Η Ποίηση της ήττας της γενιάς μας. Η «Κ» στην παρουσίαση της συλλογής «Σε Κλειστά Βιβλία».

2566 Views
Η Ποίηση της ήττας της γενιάς μας. Η «Κ» στην παρουσίαση της συλλογής «Σε Κλειστά Βιβλία». Η Ποίηση της ήττας της γενιάς μας. Η «Κ» στην παρουσίαση της συλλογής «Σε Κλειστά Βιβλία».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
.
«Η Τέχνη δεν προορίζεται για να διακοσμεί, αλλά για να ταράζει.» Πάμπλο Πικάσο

Δυστυχώς, οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την ποίηση είτε με ακαταλαβίστικα παραληρήματα, είτε με γλυκανάλατους ρομαντισμούς. Υποστηρίζουν πως η ποίηση είναι για «λίγους και εκλεκτούς», για όσους αλαφροΐσκιωτους μπορούν να την αποκρυπτογραφήσουν και να χαθούν σε έναν άλλο κόσμο. Πόσο λάθος κάνουν! Η ποίηση έχει έναν άλλο, σημαντικότερο προορισμό: να σε ταράξει, να σε προβληματίσει, να σε βγάλει από την αποχαύνωση της οθόνης και να σε κάνει να αισθανθείς. Στην ποίηση είσαι μόνος, δεν υπάρχουν ήρωες και φανταχτερά σκηνικά: είσαι εσύ, ο ποιητής και η αμείλικτη πραγματικότητα, εκτός ή εντός σου.
 
Αυτό ακριβώς ανέλαβε να μας θυμίσει και ο Θεσσαλονικιός ποιητής Ντέμης Κωνσταντινίδης στις 26/11/2018 στην Πρωτοπορία, στην παρουσίαση της συλλογής του «Σε Κλειστά Βιβλία» από τις εκδόσεις 24 Γράμματα. Πρόκειται για μια συλλογή από νέα και παλαιότερά του έργα, που αποτυπώνουν τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα και πως τη βιώνει «ο μη πετυχημένος και βολεμένος», ο αδικημένος και αυτός που τελικά πληρώνει το μάρμαρο. Ο ποιητής γίνεται ένας ζωντανός φακός -όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τον εαυτό του-που καταγράφει με πικρία και μια ειρωνική διάθεση την καθημερινότητα, τα προβλήματα, τις δοκιμασίες και την αδικία. Δε ζει στον κόσμο του, αλλά τα βλέπει όλα με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Ευαίσθητος, αλλά και καυστικός, αποστασιοποιημένος ,αλλά και επίκαιρος, μας προσφέρει μια καίρια ματιά στα θέματα που μας απασχολούν όλους. Από τον έρωτα, μέχρι την ανεργία και τη διάψευση των ονείρων και την προσπάθεια να μη συμβιβαστείς και να μη συνθλιβείς στα γρανάζια της πραγματικότητας. Τα δε ποιήματα, σύντομα και χωρίς περιττά στολίδια, επικοινωνούν τη στοχαστική διάθεση, αλλά και την –γεμάτη πίκρα- ενηλικίωση και ωρίμανση.
 
Στην παρουσίαση συμμετείχαν, με εύστοχες παρατηρήσεις και ανάγνωση δικών τους έργων οι κ. Ανδρέας Αντωνίου, υποψήφιος διδάκτορας του Α.Π.Θ, ποιητής και μεταφραστής, καθώς και ο Άρης Μπιτσώρης, εκπαιδευτικός, στιχουργός και δημιουργός της έμμετρης απόδοσης στα ελληνικά του «Κορακιού» του Ε.Α. Πόε! Με τη συνδρομή τους, η παρουσίαση εξελίχθηκε σ’ έναν ποιητικό διάλογο, με κύριο παρονομαστή την αγάπη για τη δημιουργία και την πηγαία, αυθόρμητη και ειλικρινή έκφραση. Με αναγνώσεις ποιημάτων, αλλά και με μικρή συζήτηση που ακολούθησε, η βραδιά έκλεισε με τη διαπίστωση ότι η σύγχρονη ποίηση είναι εδώ. Ακόμα και αν δεν τη βλέπουν οι πολλοί, υπάρχει, μάχεται με τα κακώς κείμενα, σε μια πόλη κατεξοχήν «ποιητομάνα». Ανακαλύψτε την, δε θα το μετανιώσετε!
.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Η έννοια του ρόλου»: Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Δραματοθεραπείας σε όσους ασχολούνται με το θέατρο.
«Η έννοια του ρόλου»: Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Δραματοθεραπείας σε όσους ασχολούνται με το θέατρο.
με 0 Σχόλια 271 Views

Κλειστή και ολιγομελή ομάδα δραματοθεραπείας που απευθύνεται σε ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, με στόχο να έρθουν σε επαφή με την έννοια του ρόλου, ξεκινά στο Ψυχοσκόπιο στις 10 Οκτωβρίου.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή