«Πατρίδα» του Φ. Αραμπούρου: Τα καλά βιβλία ανήκουν και αφορούν όλους μας και δεν έχουν «πατρίδα»!

2394 Views
«Πατρίδα» του Φ. Αραμπούρου: Τα καλά βιβλία ανήκουν και αφορούν όλους μας και δεν έχουν «πατρίδα»! «Πατρίδα» του Φ. Αραμπούρου: Τα καλά βιβλία ανήκουν και αφορούν όλους μας και δεν έχουν «πατρίδα»!Διάβασε και σχολιάζει η Μαρία Διαμαντοπούλου

.
Τις περισσότερες φορές δεν τα πάω καλά με τα πολυδιαφημιζόμενα και δημοφιλή βιβλία. Το μάρκετινγκ είναι πονηρό και ανηλεές και «τα λεφτά είναι πολλά, Άρη». Ωστόσο, ένα βιβλίο πάντα αξίζει και πάντα έχει κάτι να σου πει και να σου μάθει. Ακόμα και αν είναι «εκδοτικό φαινόμενο», «η έκπληξη της χρονιάς» και τα λοιπά. Ακόμα και αν αποδειχθεί ότι έγινε πολύς ντόρος για το τίποτα. Πιάνοντας, λοιπόν στα χέρια μου την «Πατρίδα» του Φερνάρντο Αραμπούρου, από τις εκδόσεις Πατάκη, ήμουν αρκετά προκατειλημμένη και λόγω προώθησης από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, αλλά και λόγω θέματος, που ίσως θα φαινόταν βαρύ και κάπως εξειδικευμένο. Επλανήθην πλάνην οικτράν! Κοινώς, την πάτησα! Γιατί το βιβλίο αυτό όντως αξίζει τα χρήματα, τον κόπο και την προβολή…
 
Η υπόθεση: Το 2011, η Ε.Τ.Α, η τρομοκρατική φράξια για την αυτονόμηση της Χώρας των Βάσκων καταθέτει τα όπλα και σταματά τον ένοπλο αγώνα .Ακριβώς την ίδια μέρα, η μεσήλικη Μπιττόρι αποφασίζει να επιστρέψει στο χωριό και στο σπίτι της ,που τα εγκατέλειψε μετά τη δολοφονία του άντρα της από την οργάνωση των αυτονομιστών. Το χωριό την υποδέχεται με καχυποψία και μίσος, κυρίως η οικογένεια της Μίρεν, της πρώην κολλητής της. Οι δύο γυναίκες ήταν αχώριστες, μέχρι τη δολοφονία του Τσάκο, του συζύγου της Μπιττόρι, τον οποίο θεωρούσαν προδότη και δειλό, όταν αρνήθηκε να υποκύψει στον οικονομικό εκβιασμό των αυτονομιστών. Η Μιρέν έχει ένα φυλακισμένο γιό, μέλος της ΕΤΑ και ταυτόχρονα μια κόρη που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και δε δύναται να αυτοεξυπηρετηθεί. Η Μπιττόρι έχει θέματα και αυτή με τα παιδιά της, που παλεύουν να βρουν το δρόμο και την ταυτότητά τους. Μέσα στη μαυρίλα της ζωής της, μαθαίνει τα νέα και αρχίζει η διήγηση των γεγονότων. Πως κάθε ήρωας του βιβλίου συνάντησε το πεπρωμένο του; Τι ήταν τελικά αυτό που χώρισε τις δύο οικογένειες, γεμίζοντας το κενό με μίσος; Τι θα γίνει τώρα, μετά το τέλος μιας ολόκληρης εποχής; Αυτά, σε πρώτη ανάγνωση, αφού το βιβλίο σκάβει πολύ βαθύτερα από τα εξωτερικά, επιφανειακά γεγονότα. Το βιβλίο δεν αφορά μόνο τις δύο οικογένειες, τους Βάσκους ή τους Ισπανούς. Μας αφορά όλους και θα σας εξηγήσω γιατί.
 
Στο βιβλίο αυτό, μια ολόκληρη χώρα, ένας λαός και κυρίως δύο αντίθετες ιδεολογίες αποκτούν φωνή. Μέσα από τις διηγήσεις των ηρώων σκιαγραφείται ένας άγνωστος κόσμος ,που ,όμως είναι τόσο γνωστός! Σε ποια χώρα και σε ποια εποχή δεν υπήρξαν αντιθέσεις, συγκρούσεις, πόλεμοι; Νικητές και νικημένοι! Ιδεολογίες που πήραν όπλα ή έγιναν εξουσία, ηττημένοι που βίωσαν τον πόνο και την ταπείνωση. Ή μήπως την πλήρωσαν όλοι τελικά, ο καθένας με τον τρόπο του; Εννιά χαρακτήρες μας διηγούνται σύντομα επεισόδια από τη ζωή τους, πριν και μετά τη δολοφονία που τα άλλαξε όλα.
 
.
Διαβάστε το: η «Πατρίδα» είναι πάνω απ’ όλα η καταγραφή του πως η Ιστορία, ο πόλεμος, η βία σημαδεύει τις ζωές των απλών, καθημερινών ανθρώπων, ανεξάρτητα από το στρατόπεδο που έχουν επιλέξει ή τους έχουν επιβάλλει. Στο βιβλίο, περιγράφεται η ζωή των ηρώων πριν το διχασμό. Μια ζωή καθημερινότητας, ελπίδων, προβλημάτων και προσδοκιών, όπως οι ζωές όλων μας. Οι δύο οικογένειες σκιαγραφούνται τόσο ρεαλιστικά, ώστε μπορεί κάποιος άνετα να ταυτιστεί και να συμπάσχει. Αγαπούν και μισούν, βλαστημάνε, πηγαίνουν στο γήπεδο, στο χωράφι και στον μπακάλη. Έχουν χαρές, φίλους και ζόρια. Έχουν τη δική τους κοσμοθεωρία, η οποία θα κλονιστεί δραματικά .Όπως θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα και όπως το βίωσαν άνθρωποι που γνώρισαν εμφυλίους, πτώσεις καθεστώτων και ένοπλες συγκρούσεις. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μια ιστορία φιλίας και συγχώρεσης. Μια ιστορία για το πώς μπορείς να προχωρήσεις μπροστά, ανεξάρτητα από τα τραύματα και τις απώλειές σου. Η ζωή πάντα συνεχίζεται και εξελίσσεται, θέλουμε δε θέλουμε!
 
Μη το διαβάσετε: αν είστε αδιάλλακτοι και απόλυτοι στις απόψεις και στην ιδεολογία σας, όποια και αν είναι αυτή. Αν νομίζετε ότι πάντα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ότι δεν έχουν σημασία οι «παράπλευρες απώλειες», η φιλία, η οικογένεια, η ζωή.
 
Βαθμολογία: 4/5
.
(Το μυθιστόρημα του Fernando Aramburu, με τον τίτλο "Πατρίδα",  κυκλοφόρησε στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο του 2016, απέσπασε το χειροκρότημα των κριτικών και του κοινού, ενώ έγινε ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων. Το μυθιστόρημα κατείχε την πρώτη θέση  στις πωλήσεις κατά τα έτη 2017 και 2018 στην Ισπανία. Έχει πωληθεί σε 24 χώρες και έχει πουλήσει περισσότερα από 80.000 αντίτυπα στη Γερμανία και 60.000 στην Ιταλία. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2018 από τις εκδόσεις Πατάκη και σε μετάφραση της Σπερελάκη Τιτίνας (Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Ισπανόφωνης Λογοτεχνίας Instituto Cervantes 2014).Πρόκειται να γίνει σειρά από την ΗΒΟ.)
 
Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ


Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
Ακολουθήστε μας στα social media
      


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή