Έξωση και εξίσωση: Ένα θέμα που μας αφορα όλους, μια έκθεση που μας προβλημάτισε.

2039 Views
Έξωση και εξίσωση: Ένα θέμα που μας αφορα όλους, μια έκθεση που μας προβλημάτισε. Έξωση και εξίσωση: Ένα θέμα που μας αφορα όλους, μια έκθεση που μας προβλημάτισε.

Γράφει η Μαρία Διαμαντοπουλου.
.
Σπίτι. Οικία. Εστία. Ιερή και θεοποιημένη από την αρχαιότητα! Τι αντιπροσωπεύει, άραγε, για τον καθένα μας αυτή η λέξη; Πόσα μας θυμίζει και μας ξυπνάει; Και τι σημαίνει «σπίτι» τελικά; Φυσικά και δεν είναι μόνο οι τοίχοι και τα παράθυρα. Ούτε οι άνθρωποι που το οικειοποιούνται. Είναι περισσότερο η αίσθηση του καταφυγίου, της ασφάλειας. Όπως συμβαίνει παντού στο ζωικό βασίλειο, είναι τεράστιας σημασίας η φωλιά μας, το μέρος όπου μεγαλώνουμε εμείς και οι  νεοσσοί μας. Είναι τόσο αρχέγονη και καθοριστική η τάση να έχουμε  σπίτι, ώστε γίνεται σκοπός ζωής η αγορά ή το χτίσιμο ενός σπιτιού, που θα κληροδοτηθεί στους απογόνους μας Δεν ήταν, άλλωστε, σημαντικότατο κομμάτι του «Νεοελληνικού Ονείρου»;
 
Τα όνειρα, όμως, στην εποχή της Κρίσης, ανήκουν στο παρελθόν …Οι πλειστηριασμοί οικιών θέμα καθημερινό στα δελτία ειδήσεων και στις συζητήσεις μας. Η Τέχνη, φυσικά, ως αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ζωής και έκφρασης, δε θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με κάτι τόσο ουσιώδες και δυνατό. Προκαλώντας μας προβληματισμό, έντονα συναισθήματα, βγάζοντάς μας από τη λήθη του μικρόκοσμού μας.
 
Με κεντρικό θέμα την έξωση, την αναγκαστική εγκατάλειψη της εστίας, πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, από τις 22 Νοεμβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου, η κοινή έκθεση των Χρήστου Αλαβέρα και του Philippe Laferrière. Οι δύο εικαστικοί  ζουν και εργάζονται στην πόλη μας, βιώνοντας όπως όλοι τις συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας και θέλοντας να συνδέσουν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα των πλημμυρών στην Αττική –και όχι μόνο-με το ζοφερό μέλλον των πλειστηριασμών, χωρίς εξωραϊσμούς και περιττά στολίδια.
 
Η έννοια της έξωσης μας αφορά όλους. Ήδη κατά τη γέννησή μας, βιώνουμε την πρώτη μας έξωση από τη μητρική κοιλιά. Χωρίς τη θέλησή μας φυσικά, αλλά είναι η απόλυτα φυσιολογική πορεία. Ο πίνακας με το έμβρυο, αλλά και το σύμπλεγμα με το εκκλησάκι, υπογράμμιζαν τον φυσικό κύκλο της ζωής. Οι αφύσικες, τεχνητές εξώσεις είναι αυτές που μας στιγματίζουν όμως! Και μας εξισώνουν όλους, μπροστά στον τρόμο και την ανασφάλεια.
 
Στην Ελλάδα, βιώνουμε το προσφυγικό, με τους χιλιάδες των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, περνάνε, ρισκάροντας τη ζωή τους, το Αιγαίο και καταλήγουν ανέστιοι και απέλπιδες εδώ. Εκατοντάδες τόνοι νερού έπνιξαν τους κατοίκους της Μάνδρας και γκρέμισαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Και δίπλα μας, στις Σκουριές της Χαλκιδικής, η εξόρυξη του χρυσού καταστρέφει τη Φύση (την κοινή εστία όλων μας),μολύνοντας τα πάντα, σε στεριά και θάλασσα.
 
Κύριος παρανομαστής των έργων ήταν το νερό. Τα μανιασμένα κύματα, που ορμούν στις εστίες και τις γκρεμίζουν. Το νερό γίνεται σύμβολο του αναπόδραστου και του αισθήματος της ανθρώπινης αδυναμίας. Τίποτα δεν σταματά τη ροή του. Το άτομο είναι απλά ένα γρανάζι ,που αποτελεί μέρος του συστήματος, ένας αριθμός, που δε μπορεί ν’ αντιδράσει  μπροστά σε δυνάμεις ανώτερες από τη δική του. Ή μήπως όχι;
 
Το «δια ταύτα « της έκθεσης δεν ήταν απαισιόδοξο. Το αντίθετο. Το σπίτι δε χτίζεται με τη σύμπραξη ενός, αλλά πολλών. Το μοτίβο των συμπλεγμένων χεριών μας υπενθύμισε την αξία της αλληλεγγύης μπροστά σε κάθε καταστροφή. Φυσική ή τεχνητή. Και όχι μόνο αυτές τις μέρες, τις γιορτινές. Για όλους όσους έχουν ανάγκη γιατί σήμερα αυτοί, αύριο ίσως εμείς. ποτέ δεν ξέρεις.
 
Ας το σκεφτούμε.
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος της Φιλοσοφικής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία. Γράφω για το μεγάλο μου πάθος, το βιβλίο και ό,τι έχει σχέση μ' αυτό. Βιβλιοκριτικές και βιβλιοπαρουσιάσεις, εκδηλώσεις, βιβλιοθήκες, ακόμα και για ταινίες που έχουν άμεση σχέση με βιβλία. Mail: diamantmaria@gmail.com

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
με 0 Σχόλια 5154 Views

Χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους 10 παραστάσεις έχουν ήδη ξεχωρίσει στις πρώτες θέσεις Η 1η Ψηφοφρία συνεχίζεται έως την Κυριακή 22 Μαίου Για να ψηφίσεις κλικ ΕΔΩ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή