Αλληγορικό παραμύθι για μεγάλα παιδιά, το θρυλικό μαγειρείο-καφενές «Γρα-Γρου»...

2177 Views
Αλληγορικό παραμύθι για μεγάλα παιδιά, το θρυλικό μαγειρείο-καφενές «Γρα-Γρου»... Αλληγορικό παραμύθι για μεγάλα παιδιά, το θρυλικό μαγειρείο-καφενές «Γρα-Γρου»...

 ---------------------
 
Βρεθήκαμε στην Πρωτοπορία για την παρουσίαση του βιβλίου, όπου οι θρύλοι της ελληνικής επαρχίας δεν έχουν ξεχαστεί και μας συναρπάζουν ακόμα!
-------------------
.
Δεν υπάρχει νομίζω βορειοελλαδίτης που δεν έχει περάσει από την Καστανιά του Βερμίου. Ήταν, άλλωστε  το μόνο πέρασμα από την κεντρική στη δυτική Μακεδονία, μέχρι τη διάνοιξη της Εγνατίας Οδού, το 2004. Όσοι έχουμε διαβεί αυτό το πέρασμα, σίγουρα είχαμε προσέξει ένα μικρό μαγειρείο-καφενείο, το οποίο είχε το ευφάνταστο όνομα «Γρα- Γρου», εμπνευσμένο από το θόρυβο των μηχανών που ανέβαιναν το βουνό. Υπήρχε στην ίδια θέση από το 1925, δίνοντας τροφή, κυριολεκτικά και μεταφορικά στους διαβάτες. Ποιός δε θα επηρεαζόταν από το υποβλητικό τοπίο και την παλαιότητα του Γρα- Γρου, που δένει το παρελθόν με το παρόν;
.
 
Αυτό, μάλλον, συνέβη και στους συντελεστές του βιβλίου, που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στο βιβλιοπωλείο της Πρωτοπορίας, στις 1/2/2018. Σε έναν κατάμεστο χώρο, οι δημιουργοί –ο βραβευμένος συγγραφέας Γιάννης Παλαβός και ο έμπειρος κομίστας Τάσος Ζαφειριάδης - μαζί με τον επίκουρο καθηγητή Φιλολογίας Τάσο Καπλάνη και τον γνωστό συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη, μας εισήγαγαν στο σύγχρονο αυτό παραμύθι! Ένα παραμύθι που αποδίδεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο: με τη μορφή του graphic novel, του κόμικ ή, όπως το αποκάλεσαν οι ομιλητές, της 9ης Τέχνης.
 
Απλή η πλοκή: Το «Γρα Γρου» είναι ο τελευταίος σταθμός πριν το πέρασμα του Βερμίου. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη των ταξιδιωτών και κάπου γύρω το γεφύρι, το «πέρασμα». Το γεφύρι προσελκύει κάποιους ανθρώπους ιδιαίτερους, αφού δεν είναι ένα απλό γεφύρι, αλλά μια μεταφυσική πύλη. Μέσα από τα όνειρα τους, οι ήρωες, απλοί και καθημερινοί άνθρωποι, καλούνται να διασχίσουν το γεφύρι και να περάσουν στην άλλη πλευρά, όπου κανείς δε γνωρίζει τι υπάρχει. Το μικρό μαγειρείο είναι το τελευταίο βήμα πριν να διασχίσει ο καθένας τον δικό του «Ρουβίκωνα». Τι ψάχνει ο καθένας είναι καθαρά προσωπικό, άλλος κάτι απτό, ενώ κάποιος άλλος κάτι μέσα του. Όπως και στη ζωή την ίδια.
.
 
Ένα πρωί μια κοπέλα φτάνει στο «Γρα-Γρου» με σκοπό να περάσει το γεφύρι. Καθώς διστάζει να το διασχίσει, ενώ περιμένει στο μαγειρείο, γνωρίζεται με τους θαμώνες και ακούει τις αφηγήσεις τους. Οι μήνες περνούν. Στο μεταξύ ο νέος δρόμος που παρακάμπτει την Καστανιά ετοιμάζεται να ανοίξει. Η ηρωίδα πρέπει να πάρει την απόφασή της. Θα το διασχίσει ή όχι;
 
Παράλληλα, μας παρουσιάζεται η ιστορία του γεφυριού, αιώνες πριν και παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας η πλούσια λαογραφική παράδοση της περιοχής, ποντιακή και όχι μόνο: αναφέρονται και οι «κουδαρίτες», οι τεχνίτες-κτίστες που χρησιμοποιούν μια συνθηματική, δική τους γλώσσα. Η ιστορική πραγματικότητα μπλέκεται με τους ανατολίτικους μύθους και την προσωπική αλήθεια. Η ιστορία αυτή τελειώνει με ασαφή τρόπο, καθώς οι αναγνώστες θ’ αποφασίσουν-ο καθένας ξεχωριστά- τι έχει σημασία και ποια θα είναι η κατάληξη, καθώς θα βυθίζονται στις υποβλητικές εικόνες του Θανάση Πέτρου.
,
 
Πέρα από την πλοκή, οι ομιλητές μας έδωσαν πολλά στοιχεία για το graphic novel, που αποδεικνύουν ότι πρόκειται μία πολύ προσεγμένη δουλειά και παράλληλα πολύ προσωπική: οι δημιουργοί πήγαν στο χωριό, έμειναν εκεί και άκουσαν τις ιστορίες του τόπου από τους ντόπιους, ιστορίες τόσο μεταφυσικές, όσο και απόλυτα ρεαλιστικές. Όλα αυτά έδεσαν σε μία άκρως ενδιαφέρουσα δημιουργία, που εμπλουτίστηκε από τη μουσική του Μιχάλη Σιγανίδη.
 
Στο τέλος της παρουσίασης, το λόγο πήρε το κοινό, αναφέροντας δικές του εμπειρίες από το Γρα Γρου. Αληθινές ή μεταφυσικές, δεν είχε καμία σημασία. Άλλωστε, πολλά και θαυμαστά γίνονται γύρω μας. Αρκεί να τα πάρουμε είδηση!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή