Διαβάζοντας την «Νύχτα του Σάουιν» της Φραντζέσκα Μάνγγελ (και σχολιάζουμε)...

1315 Views
Διαβάζοντας την «Νύχτα του Σάουιν» της Φραντζέσκα Μάνγγελ (και σχολιάζουμε)... Διαβάζοντας την «Νύχτα του Σάουιν» της Φραντζέσκα Μάνγγελ (και σχολιάζουμε)...

Διαβάσαμε και Σχολιάζουμε...

Η Νύχτα του Σάουιν είναι μία νεοπαγανιστική εορτή στην Κέλτικη Μυθολογία. Κάθε χρόνο, στις 31 Οκτώβρη, οι πύλες του Επέκεινα μισανοίγουν και οι ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν στον Πάνω Κόσμο. Για μία νύχτα, όλα είναι διάφανα και ρευστά. Και όλα μπορούν να συμβούν, κυρίως σε ευαίσθητους και «αλλιώτικους» ανθρώπους. Προσωπικότητες που δε χωράνε στους καταναγκασμούς των άλλων, τις εμμονές και τις κοινωνικές νόρμες.
 
Ανθρώπους σαν την κεντρική ηρωίδα, τη Στέφη Λεβίδη. Ένα πλάσμα ανήσυχο, αγέρωχο, ασυμβίβαστο, φύσει ελεύθερο και γι’αυτό ταλαιπωρημένο από τις συμβάσεις. Κοντά της πάντα, ο καλύτερός της φίλος, ο Κίμων. Μετρημένος, λογικός και ευαίσθητος, είναι ο μόνος που νιώθει τη Στέφη και την γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Σέβεται τις ανάγκες της, τη στηρίζει και επικροτεί τις αποφάσεις της. Ακόμα και όταν οι δρόμοι τους χωρίζουν λόγω σπουδών τους στην Αγγλία, πάντα κάτι τους δένει. Η πορεία τους προς την ενηλικίωση είναι  σκληρή, βίαιη σχεδόν. Μπορεί να τη  βιώνουν χωριστά λόγω απόστασης, αλλά νοερά είναι πάντα μαζί. ’Ωσπου, μία νύχτα όλα αλλάζουν. Τη Νύχτα του Σάουιν. Τη γιορτή των Νεκρών.
 
Κάτι συμβαίνει στη Στέφη εκείνη τη νύχτα. Κάτι παράλογο, ανεξήγητο, που τη συγκλονίζει και τη βγάζει αμετάκλητα από τον υλικό κόσμο! Η καλλιτέχνιδα Στέφη, που δε χωρά στον κόσμο των κοινών θνητών, που είναι διαφορετική, χαρισματική και διψασμένη για ελευθερία, βρίσκει την ευτυχία, το νόημα της ζωής της στον άυλο κόσμο. Από εκείνη τη στιγμή, η ζωή της παίρνει μία αναπάντεχη τροπή. Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση που κορυφώνεται με την εξαφάνιση της Στέφης. Ο Κίμων την αναζητά, αναζητώντας παράλληλα και την αλήθεια. Τι προκάλεσε τη φυγή της; Πού βρίσκεται; Γιατί άλλαξε τόσο πολύ η Στέφη; Τη γνωρίζει τόσο καλά όσο νόμιζε; Τι τη φυλακίζει; Οι ερωτήσεις του θ’ απαντηθούν αναπάντεχα και δραματικά! Το λυτρωτικό τέλος μας παρασύρει σε μονοπάτια που ούτε καν φανταστήκαμε. «Τ' είναι θεός; τι μη θεός; και τι τ’ ανάμεσό τους», όπως αναρωτήθηκε ο Ευριπίδης στην «Ελένη» του. Γύρω από τους βασικούς ήρωες, στροβιλίζονται και άλλοι χαρακτήρες, καθορίζοντας  την πορεία των πραγμάτων.
 
Αξίζει: Συναρπαστική πλοκή, που δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα! Καλοδομημένη ιστορία, με ανατροπές, αλλά χωρίς πλατειασμούς και βαρετές, μακρόσυρτες περιγραφές. Οι χαρακτήρες εξαιρετικά γλαφυροί, σου μεταδίδουν  τη δύναμη, το πάθος και την ευαισθησία τους. Καταπληκτική ισορροπία μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Πραγματεύεται θέματα που μας αφορούν και μας αγγίζουν όλους: τη φιλία, την αγάπη, το σκοτάδι, την καταπιεσμένη επιθυμία, το ανεκπλήρωτο, τα μυστικά που κρύβουμε όλοι, τη σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων (που μας φοβίζει, αλλά ταυτόχρονα  πόσο μας έλκει!).
 
Δεν αξίζει: οι δευτερεύοντες χαρακτήρες παρουσιάζονται κάπως επιφανειακά. Επιπλέον, το λιτό ύφος προωθεί τη δράση, αλλά δε μας βοηθά να μπούμε στην «ατμόσφαιρα» του βιβλίου.
 
 
Βαθμολογία :
4/5
.
Φραντζέσκα Μάνγγελ, Η νύχτα του Σάουιν, εκδόσεις Bell  (2017) σσ. 376


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
InTempo με τον Γιώργο Αρβανιτίδη «Τα κομμάτια μου πρώτα τα αξιολογώ σαν ακροατής»
InTempo με τον Γιώργο Αρβανιτίδη «Τα κομμάτια μου πρώτα τα αξιολογώ σαν ακροατής»
με 0 Σχόλια 558 Views

Ξεκινάμε τη χρονιά στο InTempo δυναμικά με ροκ μουσική από τον Γιώργο Αρβανιτίδη και τους συνεργάτες του (Free Down Noize)  Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή