5 υπέροχα βιβλία που μας αφήνει παρακαταθήκη το 2019

4303 Views
5 υπέροχα βιβλία που μας αφήνει παρακαταθήκη το 2019 5 υπέροχα βιβλία που μας αφήνει παρακαταθήκη το 2019

.

 Διάβασε και σχολιάζει η Μαρία Διαμαντοπούλου.

 
Χρόνια πολλά, υγιή, όμορφα και διαβαστερά, φίλοι αναγνώστες! Διακοπές και περισσότερος ελεύθερος χρόνος, κρύο και σπίτι, δώρα που δίνουμε ή λαμβάνουμε, όλα συνηγορούν υπέρ της αγαπημένης μας συνήθειας. Γυρίστε στα αγαπημένα σας βιβλιοπωλεία, αγοράστε ή δανειστείτε, γιατί η χρονιά που μας πέρασε άφησε πίσω της αξιόλογα βιβλία για κάθε ηλικία, βαλάντιο και γούστα. Δύσκολο το καθήκον να ξεχωρίσω κάποια από αυτά… όπως πάντα. Γιατί κάθε βιβλίο έχει κάτι να μας προσφέρει, πολύτιμο και αυστηρά προσωπικό.
 
Καθώς φεύγει η χρονιά, αλλά και η δεκαετία (ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει…) ξεχώρισα κάποια βιβλία, φετινής «εσοδείας», που μου έμειναν, με ταξίδεψαν και χαίρομαι πολύ που ήρθαν φέτος στο δρόμο μου. Θέλετε να με ακολουθήσετε;
 
1. «Οι ρετσίνες του βασιλιά», Ισίδωρος Ζουργός, εκδόσεις Πατάκη.
Αρχίζω από το βιβλίο που διαβάζω αυτές τις μέρες και με έχει αιχμαλωτίσει κυριολεκτικά. Καθόλου περίεργο, βέβαια, για έναν συγγραφέα του βεληνεκούς του Ισίδωρου Ζουργού! Περίμενα το τελευταίο του βιβλίο με ανυπομονησία και δικαιώθηκα, αν και ξεφεύγει αρκετά από τα γνωστά του μονοπάτια του ιστορικού μυθιστορήματος, χωρίς να τα απαρνιέται όμως εντελώς. Λίγο ονειρικό, λίγο σύγχρονο και μονολογικό, σε κερδίζει με το θέμα του (τη σύγχρονη μοναξιά του 21ου αιώνα)και τους εύστοχους παραλληλισμούς του. Παραπάνω δε γνωρίζω, είμαι ακόμη σε διαδικασία ανάγνωσης… «Κάποιο απόγευμα του φθινοπώρου, ένας ηλικιωμένος άντρας κάνει την εμφάνισή του στο χωριό. Μερικοί τον αναγνωρίζουν και ισχυρίζονται πως τον είχαν δει τον προηγούμενο χειμώνα να επιθεωρεί τις εργασίες στον πύργο, αυτόν που στέκεται στο τέρμα της μεγάλης ανηφόρας.
.
.
Οι Ρετσίνες του βασιλιά είναι ένα μυθιστόρημα- νόμισμα. Στη µια του όψη ένας αναμαλλιασμένος γέροντας που κάποτε ήταν βασιλιάς. Στην άλλη ένας κοιλαράς που μοιάζει να είναι ο Γαργαντούας ή ένας γεωργός που χαμογελάει βαστώντας στο χέρι ένα κρασοπότηρο. Ο αφηγητής στρίβει το νόμισμα στον αέρα, κι αυτό, καθώς περιστρέφεται, φανερώνει μέσα από γράμματα και μυστικά οικογενειακές ιστορίες και εικόνες μιας χώρας αμήχανης, βουτηγμένης στην ανεργία και στη νέα μετανάστευση. Στη διάρκεια ενός χρόνου –όσο κρατάει το μυθιστόρημα–, πίσω απ’ τις κουρτίνες της κάθε μέρας ελλοχεύει ο σαιξπηρικός κόσμος ως αδιάγνωστη ασθένεια: πύργοι, βασιλιάδες, κόρες, γελωτοποιοί, εξουσία, προδοσία, αίμα…»
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 
2. «Η ξηρασία», Τζέιν Χάρπερ, εκδόσεις Μεταίχμιο
Καλοκαίρι το διάβασα μεν, μου πάγωσε το αίμα δε. Μια γοτθική ατμόσφαιρα (θυμίζει λίγο την αίσθηση της σειράς True Detective!), αυστραλιανή έρημος και ζέστη με τα καντάρια. Με καθήλωσε, με βασάνισε επαρκώς μέχρι την τελική του λύση. Στα συν του βιβλίου η μετάφρασή του από την άξια εκπρόσωπο του ελληνικού νουάρ, τη Χίλντα Παπαδημητρίου. Ήδη μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, ενώ κυκλοφορεί και το νέο βιβλίο της Τζέιν Χάρπερ…
 .
.
«Η Αυστραλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ κι έναν αιώνα, και στη μικρή πόλη της Κιβάρα έχει να βρέξει δύο ολόκληρα χρόνια. Οι εντάσεις που υποβόσκουν στην κοινότητα γίνονται αφόρητες όταν τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται νεκρά. Όλοι θεωρούν ότι ο αρχηγός της οικογένειας Χάντλερ, ο Λιούκ, αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη σύζυγο και τον εξάχρονο γιο του. Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων και, παρά τη θέλησή του, αναγκάζεται να συμμετάσχει στην έρευνα. Καθώς τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και η καχυποψία απλώνεται στην πόλη, ο Φαλκ υποχρεώνεται να έρθει αντιμέτωπος με μυστικά από το δικό του παρελθόν που αναδύονται στην επιφάνεια όταν αμφισβητεί την αλήθεια για το έγκλημα του φίλου του.» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου»)
 
3. «Πατρίδα», Φερνάρντο Αραμπούρου, εκδόσεις Πατάκη
…«Τι συμβαίνει άραγε όταν η Ιστορία και τα γεγονότα διαλύουν οικογένειες ,φιλίες και σου ρημάζουν τη ζωή; Απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μας διηγούνται τη δική τους προσωπική ιστορία, μέσα στη λαίλαπα της τρομοκρατίας, σ’ ένα βιβλίο που προορίζεται να γίνει κλασικό. Υπάρχει ζωή, φιλία και συγχώρεση μετά από ένα φόνο; Πως συνεχίζεις να ζεις, είτε ως θύμα, είτε ως θύτης;»
.
.
…«Η «Πατρίδα» είναι πάνω απ’ όλα η καταγραφή του πως η Ιστορία, ο πόλεμος ,η βία σημαδεύει τις ζωές των απλών, καθημερινών ανθρώπων, ανεξάρτητα από το στρατόπεδο που έχουν επιλέξει ή τους έχουν επιβάλλει. Στο βιβλίο, περιγράφεται η ζωή των ηρώων πριν το διχασμό. Μια ζωή καθημερινότητας, ελπίδων, προβλημάτων και προσδοκιών, όπως οι ζωές όλων μας. Οι δύο οικογένειες σκιαγραφούνται τόσο ρεαλιστικά, ώστε μπορεί κάποιος άνετα να ταυτιστεί και να συμπάσχει. Αγαπούν και μισούν, βλαστημάνε, πηγαίνουν στο γήπεδο ,στο χωράφι και στον μπακάλη. Έχουν χαρές, φίλους και ζόρια. Έχουν τη δική τους κοσμοθεωρία, η οποία θα κλονιστεί δραματικά .Όπως θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα και όπως το βίωσαν άνθρωποι που γνώρισαν εμφυλίους, πτώσεις καθεστώτων και ένοπλες συγκρούσεις. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μια ιστορία φιλίας και συγχώρεσης. Μια ιστορία για το πώς μπορείς να προχωρήσεις μπροστά, ανεξάρτητα από τα τραύματα και τις απώλειές σου. Η ζωή πάντα συνεχίζεται και εξελίσσεται, θέλουμε δε θέλουμε!»
 
Έτσι το είχα παρουσιάσει πριν λίγο καιρό, θεωρώντας το ένα από τα καλύτερα βιβλία ever.
 
4. «Μορφωμένη», Τάρα Γουεστόβερ, εκδόσεις Ίκαρος
Το συγκεκριμένο το διάβασα πρώτα στα αγγλικά, αφού δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι να μεταφραστεί! Αληθινό, συγκλονιστικό, αφηγείται μια αληθινή ιστορία, από εκείνες που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία!
 
.
Η υπόθεση: η μικρή Τάρα Γουεστόβερ μεγαλώνει στο Αϊντάχο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια κοινότητα Μορμόνων, μιας θρησκευτικής σέχτας που πιστεύει στο Τέλος των Ημερών και του κόσμου, ζει αποκομμένη από τη σύγχρονη ζωή. Η Τάρα δεν έχει καν πιστοποιητικό γέννησης, δεν είναι καταγεγραμμένη πουθενά. Επίσης, δεν τη έχει εξετάσει ποτέ γιατρός, πέρα από τη μητέρα της που εκτελεί χρέη θεραπεύτριας και μαίας, με τη βοήθεια των βοτάνων και της πρακτικής ιατρικής. Οι άρρενες της οικογένειας εργάζονται στη μάντρα ανακυκλώσιμων υλικών που διατηρεί ο πατέρας, ο οποίος πάσχει από διπολική διαταραχή(φυσικά αδιάγνωστη και αθεράπευτη). Η ψυχική ασθένεια, σε συνδυασμό με τη μισαλλοδοξία και το θρησκευτικό φανατισμό δημιουργούν καταστάσεις πέρα από κάθε φαντασία, καταστάσεις που τις αφηγείται γλαφυρότατα η συγγραφέας, η τότε μικρή Τάρα. Το κορίτσι αυτό, με την τεράστια δύναμη ,καταφέρνει όχι μόνο να πάει στο πανεπιστήμιο, αλλά να αποφοιτήσει με άριστα, να λάβει την υποτροφία Gates,να φοιτήσει ως υπότροφος του Κέμπριτζ και τελικά να γίνει δόκτωρ (!) Ιστορίας του ιδίου πανεπιστημίου, ενός από τα κορυφαία στον κόσμο.
 
Εγγυημένα, θα πάθετε πλάκα, αλλά και θα προβληματιστείτε πολύ. Αν αναρωτηθήκατε ποτέ για το τι είναι τελικά αυτό που μας καθορίζει: το περιβάλλον, η οικογένεια ή μήπως η εξέλιξή μας καθορίζεται από εμάς τους ίδιους, ανεξαρτήτως συνθηκών. Αν είστε θρησκευόμενοι ή ακόμα και άθεοι, για την επιρροή της θεολογικής σκέψης στον τρόπο ζωής του καθενός. Αν έχετε ποτέ βρεθεί διχασμένοι ανάμεσα στην αγάπη σας για τους άλλους, στις ανάγκες και τα θέλω σας και στα πιστεύω σας. Αν το παρελθόν σας στοιχειώνει το παρόν σας και αν θέλετε –επιτέλους-να τα συμφιλιώσετε. Τέλος, αν πιστεύετε ότι η παιδεία είναι καθοριστική για την πορεία ενός ανθρώπου και τον σμιλεύει όσο τίποτα άλλο. Στην κριτική μου, είχα βάλει 5/5 για πρώτη φορά… Τυχαίο; Δε νομίζω.
 
5. «Αυτό θα πονέσει», Άνταμ Κέι, εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Πρέπει να έχετε πολύ black humor για να το αντέξετε. Επίσης, καλύτερα να μη το διαβάσετε σε δημόσιο χώρο, αν δε θέλετε να σας πιάσουν γέλια σε άσχετη φάση. Αν φοβάστε τους γιατρούς, θα σας κάνει καλό, ενώ αν τους θαυμάζετε ,θα τους απομυθοποιήσετε στο πι και φι! O συγγραφέας είναι ένας διάσημος βρετανός κωμικός που πέρασε έξι χρόνια από τη ζωή του ως εκπαιδευόμενος γιατρός σε κρατικά νοσοκομεία της χώρας του. Πρόκειται για το προσωπικό του ημερολόγιο της συγκεκριμένης περιόδου, το οποίο είναι γραμμένο με πολύ χιούμορ, αν και συχνά αναφέρεται σε καταστάσεις που δεν είναι καθόλου αστείες. Ασθένεια, θάνατος και γέλιο, μπλέκονται σε ένα μυστήριο, αλλά άκρως λυτρωτικό και αστείο γαϊτανάκι! Χωρίς ενδοιασμούς και υπεκφυγές, ο συγγραφέας καταγράφει μια σειρά από τραγελαφικές καταστάσεις, αποφάσεις ζωής και θανάτου, βάρδιες χωρίς τέλος και μισθούς πείνας ως καθημερινές εμπειρίες των νέων γιατρών στη Βρετανία.
.
.
Ως μια ξεκαρδιστική προσωπική ιστορία που αντανακλά τη λιτότητα της εποχής μας, κατάφερε να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο αναγνώστες παγκοσμίως και εκτός από τη θεατρική μεταφορά της, ετοιμάζεται από τον ίδιο και η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά για το BBC. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 


.
Δείτε αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
Ακολουθήστε μας στα social media
       

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Σεπτέμβριος όπως Πολιτισμός 2022»: Ζερβουδάκης, Θεοδωρίδου & Θαλασσινός στο πλούσιο πρόγραμμα του Δήμου Παύλου Μελά
«Σεπτέμβριος όπως Πολιτισμός 2022»: Ζερβουδάκης, Θεοδωρίδου & Θαλασσινός στο πλούσιο πρόγραμμα του Δήμου Παύλου Μελά
με 0 Σχόλια 25703 Views
..πλούσιο φετινό πρόγραμμα γεμάτο συναισθήματα καλλιτεχνικό – ψυχαγωγικό ταξίδι στις γειτονιές του δήμου Παύλου Μελά με συνοδοιπόρους σπουδαίους δημιουργούς.
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή