθεια σε συγκλονίζει, ενώ οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν την εκκένωση των περιοχών, την ερήμωση και τον ξεριζωμό σου κάνουν την καρδιά κομμάτια. Άνθρωποι κάθε ηλικίας υπέστησαν τις φοβερές συνέπειες στην υγεία και την καθημερινότητά τους, ακόμα και πολλά χρόνια μετά. Προκατάληψη, φόβος και αγωνία για το αβέβαιο μέλλον συνοδεύουν ακόμα και τώρα τους πρωταγωνιστές των ιστοριών! Τίποτα δεν έχει τελειώσει δυστυχώς!
 
.
Το χειρότερο, όμως, κρύβεται αλλού και μας στοιχειώνει όσο τίποτα. Ο τίτλος του βιβλίου είναι σαφής: Τσερνομπίλ, το χρονικό του μέλλοντος! Ένα πυρηνικό δυστύχημα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον πλανήτη ανά πάσα στιγμή, είτε λόγω ανθρώπινου λάθους, είτε φυσικής καταστροφής. Θυμάστε τη Φουκουσίμα; Ή ξεχνάτε ότι εδώ γύρω μας υπάρχουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία και του Ακούγιου στη Μικρά Ασία;
 
Παράλληλα, το Τσερνόμπιλ είναι ένα μνημείο της ανθρώπινης αλαζονείας, ματαιοδοξίας και του… λάθους. Όσο και αν προχωρήσει η τεχνολογία και η επιστήμη, ο ανθρώπινος παράγων είναι καθοριστικός. Θεοί ΔΕΝ είμαστε, ούτε θα γίνουμε!
 
Δε θα ήθελα, ωστόσο, να σας αφήσω μέσα στη μαυρίλα, το θάνατο και την απώλεια. Υπάρχουν και φωτεινά σημεία στο βιβλίο (και στη σειρά) που αποκαθιστούν την πίστη στον Άνθρωπο και στη Ζωή. Ενδεικτικά αναφέρω τους ανθρώπους που εν γνώσει τους μπήκαν σε απόλυτα ραδιενεργό περιβάλλον, πεθαίνοντας σχεδόν αμέσως, προσπαθώντας να περιορίσουν την καταστροφή. Ή τους ανθρώπους που επέστρεψαν στον τόπο τους μετά από τόσα χρόνια, προσπαθώντας να του δώσουν και πάλι ζωή. Ή τους επιστήμονες που βγήκαν μπροστά λέγοντας την αλήθεια στην ανθρωπότητα και πλήρωσαν ακριβά το θάρρος τους. Ή τις μητέρες που είδαν τα παιδιά τους να γεννιούνται με σοβαρότατα προβλήματα και τη δασκάλα που σχεδόν όλη της η τάξη πάσχει από λευχαιμία και η ίδια κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να απαλύνει τον πόνο αυτών των παιδιών. Ιστορίες δύναμης και ανθρωπιάς!
.
.
Διαβάστε το: αν αναλογιστείτε ότι το Τσερνομπίλ είναι ένα κοσμοϊστορικό γεγονός που μας αφορά ακόμη και σήμερα. Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας είναι φανερές, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. Οι δε μεγαλύτεροι, σαραντάρηδες και άνω, θυμόμαστε ακόμα τις περίεργες και τρομακτικές μέρες μετά το ατύχημα. Οι ουρές στα σουπερ μάρκετ, ο φόβος να φάμε φρούτα και λαχανικά και η βροχή που ξαφνικά έγινε εχθρός!
 
Μη το διαβάσετε: αν πιστεύετε πως ο άνθρωπος είναι αλάνθαστος, παντοδύναμος απέναντι στη Φύση και στα δημιουργήματά του. Αν νομίζετε πως η τεχνολογική ανάπτυξη αξίζει κάθε θυσία, ακόμα και αν αυτή είναι η αυτοκαταστροφή.
 
111111111111 111111111111111
Πληροφορίες για το βιβλίο, εδώ


Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή