Tα «σαράντα» του σεισμού του 1978 στη Νέα Παραλία. Γράφει η Μαρία Διαμαντοπούλου.

1821 Views
Tα «σαράντα» του σεισμού του 1978 στη Νέα Παραλία. Γράφει η Μαρία Διαμαντοπούλου. Tα «σαράντα» του σεισμού του 1978 στη Νέα Παραλία. Γράφει η Μαρία Διαμαντοπούλου.

20 Ιουνίου 1978. Καλοκαίρι, ζέστη και Μουντιάλ. Η ώρα 11 το βράδυ.  Ξαφνικά, η γη τραντάζεται, παρασύροντας κτίρια και ανθρώπους σ’ έναν εφιαλτικό χορό. Η Θεσσαλονίκη δε θα είναι ποτέ η ίδια, μετά τον Μεγάλο Σεισμό, των 6,5 Ρίχτερ, που κόστισε τη ζωή 47 συμπολιτών μας, τραυμάτισε εκατοντάδες και άλλαξε τη φυσιογνωμία της πόλης. Ακόμα και αν δεν τον θυμόμαστε (καλή ώρα, ήμουν δύο ετών..) ή δεν τον ζήσαμε, μεγαλώσαμε με τις διηγήσεις γι’ αυτόν. Αστικοί μύθοι και πραγματικότητα, αλήθειες και υπερβολές, στοιχεία και κουτσομπολιά, μπλέκονται, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη σελίδα στην ιστορία της πόλης. Οι Θεσσαλονικείς δεν την ξεπέρασαν ακόμα. Ίσως και δεν πρέπει, για πολλούς και διάφορους λόγους, καλούς και κακούς.
 
Φέτος συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια από την καταστροφική επίσκεψη του Εγκέλαδου στην πόλη μας και τα ερωτήματα ακόμα πλανώνται στον αέρα. Όπως και ο φόβος. Με αφορμή την επέτειο αυτή, υπό την πρωτοβουλία και την οργάνωση του συλλόγου των Φίλων Νέας Παραλίας, έγινε ένα ιδιότυπο «μνημόσυνο» του μεγάλου σεισμού, Αμφιθέατρο του Κήπου των Εποχών, στη Νέα Παραλία, στις 19/6, μία ημέρα πριν το χτύπημα του σεισμού, το καλοκαίρι του ’78. Καλεσμένοι ομιλητές οι κ.κ. Παπαζάχος, καθηγητής σεισμολογίας του Α.Π.Θ., Λεκίδης Βασίλης, διευθυντής ερευνών του Ι.Τ.Σ.Α.Κ.(Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών), Σιμιτζής, διευθυντής Β΄ΕΜΑΚ, ο μηχανικός κ. Βαφειάδης και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπος Στεργιάδης. Την εκδήλωση παρουσίασε η γνωστή δημοσιογράφος της πόλης, κ. Σύνθια Σάπικα.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ του B.B.C. για το σεισμό της Θεσσαλονίκης, με σπάνιες εικόνες, που ξύπνησαν μνήμες και προκάλεσαν δέος και φόβο. Παράλληλα, οι ομιλητές έκαναν μια σύντομη εισήγηση, δίνοντας μας το στίγμα για όσα θ’ ακολουθούσαν.
 
Φυσικά, η πρώτη ερώτηση που κλήθηκε ν’ απαντήσει ο κ. Παπαζάχος ήταν αν θα γίνει σεισμός και η απάντηση του ήταν άμεση, σαφής και… τρομακτική, κόβοντάς μας για λίγα λεπτά την ανάσα: φυσικά και θα γίνει! Ζούμε σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, επομένως το θέμα δεν είναι αν θα γίνει σεισμός, αλλά πότε. Φυσικά, δεν υπάρχει πρακτική πρόβλεψη σεισμών, αλλά μόνο πρόβλεψη συμπεριφοράς των κτιρίων και του εδάφους. Επίσης, δεν ισχύουν κάποιοι μύθοι για τους σεισμούς όπως ότι η πολλή ζέστη προμηνύει σεισμό ή η πανσέληνος .Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον τόπο και την ένταση του σεισμού. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι η θωράκιση!
 
Ο μηχανικός κ. Βαφειάδης μας τόνισε πως η παλαιότητα ενός κτιρίου δεν το κάνει τόσο επικίνδυνο, όσο οι ανακαινίσεις χωρίς την επίβλεψη μηχανικού! Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ακόμα και για νέα κτίρια που ακολουθούν πιστά τον αντισεισμικό κανονισμό, είναι οι αυθαίρετες παρεμβάσεις, όπως γκρεμίσματα τοίχων κτλ. που απειλούν τη στατικότητα και καθιστούν το κτίριο επικίνδυνο. Προσοχή, λοιπόν! Θα πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή μηχανικού για τη δική μας ασφάλεια. Τα αυθαίρετα κτίρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και θα πρέπει να θωρακιστούν και να ενισχυθούν, σε αντίθεση με τα μνημεία της πόλης που είναι προετοιμασμένα κατάλληλα.
 
 Όπως και να έχει, όμως, άλλος είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθορίζει το αν θ’ αντέξει ένα κτίριο τη δόνηση ή όχι: η ποιότητα του εδάφους, που καθορίζει την επίδραση των σεισμικών κυμάτων στις κατασκευές. Ούτε αυτό, όμως, είναι απόλυτο. Ο σεισμός είναι πολυπαραγοντικό και μοναδικό φαινόμενο κάθε φορά και δε μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα, παρά κατόπιν εορτής.
 
Είμαστε, βέβαια, σε πολύ καλύτερο επίπεδο από εκείνο του 1978! Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώτος που χτύπησε ένα μεγάλο αστικό κέντρο και, πέρα από τις καταστροφικές του συνέπειες, άλλαξε πολλά στον Αντισεισμικό Κανονισμό, στην επιστήμη της Σεισμολογίας, αλλά και στον τρόπο οργάνωσης της Πολιτείας. Υπάρχει λεπτομερέστατο σχέδιο αντιμετώπισης ενός μεγάλου σεισμού στην πόλη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Ε.Μ.Α.Κ, το Γ’ Σώμα Στρατού και τους Δήμους. Κάθε χρόνο το σχέδιο επικυρώνεται και γίνονται τακτικά ασκήσεις σεισμού με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων. Βέβαια, δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της άσκησης πολιτών, όπως στην Ιαπωνία, ωστόσο ο καθένας μπορεί να οργανωθεί με την προμήθεια χρησίμων αντικειμένων (ραδιόφωνο με μπαταρία, φαρμακευτικό υλικό)και να συζητήσει με τους δικούς του το τι θα κάνουν σε περίπτωση σεισμού, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες.
 
Από την εκδήλωση δε θα μπορούσαν να λείπουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το σεισμό και καταγράφηκαν σε ένα επετειακό βιβλίο με τον τίτλο «Σεισμογραφίες», από τις εκδόσεις Ιανός. Πρόκειται για μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το χτύπημα του Εγκέλαδου στην πόλη, το βράδυ της 20ής Ιουνίου 1978, οι οποίοι περιγράφουν τις εμπειρίες τους, τις φοβίες αλλά και τις αλλαγές που προκάλεσε το γεγονός στις ζωές τους. Το υλικό του βιβλίου συγκεντρώθηκε από το Σύλλογο «Φίλοι Νέας Παραλίας» της Θεσσαλονίκης. Το υλικό του βιβλίου συγκεντρώθηκε με αφορμή την 40ή επέτειο από το σεισμό του 1978 και τη σχετική εκδήλωση. Η εκδήλωση και η επιμέλεια του υλικού έγιναν από τα μέλη του συλλόγου: Σύνθια Σάπικα, Ελένη Φωκά, Δέσποινα Μακροπούλου, Ευαγγελία Μίχου, Αμαρυλλίδα Παπαμιχαήλ, Μπάμπη Μπετζούνη, Bernard Cuomo, Κυριάκο Χατζηιωάννογλου και Πρόδρομο Νικηφορίδη. Τις 34 ιστορίες γράφουν οι: Απόστολος Βεϊζαδές, Σπύρος Βούγιας, Ξανθίππη Γκλαβοπούλου, Διογένης Δασκάλου, Βασιλική Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, Άκις Δ., Δημήτρης Δραγώγιας, Κωστής Ζαφειράκης, Άλκης Κακαλιάγκος, Κατερίνα Καμάρα, Βασίλης Κεχαγιάς, Σταυρούλα Κλειδαριά, Χρή¬στος Κοσμάογλου, Άκης Λαζάρου, Σάββας Λεσπουρίδης, Δέσποινα Μακροπούλου, Ευαγγελία Μίχου, Γιάννης Μπόντης, Λέων Ναρ, Φάνης Ουγγρίνης, Δημήτρης Παπαγρηγορίου, Θόδωρος Παπαδόπουλος, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Θοδωρής Πελαγίδης, Χρύσα Περιδέλη, Φάνης Πετράκης, Σύνθια Σάπικα, Μαρία Στεφανούρη, Άρης Στυλιανού, Γιώργος Τούλας, Τέλλος Φίλης, Ελένη Φωκά, Κυριάκος Χατζηιωάννογλου, Ιωάννα Χρυσοχοΐδου.
 
Η βραδιά έκλεισε υπό τους ήχους μίας μεγάλης επιτυχίας των ‘70’s will survive της Gloria Gaynor…καθόλου τυχαία βέβαια. Η πόλη επιβίωσε από το χτύπημα, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζει. Κανείς δεν ξέρει που, πότε και πως θα μας φερθεί ο Εγκέλαδος… Προσέχουμε για να έχουμε, σωστά προετοιμασμένοι, μακριά από πανικό και φοβίες. Να «ζήσουμε να τον θυμόμαστε», λοιπόν και να διδαχτούμε από τις ελλείψεις και τα λάθη του παρελθόντος!
Πληροφορίες για το βιβλίο ΕΔΩ
Φίλοι Νέας Παραλίας ΕΔΩ

Φωτογραφία : Teo Karanikas

Χρησιμοποιήστε στις κοινοποιήσεις σας τα παρακάτω tags δημοσίευσης:
#ΜαρίαΔιαμαντοπούλου #MariaDiamantopoulou #Κουλτουρόσουπα #Kulturosupa #σεισμός1978 #Θεσσαλονίκη #νέα παραλία #Βιβλίο #εκδηλώσεις #σεισμός

.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ & ΑΥΤΟ:


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Ιστορικού Αρχαιολογικού ΑΠΘ, μεταπτυχιακό στην ανάλυση και τη διδασκαλία της νέας ελληνικής.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις
 Ό,τι ειπώθηκε από τον Βασίλη Γάκη στην παρουσίαση του νέου ΔΣ Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ό,τι ειπώθηκε από τον Βασίλη Γάκη στην παρουσίαση του νέου ΔΣ Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
με 0 Σχόλια 431 Views

 Πολλά υποσχόμενο παρουσιάστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΜΘ με πρόεδρο τον κ. Γάκη. Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου και σας μεταφέρουμε όσα περιμένουμε από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή