Βρήκαμε τον Έλληνα Dan Brown και σας τον παρουσιάζουμε: «Ο Γολγοθάς της Εύας» του Γιώργου Ζορμπά.

2878 Views
Βρήκαμε τον Έλληνα Dan Brown και σας τον παρουσιάζουμε: «Ο Γολγοθάς της Εύας» του Γιώργου Ζορμπά. Βρήκαμε τον Έλληνα Dan Brown και σας τον παρουσιάζουμε: «Ο Γολγοθάς της Εύας» του Γιώργου Ζορμπά.

 

 
Διάβασε και σχολιάζει η Μαρία Διαμαντοπούλου.
.
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής λατρεύω τα βιβλία που εμπλέκουν πολιτική, Ιστορία, πάθη και προσωπικές περιπέτειες, συνομωσίες και κάτι Κακό και υποχθόνιο να αιωρείται στο όλο σκηνικό. Θέλει, ωστόσο, μεγάλη συγγραφική «μαστοριά», αν μου επιτρέπεται αυτός ό όρος, για να μη γίνει το βιβλίο γραφικό, ακατανόητο, μπερδεμένο, βαρετό. Απρόσιτο, δηλαδή, για τον μέσο αναγνώστη, που επιθυμεί να διαβάσει κάτι που θα τον συνεπάρει, αλλά και θα του αφήσει κάτι: γνώσεις, συναισθήματα ή εμπειρίες.
 
Για να είμαι πάλι απόλυτα ειλικρινής, δεν πίστευα ότι θα μπορούσε Έλληνας συγγραφέας να κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα, που θυμίζουν Dan Brown ή John Le Carre. Όχι βέβαια λόγω έλλειψης ταλέντου, όσο έλλειψης… παράδοσης. Η θεματολογία στα ελληνικά γράμματα είναι εντελώς διαφορετική και κινείται σε πιο συναισθηματικά μονοπάτια. Ώσπου τον βρήκα και εκτίμησα δεόντως το βιβλίο του, διαβάζοντάς το σχεδόν απνευστί! Σ’ ευχαριστώ, Γιώργο Ζορμπά!
 
Η υπόθεση: Παράλληλες ιστορίες, που διαδραματίζονται στο πολύ κοντινό 2022,αλλά συνδέονται με ένα αόρατο νήμα. Αρχικά, παρακολουθούμε το Γολγοθά ενός παιδιού: η μικρή Εύα, κόρη Αυστριακού χειρουργού, πέφτει μαζί με την οικογένειά της θύμα απαγωγής από τον ISIS.Όταν ο πατέρας της σκοτώνεται κατά λάθος σε βομβιστική επίθεση, το κοριτσάκι μένει ολομόναχο σε ένα περιβάλλον απόλυτα ξένο και εχθρικό. Η οικογένεια που την αναλαμβάνει, απαιτεί τη συμμόρφωσή της στο Ισλάμ, πράγμα που θα έχει τραγικές συνέπειες. Παράλληλα, η μητέρα της Εύας, έχει επιβιώσει, σοβαρά τραυματισμένη, αλλά δεν έχει ιδέα που βρίσκεται η κόρη της. Για το κορίτσι, όμως, δεν ενδιαφέρεται μόνο η μητέρα: οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα ο επικεφαλής ενός πρωτοποριακού προγράμματος, του προγράμματος Angel, θέλουν να σώσουν τη μικρή από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Ο Μπιλ Κάρτερ, ιδεαλιστής, βαθιά ανθρωπιστής και ιδιοφυΐα της ρομποτικής, έχει κατασκευάσει ένα υπερσύγχρονο, ασύλληπτων δυνατοτήτων ρομπότ, που μπορεί να εντοπίσει και να διασώσει την Εύα. Τα χέρια του, όμως, είναι δεμένα… Παίζονται πάρα πολλά στη CIA και ο ίδιος θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα.
 
Στην άλλη άκρη του κόσμου, ο απόδημος επιστήμονας Νίκος Αυγερινός, «παιδί θαύμα» της Φυσικής και με μια απίστευτη καριέρα μπροστά του, αφήνει τις Η.Π.Α ,όπου διαμένει, για να επισκεφτεί την οικογένειά του στην Αθήνα, μια πόλη –κόλαση: η Ελλάδα του 2022 έχει επιστρέψει στη δραχμή και έχει εξοστρακιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τραγικά αποτελέσματα. Φτώχεια, εξαθλίωση, πείνα και εγκληματικότητα μαστίζουν τη ρημαγμένη πόλη! Ο ίδιος έχει και δικά του θέματα: έχει αναπτύξει μια δική του θεωρία, τη θεωρία των Πάντων, που μπορεί να ανατρέψει όλη τη σύγχρονη επιστήμη και να αλλάξει όλη την πορεία της ανθρωπότητας. Οι περισσότεροι συνάδελφοί του δεν την αποδέχονται, εκτός από ελάχιστους. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η θεωρία του δεν έχει γίνει γνωστή και σε άλλους κύκλους, που θα αρχίσουν να κυνηγούν τον Νίκο προς ίδιον όφελος: μυστικές υπηρεσίες, βιομηχανικοί κολοσσοί, αλλά και τρομοκράτες. Στο γαϊτανάκι του τρόμου θα μπλεχτεί και η Σοφία, μάχιμη δημοσιογράφος και ερωμένη του Νίκου. Τους περιμένει μια απίστευτη περιπέτεια! Τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο, όταν στη χώρα επιβληθεί δικτατορικό καθεστώς…
 
Διαβάστε το: καταιγιστική δράση! Παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα τις περιπέτειες των ηρώων, χωρίς να θέλεις να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Πραγματικά, ένιωσα σαν να διάβαζα κινηματογραφικό σενάριο, με τις εναλλαγές σκηνικού και προσώπων, που δε σε αφήνουν να βαρεθείς ποτέ. Ανατροπές και γλαφυρές περιγραφές, μας βάζουν άμεσα στο κλίμα και στη δίνη των εξελίξεων. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως ο συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται για τη σκιαγράφηση των ηρώων του ή τη δημιουργία συναισθηματικής εμπλοκής μας με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις! Τουναντίον, συμπαθούμε αυτόματα τους «καλούς» του βιβλίου, που ο συγγραφέας φροντίζει να μας τους παρουσιάσει επαρκώς και να φωτίσει τον συναισθηματικό τους κόσμο, μέσα από διηγήσεις περιστατικών της ζωής τους. Οι ήρωες του δεν είναι ρομπότ, όπως το Angel,αλλά ανθρώπινα όντα, με πάθη, αδυναμίες, καλά και στραβά. Αυτό, φυσικά τους κάνει ευάλωτους, αληθοφανείς και συμπαθείς! Όσο για τους «κακούς». συμβαίνει ακριβώς το ίδιο: βρίσκονται εδώ, με σάρκα και οστά και μας απειλούν ΟΛΟΥΣ. Αυτό είναι, φυσικά, το πιο τρομακτικό στοιχείο και «τέχνασμα» του συγγραφέα : σε πείθει ότι η ιστορία του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αληθινή. ( λες να είναι και να μην έχουμε χαμπάρι;!) Πέρα από αυτά, πρόκειται για ένα καλά δομημένο και τεκμηριωμένο βιβλίο, τεχνικά άρτιο, γεγονός που επιτρέπει την τόσο ομαλή και χειμαρρώδη ροή του.
 
Μη το διαβάσετε: αν έχετε κάτι σημαντικό να κάνετε και θέλετε απλά να κάνετε ένα διάλειμμα. Μην τολμήσετε να ξεκινήσετε το «Γολγοθά». Θα πάνε άπατες οι δουλειές σας. Παθούσα.
 
Βαθμολογία:

4,2/5

Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ

.
,
Δείτε & αυτά:
 
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλία, κλικ εδώ.
 
-Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2019: πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ.
-Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Πρόγραμμα εκδηλώσεων, κλικ εδώ.
-Όλες οι θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού 2019 – Πρόγραμμα παραστάσεων – Περιοδείες, κλικ εδώ.
ι παίζουν τα θερινά σινεμά της Θεσσαλονίκης τώρα, κλικ εδώ.
.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
Αξίζει άραγε ο ντόρος για μια θεατρική υπόκλιση; Πίτσα Στασινοπούλου | «Στον παλμό των φουαγιέ»
με 0 Σχόλια 2793 Views

Πρόκειται άραγε για αδιάφορη, τυπική χαιρετούρα κλεισίματος; Ποιοι λόγοι επιβάλλουν «πρωτόκολλο ιεραρχίας» στην υπόκλιση; Κατά πόσο δικαιούται κάποιος να το παραβιάζει «τιμής ένεκεν»; Από τη στήλη «Στον παλμό των φουαγιέ» της Πίτσας Στασινοπούλου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή