5 βιβλία… που θα αφήσω ευχαρίστως στον παλιό το χρόνο.

2950 Views
5 βιβλία… που θα αφήσω ευχαρίστως στον παλιό το χρόνο. 5 βιβλία… που θα αφήσω ευχαρίστως στον παλιό το χρόνο.

 

Από την Μαρία Διαμαντοπούλου.
 
Να το ξεκαθαρίσω: είμαι της άποψης ότι ΟΛΑ τα βιβλία έχουν κάτι να σου προσφέρουν, μικρό ή μεγάλο και για τον καθένα μας διαφορετικό! Δε θα έβαζα τίτλο για τα «χειρότερα» της χρονιάς, έστω και αν πρόκειται για τη δική μου, προσωπική άποψη. Πολλοί θα διαφωνήσετε με τις επιλογές μου… που αφορούν ακόμα βιβλία best seller ή πονήματα φτασμένων συγγραφέων. Δεν πειράζει, γούστα είναι αυτά και παραξενιές βιβλιοφάγου…
 
Τι λέτε, ξεκινάμε;
 
1. «Το Δώρο», Στέφανος Ξενάκης, εκδόσεις Key Books.
Για πολλά χρόνια θα απορώ για ποιο λόγο η συγκεκριμένη μπαρούφα πούλησε τόσο πολύ. Πραγματικά, με τις παλέτες και το ξέρω από δική μου πείρα. Ως ένας άλλος Κοέλιο (από τα Lidl), o Ξενάκης αναμιγνύει ολίγη από θετική σκέψη και αυτοπειθαρχία, ολίγη θρησκεία και διαλογισμό, δίνοντάς μας μαθήματα ζωής μέσα από διάφορες ιστορίες.
 
Προσωπικά, το βρήκα κουραστικό, ανιαρό, με χιλιοειπωμένα κλισέ και τσιτάτα. Φορτωμένο με ενοχικές πινελιές, που σκοπό έχουν να σε κινητοποιήσουν δήθεν να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου. Καμία αναφορά στις υπάρχουσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, στις οικονομικές δυσκολίες, λες και ζούμε στη Χώρα του Ποτέ Ποτέ. Η γλώσσα του, τέλος, εντελώς απλοϊκή, επιπέδου έκθεσης μαθητή δημοτικού. Ευτυχώς, το δανείστηκα και δεν έκλαψα τα λεφτά μου. Το μόνο στο οποίο συμφωνώ με το συγγραφέα είναι η διαπίστωση της αξίας των μικρών καθημερινών πραγμάτων. Ωστόσο, πρόλαβαν και μας τα είπαν άλλοι… και με καλύτερο τρόπο..
 
TO ΔΩΡΟ εκτυλίσσεται μέσα από μια σειρά καθημερινών ιστοριών, μια σειρά θαυμάτων που συμβαίνουν σε όλους μας. Αυτά που συχνά τα προσπερνάμε. Διαβάζοντας τη μία ιστορία μετά την άλλη, αργά αλλά σταθερά, θα βυθιστείς στον εσωτερικό σου κόσμο, θα αναμετρηθείς με τις αποφάσεις που έχεις πάρει, με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι, με τον τρόπο με τον οποίο ζεις. Και δεν θα ξεχάσεις ούτε στιγμή ότι η ζωή η ίδια είναι Δώρο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 
2. «Όσοι αγαπιούνται», Βικτόρια Χίσλοπ, εκδόσεις Ψυχογιός.
Όταν έχεις διαβάσει «Το Νησί» και το «Νήμα» περιμένεις πολλά από τη συγκεκριμένη συγγραφέα. Επίσης, όταν καταπιάνεται με το πιο σημαντικό γεγονός της μεταπολεμικής Ιστορίας, που ακόμα και σήμερα καθορίζει τη ζωή της χώρας μας: τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Έναν πόλεμο με απύθμενα πάθη και μίση, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να τα αφηγηθεί τόσο ορθολογικά και «χλιαρά».
 
Αυτό ακριβώς εισέπραξα από το συγκεκριμένο βιβλίο: όλα ήταν light.Χλιαρά και άνευρα, ενώ οι χαρακτήρες μου έμοιαζαν επιφανειακοί και άψυχοι. Δεν τους πόνεσα, δεν ταυτίστηκα. Δε λέω ότι είναι κακό, αλλά περίμενα πολύ περισσότερα από μια αγαπημένη και δοκιμασμένη πένα. Κυρίως όταν καταπιάνεται με τόσο τρανταχτά και δυνατά θέματα.
 
Αθήνα, 1941. Στην κατοχική Ελλάδα, η δεκαπεντάχρονη Θέμις βλέπει την οικογένειά της να ταλανίζεται από βαθιές πολιτικές διαφορές. Και το χάσμα ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπά βαθαίνει, όσο η χώρα βυθίζεται στην ανέχεια. Καθώς η δυστυχία μεγαλώνει γύρω της, και φίλοι της χάνονται από την πείνα, η Θέμις μπαίνει στην Αντίσταση. Στον Εμφύλιο που ακολουθεί μετά την Απελευθέρωση, η Θέμις θα ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό, όπου θα βιώσει τον έρωτα, το μίσος και τον παραλογισμό του αδελφοκτόνου πολέμου. Ύστερα, θα έρθει η εξορία, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι. Μια άλλη κρατούμενη θα σταθεί στο πλευρό της στις κακουχίες, και οι ζωές τους θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο. Ώσπου, κάποια στιγμή, η Θέμις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στη λαχτάρα της να ζήσει… Χρόνια μετά, καθώς αναστοχάζεται το παρελθόν της, η Θέμις συνειδητοποιεί ότι το προσωπικό και το πολιτικό, η δική της περιπέτεια και η περιπέτεια της πατρίδας της είναι άρρηκτα δεμένα. Κι ότι μπορεί κάποιες πληγές να επουλώνονται, αλλά κάποιες άλλες γίνονται πιο βαθιές στο πέρασμα του χρόνου.(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 .
.
3. «Ταξίδι στη Βενετία», Λένα Μαντά, εκδόσεις Ψυχογιός
«Ταξίδι στην Ανία» θα ήταν ένας περιγραφικότερος τίτλος. Μία από τα ίδια για τη συμπαθέστατη κατά τ’ άλλα, δημοφιλέστατη και πολυγραφότατη συγγραφέα.
Τρεις γυναίκες, φίλες, με προβλήματα στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, καταφεύγουν στην παραμυθένια Βενετία(υπάρχει και συνονόματη ηρωίδα) για να ξεφύγουν και να στοχαστούν. Φλύαρο, επιφανειακό και επανάληψη της ίδιας συνταγής, που έκανε τόσο δημοφιλή τη συγγραφέα σε συγκεκριμένο κοινό, στο οποίο κατά κύριο λόγο απευθύνεται. Κρίση μέσης ηλικίας, προβλήματα γάμου και προσωπικά, απιστίες και βία. Τα συνηθισμένα, με ισχυρή δόση σεξισμού, υποδεέστερης θέσης της γυναίκας και κλισέ άλλων εποχών. Σε ορισμένα σημεία θυμίζει κακό Άρλεκιν, ενώ τα συνεχή φλας μπακ σε κουράζουν και σε αποπροσανατολίζουν.
 
Η Μάνια, η Ιφιγένεια και η Πηνελόπη εκεί κατέφευγαν κάθε φορά που στη ζωή τους ερχόταν μια απρόσμενη αλλαγή ή μια δυσάρεστη ματαίωση. Στο σαλόνι μιας άλλης εποχής, καθισμένες σε χρυσοποίκιλτες πολυθρόνες, έπιναν τσάι από πορσελάνινα φλιτζάνια και, μαζί με την αγαπημένη τους Βενετία, ταξίδευαν νοερά στην Πόλη των Δόγηδων… Όλα τότε φαίνονταν πιο εύκολα. Οι καρδιές άνοιγαν, τα χείλη μιλούσαν και τα μάτια δάκρυζαν… Στα βαθιά κανάλια της ψυχής της, η Βενετία πετούσε όσα πονούσαν και έφερνε δροσερό αεράκι στις ζωές τους… Η πόλη ή η γυναίκα; Τι σημασία έχει; (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 
4. «Ωραίες κοιμωμένες», Στήβεν Κίνγκ, εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Σε ένα μέλλον τόσο αληθινό και κοντινό που θα μπορούσε να είναι το παρόν, αρχίζει να συμβαίνει το εξής παράδοξο: Όταν οι γυναίκες κοιμούνται, τυλίγονται σε κάτι που μοιάζει με κουκούλι και… δεν ξυπνούν ξανά. Αν κάποιος προσπαθήσει να σκίσει τον ιστό, αντιδρούν με αφάνταστη βιαιότητα Στη μικρή πόλη του Ντούλινγκ, ο ιός εξαπλώνεται σε μια γυναικεία φυλακή προσβάλλοντας όλες τις τροφίμους εκτός από μία, την Ιβ Μπλακ. Είναι, άραγε, η Ιβ μια ιατρική ανωμαλία που πρέπει να μελετηθεί ή ένας δαίμονας που πρέπει να θανατωθεί;(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 
Τον αγαπώ τον Βασιλιά, αλλά δυστυχώς δεν είναι όλα τα βιβλία του πετυχημένα… Το συγκεκριμένο, κάπου το χάνει και δεν το ξαναβρίσκει μέχρι το ανιαρό και προβλέψιμο τέλος… Ενώ ξεκινάει με προσδοκίες, στο τέλος πλατειάζει, χάνει τη συνοχή του και τελικά κουράζει. Θυμίζει παρέλαση κομπάρσων, χωρίς λόγο και αιτία, ενώ οι ήρωες δεν καταφέρνουν να σου ξυπνήσουν καμία συμπάθεια ή έστω περιέργεια για την τύχη τους. Κρίμα…
 
5. «Μια φυσιολογική ζωή», Βασίλης Παλαιοκώστας, Εκδόσεις των Συναδέλφων
Πρόκειται για την αυτοβιογραφία ενός από τους πιο γνωστούς κρατούμενους στην Ελλάδα, με αποδράσεις που άφησαν εποχή.
Ο εγχώριος «Πεταλούδας» αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την πορεία του στον κόσμο των φυλακών και της παρανομίας, αλλά και τον τρόπο που βλέπει τη ζωή, τις αξίες και την προσωπικότητά του.
 
Συναρπαστικό στην αρχή, σε παρασύρει εκ του ασφαλούς σε έναν κόσμο άγνωστο και επικίνδυνο. Δεν αργείς, όμως, να βαρεθείς. Επαναλαμβανόμενα μοτίβα, πιστολίδια και συγκρούσεις, το άδικο σύστημα, ο άγραφος νόμος της φυλακής κτλ. Ενοχλητική μου φάνηκε και η δικαιολόγηση κάποιων εγκληματικών πράξεών του, η εξιδανίκευση και κάποιος ναρκισσισμός που τον διακρίνει. Επίσης, υπάρχει έλλειψη συνοχής και τα γεγονότα μας δίνονται βιαστικά, ασύνδετα και ακατανόητα σε κάποια σημεία.

Δεν είναι κακό, αλλά χαίρομαι που το δανείστηκα και δεν το αγόρασα…

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Όταν το 2016 στο Ολύμπιον ο Δημήτρης Ειπίδης αποχαιρέτησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (βίντεο)
Όταν το 2016 στο Ολύμπιον ο Δημήτρης Ειπίδης αποχαιρέτησε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (βίντεο)
με 0 Σχόλια 565 Views

Ήταν η 18η κατά σειρά διοργάνωση και ήταν η τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όταν ο Δημήτρης Ειπίδης ανέβαινε στη σκηνή του κατάμεστου Ολύμπιον για να απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή λήξης.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή