Έξωση και εξίσωση: Ένα θέμα που μας αφορα όλους, μια έκθεση που μας προβλημάτισε.

1578 Views
Έξωση και εξίσωση: Ένα θέμα που μας αφορα όλους, μια έκθεση που μας προβλημάτισε. Έξωση και εξίσωση: Ένα θέμα που μας αφορα όλους, μια έκθεση που μας προβλημάτισε.

Γράφει η Μαρία Διαμαντοπουλου.
.
Σπίτι. Οικία. Εστία. Ιερή και θεοποιημένη από την αρχαιότητα! Τι αντιπροσωπεύει, άραγε, για τον καθένα μας αυτή η λέξη; Πόσα μας θυμίζει και μας ξυπνάει; Και τι σημαίνει «σπίτι» τελικά; Φυσικά και δεν είναι μόνο οι τοίχοι και τα παράθυρα. Ούτε οι άνθρωποι που το οικειοποιούνται. Είναι περισσότερο η αίσθηση του καταφυγίου, της ασφάλειας. Όπως συμβαίνει παντού στο ζωικό βασίλειο, είναι τεράστιας σημασίας η φωλιά μας, το μέρος όπου μεγαλώνουμε εμείς και οι  νεοσσοί μας. Είναι τόσο αρχέγονη και καθοριστική η τάση να έχουμε  σπίτι, ώστε γίνεται σκοπός ζωής η αγορά ή το χτίσιμο ενός σπιτιού, που θα κληροδοτηθεί στους απογόνους μας Δεν ήταν, άλλωστε, σημαντικότατο κομμάτι του «Νεοελληνικού Ονείρου»;
 
Τα όνειρα, όμως, στην εποχή της Κρίσης, ανήκουν στο παρελθόν …Οι πλειστηριασμοί οικιών θέμα καθημερινό στα δελτία ειδήσεων και στις συζητήσεις μας. Η Τέχνη, φυσικά, ως αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ζωής και έκφρασης, δε θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με κάτι τόσο ουσιώδες και δυνατό. Προκαλώντας μας προβληματισμό, έντονα συναισθήματα, βγάζοντάς μας από τη λήθη του μικρόκοσμού μας.
 
Με κεντρικό θέμα την έξωση, την αναγκαστική εγκατάλειψη της εστίας, πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, από τις 22 Νοεμβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου, η κοινή έκθεση των Χρήστου Αλαβέρα και του Philippe Laferrière. Οι δύο εικαστικοί  ζουν και εργάζονται στην πόλη μας, βιώνοντας όπως όλοι τις συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας και θέλοντας να συνδέσουν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα των πλημμυρών στην Αττική –και όχι μόνο-με το ζοφερό μέλλον των πλειστηριασμών, χωρίς εξωραϊσμούς και περιττά στολίδια.
 
Η έννοια της έξωσης μας αφορά όλους. Ήδη κατά τη γέννησή μας, βιώνουμε την πρώτη μας έξωση από τη μητρική κοιλιά. Χωρίς τη θέλησή μας φυσικά, αλλά είναι η απόλυτα φυσιολογική πορεία. Ο πίνακας με το έμβρυο, αλλά και το σύμπλεγμα με το εκκλησάκι, υπογράμμιζαν τον φυσικό κύκλο της ζωής. Οι αφύσικες, τεχνητές εξώσεις είναι αυτές που μας στιγματίζουν όμως! Και μας εξισώνουν όλους, μπροστά στον τρόμο και την ανασφάλεια.
 
Στην Ελλάδα, βιώνουμε το προσφυγικό, με τους χιλιάδες των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους, περνάνε, ρισκάροντας τη ζωή τους, το Αιγαίο και καταλήγουν ανέστιοι και απέλπιδες εδώ. Εκατοντάδες τόνοι νερού έπνιξαν τους κατοίκους της Μάνδρας και γκρέμισαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Και δίπλα μας, στις Σκουριές της Χαλκιδικής, η εξόρυξη του χρυσού καταστρέφει τη Φύση (την κοινή εστία όλων μας),μολύνοντας τα πάντα, σε στεριά και θάλασσα.
 
Κύριος παρανομαστής των έργων ήταν το νερό. Τα μανιασμένα κύματα, που ορμούν στις εστίες και τις γκρεμίζουν. Το νερό γίνεται σύμβολο του αναπόδραστου και του αισθήματος της ανθρώπινης αδυναμίας. Τίποτα δεν σταματά τη ροή του. Το άτομο είναι απλά ένα γρανάζι ,που αποτελεί μέρος του συστήματος, ένας αριθμός, που δε μπορεί ν’ αντιδράσει  μπροστά σε δυνάμεις ανώτερες από τη δική του. Ή μήπως όχι;
 
Το «δια ταύτα « της έκθεσης δεν ήταν απαισιόδοξο. Το αντίθετο. Το σπίτι δε χτίζεται με τη σύμπραξη ενός, αλλά πολλών. Το μοτίβο των συμπλεγμένων χεριών μας υπενθύμισε την αξία της αλληλεγγύης μπροστά σε κάθε καταστροφή. Φυσική ή τεχνητή. Και όχι μόνο αυτές τις μέρες, τις γιορτινές. Για όλους όσους έχουν ανάγκη γιατί σήμερα αυτοί, αύριο ίσως εμείς. ποτέ δεν ξέρεις.
 
Ας το σκεφτούμε.
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαρία Διαμαντοπούλου
Μαρία Διαμαντοπούλου
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Ιστορικού Αρχαιολογικού ΑΠΘ, μεταπτυχιακό στην ανάλυση και τη διδασκαλία της νέας ελληνικής.

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Επιθέσεις πανικού και πώς να μην τις αντιμετωπίσετε... αλά κινηματογραφικά!
Επιθέσεις πανικού και πώς να μην τις αντιμετωπίσετε... αλά κινηματογραφικά!
1185 Views

Αυτός ο γνήσιος πανικός, όταν η ζωή φαντάζει τόσο βάρβαρη που παύει να φαίνεται αστεία, ενώ ίσως τότε να δίνει αφορμή για ένα ειλικρινέστατο μειδίαμα, είναι και το ενδιαφέρον. Γράφει ο Μανώλης Ιωαννίδης.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή