«Κρατάς μυστικό;» Ενα βιβλίο που δεν πρόκειται να το κρατήσω μυστικό με τίποτα!

3468 Views
«Κρατάς μυστικό;» Ενα βιβλίο που δεν πρόκειται να το κρατήσω μυστικό με τίποτα! «Κρατάς μυστικό;» Ενα βιβλίο που δεν πρόκειται να το κρατήσω μυστικό με τίποτα!

 

 
Υπάρχουν κάποια βιβλία που τα διαβάζεις αργά, με δόσεις. Σταματάς μόνος σου μετά από κάποιες σελίδες, γιατί θέλεις να κάνεις «οικονομία». Να παρατείνεις την ανάγνωσή τους, να μην τελειώσουν γρήγορα και χάσεις την απόλαυση που σου προσφέρουν. Παράλληλα, όμως, δεν απολαμβάνεις απλά μια ιστορία, άλλα βρίσκεις την ευκαιρία να βουτήξεις με το κεφάλι στη δική σου ιστορία, στη ζωή σου. Να καταδυθείς κάτω από την επιφάνεια, να ανοίξεις τα μάτια κάτω από το νερό και να βρεθείς μπροστά σε έναν νέο, άγνωστο κόσμο. Τόσο κοντινό, αλλά και τόσο μακρινό, όπως οι ζωές των συνανθρώπων μας και ας μας χωρίζει μια μεσοτοιχία. Μπορεί, μάλιστα να μη μας χωρίζει και τίποτα. Να ζούμε στο ίδιο σπίτι, άλλα χωριστά, ζώντας μια ζωή μυστική, αυστηρά προσωπική και ατομική. Μια ζωή που καθορίζεται από εμάς, αλλά και από τους διπλανούς μας, από τα κοντινά μας πρόσωπα, είτε είναι παρόντα, είτε όχι. Καλώς ή κακώς, όλοι ζούμε βίους παράλληλους, σαν τρένα που κινούνται σε διαφορετικές γραμμές, αλλά τυχαίνει να συναντιούνται στους σταθμούς… Τρένα που κουβαλούν επιβάτες, συναισθήματα, αναμνήσεις και πληγές, άλλων ή δικές μας.
 
Η υπόθεση: η νεαρή Άννα ζει με τη μισότυφλη μητέρα της Αλεξάνδρα σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα. Πατέρας δεν υπάρχει, αφού τις εγκατέλειψε, για χάρη ενός παράνομου έρωτα. Οι ελλείψεις πολλές και οι πληγές περισσότερες. Καθώς τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, η μικρή Άννα παίρνει μια απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα: ξεκινά τις ληστείες! Κανείς δεν υποψιάζεται το κοριτσάκι με το αγγελικό πρόσωπο και το μαχαίρι στην τσέπη! Στη μητέρα λέει ψέματα για την προέλευση των χρημάτων, λέγοντάς της πως προέρχονται από την Αμερική, από τον πατέρα που έφυγε χρόνια πριν. Ίσως θα ήθελε να είναι αλήθεια, να υπήρχε έστω και ένα ψήγμα ενδιαφέροντος, ωστόσο η μοναξιά πλακώνει σαν μαύρο σύννεφο τις δύο γυναίκες, μέχρι που η Άννα ,στη διάρκεια μιας ληστείας, συναντά το Μάρκο, που δουλεύει ως σεκιούριτι και την καταδιώκει! Ο έρωτας της χτυπά την πόρτα και η Άννα του ανοίγει πρόθυμα. Ωστόσο, πόσα είναι διατεθειμένη να αποκαλύψει και να δώσει; Μπορεί να αγαπήσει και να αγαπηθεί, μέσα σε ένα ψέμα, μέσα σε μια διπλή ζωή; Οι παλιές πληγές θα επουλωθούν ή θα ματώσουν; Οι αμαρτίες γονέων τελικά «παιδεύουσι τέκνα» ή έχουμε όλοι μια δεύτερη ευκαιρία; Πόσο επηρεάζουν τις επιλογές μας οι οικογενειακές μας καταβολές;
 
 
Να το διαβάσεις: τα βιβλία του Γιάννη Φιλιππίδη ποτέ δεν είναι μονοδιάστατα. Θυμίζουν καλειδοσκόπια που σου δείχνουν διαφορετικές πλευρές της ζωής και του ψυχισμού των ανθρώπων. Στο βιβλίο εξελίσσονται παράλληλα δύο αφηγήσεις : της Άννας και της μητέρας της, του παρόντος και του παρελθόντος. Μέσα από την αφήγηση της μητέρας, που δίνεται με περισσή ειλικρίνεια, ευαισθησία και τρυφερότητα, βλέπουμε την εικόνα της γυναίκας που αγαπά, παραδίνεται, ελπίζει, συγχωρεί και στο τέλος πληγώνεται και εγκαταλείπεται. Η Αλεξάνδρα θα γίνει φίλη σας καρδιακή, θα τη συμπονέσετε και θα οργιστείτε με τον άπιστο και επιπόλαιο σύζυγο, την επιθετική κουνιάδα και την κοινωνία που την απορρίπτει.
 
Η Άννα, από την άλλη, θα σας εκπλήξει με την ωριμότητα ,την ευαισθησία και την οξυδέρκειά της! Δεν είναι μια συνηθισμένη κοπέλα, άλλωστε! Θα σας υποβάλλει αμείλικτα ερωτήματα ,σε σχέση με τη ζωή, τους ανθρώπους, τις σχέσεις, το Καλό και το Κακό, τα όρια. Θα αντέξετε να τα σκεφτείτε και να απαντήσετε ή θα προτιμήσετε να χαθείτε μπροστά σε μια οθόνη; Θα αντέξετε και το απροσδόκητο και συγκλονιστικό τέλος του βιβλίου; Για να σας δω!
 
Μην το διαβάσεις: αν απλά θέλεις κάποιες σελίδες ανούσιες για να περάσει η ώρα σου και να αναλωθείς σε ιστοριούλες του συρμού, προσπέρασέ το. Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, με ευαισθησίες ξεχωριστές, χωρίς στενομυαλιές και προκαταλήψεις. Σε ανθρώπους που εκτιμούν τον καλό χειρισμό της ελληνικής γλώσσας, το λυρισμό που δε γίνεται κλισέ και γλυκανάλατος, την ειλικρίνεια και το ιδιαίτερο, υποδόριο χιούμορ. Καθόλου τυχαίο που γνωρίζει συνεχείς επανεκδόσεις.
 
Βαθμολογία :
4.6/5
 
Λίγα λόγια για το συγγραφέα: Ο Γιάννης Φιλιππίδης είναι συγγραφέας και υπεύθυνος εκδόσεων της Άνεμος Εκδοτική. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρίτσου. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και επώνυμες ιστοσελίδες. Από το 2013 αρθρογραφεί κι είναι αρχισυντάκτης στο www.anemosmagazine.gr
 .
.
Εργογραφία
Aπό την Άνεμος εκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία του:
«Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου» (μυθιστόρημα, 2006).
«Ο εραστής, η μέλισσα κι ένα μικρούλι “αχ”» (μυθιστόρημα, 2008).
«Μα, το ψάρι είναι φρούτο» (οχτώ απρόβλεπτες ιστορίες για ενήλικους αναγνώστες, 2011).
«Κρατάς μυστικό;» (μυθιστόρημα, 2011).
«Ζωή με λες» (παιχνίδια πεζογραφίας, 2011).
«Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης» (μυθιστόρημα, 2012).
«Ο Απρίλης στάθηκε αλήτης» (μυθιστόρημα, 2014).
«Το ασανσέρ των οκτώμισι» (θεατρικό, 2015).
«Κωδικός ελευθερία» (παιχνίδια πεζογραφίας, 2015).
«Εκείνος που άκουγε τις επιθυμίες των άλλων» (μυθιστόρημα, 2017).
 
Πολυσυμμετοχικά
«Το προσωπικό μου θέατρο σκιών» (ιδιωτική έκδοση Black Duck multiplarte, 2011).
«Προσωπογραφίες» (ιδιωτική έκδοση Black Duck multiplarte, 2011).

(από το blog του συγγραφέα : https://yannis-filippidis.blogspot.com/p/blog-page.html)

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή