Διαβάζουμε το Οτέλ Κονσταντίνιγιε του Ζουλφί Λιβανελί και σχολιάζουμε…

1345 Views
Διαβάζουμε το Οτέλ Κονσταντίνιγιε  του Ζουλφί Λιβανελί και σχολιάζουμε… Διαβάζουμε το Οτέλ Κονσταντίνιγιε του Ζουλφί Λιβανελί και σχολιάζουμε…

 
Καθως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Ελλάδα, στράφηκα προς τη σύγχρονη τουρκική λογοτεχνία, που κρύβει πραγματικά λογοτεχνικά διαμάντια (Χικμέτ, Παμούκ, Λιβανελί, Ασένα, και αρκετοί άλλοι…). Μία λογοτεχνία πολύ κοντινή θεματολογικά και ιδιοσυγκρασιακά με την ελληνική. Μας ενώνουν, άλλωστε, πολύ περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν, καλά και άσχημα! Οι πολιτισμοί μας είναι βαθύτατα συνυφασμένοι ανά τους αιώνες…

Το τελευταίο βιβλίο του Λιβανελί, μας μεταφέρει στην ονειρεμένη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη. Στα ερείπια των βυζαντινών ανακτόρων, χτίζεται ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο 7 αστέρων, μοναδικό στο είδος του, όπως και η πόλη που το φιλοξενεί. Η βραδιά των εγκαινίων του, αποτελεί μέγιστο κοινωνικό και πολιτικό γεγονός… Φανταστείτε, λοιπόν, το άγχος της Ζεχρά, της οργανώτριας της βραδιάς, αλλά και των υψηλών καλεσμένων: του πατριάρχη, του αμερικανού πρέσβη, μεγαλοεπιχειρηματιών παγκοσμίου κύρους, ανθρώπων του θεάματος, των γραμμάτων και των τεχνών! Η ελίτ της τουρκικής κοινωνίας βρίσκεται εκεί, εκτεθειμένη στην υπέρμετρη δημοσιότητα και όχι μόνο. Στα παρασκήνια, άπειροι άλλοι χαρακτήρες, όχι όμως δευτερεύοντες: υπάλληλοι του ξενοδοχείου, σύζυγοι, εραστές, συγγενείς.. Ο κίνδυνος, ωστόσο, καραδοκεί… ¨ολοι κινδυνεύουν, χωρίς να το γνωρίζουν. Τι θα συμβεί άραγε;

Σαν ένας ανατολίτης παραμυθάς, ο Λιβανελί μας διηγείται τις ιστορίες των παραβρισκόμενων, ξεδιπλώνοντας μπροστά στα μάτια μας το μωσαϊκό της σύγχρονής του Τουρκίας, με όλες τις αδυναμίες της Μέχρι και στα γεγονότα της πλατείας Ταξίμ αναφέρεται, όπως και στο κουρδικό ζήτημα, χωρίς φόβο και πάθος..Ακολουθεί άλλωστε,το λογοτεχνικό πρότυπο των «σεχρενγκίζ», ένα «βιβλίο της πόλης,» όπως ονομάζεται. Αντλώντας έμπνευση από την ανατολίτικη αφηγηματική παράδοση, ο συγγραφέας επιχειρεί να αποτυπώσει το μωσαϊκό της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης, να εξιστορήσει ανθρώπινες εμπειρίες, σύμφωνα με το είδος της αφήγησης που αναπτύχθηκε στην Πόλη από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα. Ταυτόχρονα, κοιτάμε πίσω, στο παρελθόν της Πόλης, στο Βυζάντιο και την καθοριστική ελληνική παρουσία. Οι εθνικότητες, οι εποχές, η Ιστορία, οι καθημερινές έγνοιες, τα συναισθήματα, ο έρωτας, η πολιτική και η βία μπλέκονται με φρενήρεις ρυθμούς και δε σε αφήνουν να πάρεις ανάσα! Γελάς με τα παθήματα των ηρώων, στεναχωριέσαι με τις αναποδιές τους, αγωνιάς για την τύχη τους. Γίνεσαι κοινωνός των μυστικών τους, των διλημμάτων τους και των επιλογών που θα καθορίσουν το μέλλον τους.
,
Πάνω απ’ όλα, όμως, βλέπεις πόσο τελικά είμαστε ίδιοι Έλληνες και Τούρκοι! Αν νομίζετε πως η λαμογιά, οι μίζες, αλλά και το φιλότιμο, το κέφι, η ντρομπροσύνη, το έντονο ταπεραμέντο είναι ελληνικές αποκλειστικότητες, ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε. Η τουρκική κοινωνία θυμίζει ανατριχιαστικά την ελληνική. Αυτή την ομοιότητα, απόρροια της μακραίωνης συνύπαρξης μας, τονίζει ιδιαίτερα και ο Λιβανελί… Αποκαλεί την Πόλη Κωνσταντίνιγιε και όχι Ινσταμπούλ, ενώ τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «Πόλη χωρίς Ρωμιοσύνη δε νοείται»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ: αν σας αρέσουν τα ανατολίτικα παραμύθια, με πολλούς χαρακτήρες και έντονη δράση. Οι αλλεπάλληλες ιστορίες δε σε αφήνουν να βαρεθείς και ν’ αφήσεις το βιβλίο. Ακόμα και μαγικά στοιχεία επιστρατεύονται για να μας παρασύρουν στη αφηγηματική αυτή λαίλαπα! Σαν σύγχρονη Σεχραζάτ, ο Λιβανελί μας ταξιδεύει από το ένδοξο Βυζάντιο, μέχρι τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα του φόβου και της τρομοκρατίας.

ΜΗ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ: αν η γειτονική μας χώρα δε σας είναι πολύ συμπαθής, ίσως σας ενοχλήσει η συνεχής αναφορά στο κοινό παρελθόν και στις ομοιότητες των δύο λαών…

Βαθμολογία:
4/5
.

Ζουλφί Λιβ
ανελί, Οτέλ Κονσταντίνιγιε, (μτφρ. Νίκη Σταυράκη)εκδόσεις Πατάκη 2016, σ.σ.608
.

Φωτογραφικό υλικό
Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Ιστορικού Αρχαιολογικού ΑΠΘ, μεταπτυχιακό στην ανάλυση και τη διδασκαλία της νέας ελληνικής.

Γραψε το σχολιο σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Από 21/2 ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΙΣ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Σεπτεμβρίου 2017 – Ιανουάριου 2018 για τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ - 8α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.
Από 21/2 ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΙΣ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Σεπτεμβρίου 2017 – Ιανουάριου 2018 για τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ - 8α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης.
με 0 Σχόλια 703 Views

  Από Τετάρτη 21 έως Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018. Η μεγάλη ανοιχτή ψηφοφορία δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους θεατρόφιλους να διαμορφώσουν με την δική τους ψήφο τα 3 ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ, χωρίς καμία εμπλοκή παραγόντων και επιτροπής σε μια μεγάλη γιορτή για το θέατρο που θα διεξαχθεί αρχές Ιουνίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως λαμπρά βιώσαμε τις τρεις προηγούμενες χρονιές.  


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή