«Χρυσές τουλίπες»: πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη και πτωχεύουν κοινωνίες, όπως εξηγεί ο Π. Ρουμελιώτης. Διαβασαμε & σχολιάζουμε.

134 Views
«Χρυσές τουλίπες»: πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη και πτωχεύουν κοινωνίες, όπως εξηγεί ο Π. Ρουμελιώτης. Διαβασαμε & σχολιάζουμε. «Χρυσές τουλίπες»: πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη και πτωχεύουν κοινωνίες, όπως εξηγεί ο Π. Ρουμελιώτης. Διαβασαμε & σχολιάζουμε.

«Χρυσές τουλίπες»: πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη και πτωχεύουν κοινωνίες, όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Διαβασαμε & σχολιάζουμε.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Στην αρχαία εποχή, οι άνθρωποι δημιούργησαν και καθιέρωσαν τα χρήματα με τη μορφή νομισμάτων, ως μέσο εμπορικών συναλλαγών. Στην πορεία των αιώνων, το ανθρώπινο είδος φρόντισε να τα διατηρήσει την ύπαρξη των χρημάτων και επιπλέον προχώρησε: ξεκίνησε αγώνες για να μαζέψει όσα περισσότερα μπορούσε. Αρχικά μέσω του εμπορίου, με την αναζήτηση χρυσού, μπαχαρικών, πετρελαίου και λοιπών προϊόντων, έπειτα με την βιομηχανική επανάσταση και τη δημιουργία καταναλωτικών προϊόντων και αργότερα, μέσω του καπιταλιστικού συστήματος. Όλοι συναγωνίζονται με όλους για το ποιός έχει τα περισσότερα χρήματα. Στον αγώνα του μαζέματος, βεβαίως, υπάρχουν οι παράπλευρες απώλειες, που είναι και άμεσες. Οι χώρες. Πτωχεύουν οι χώρες, πτωχεύει οι άνθρωποι, πλουτίζουν οι κεφαλαιούχοι. Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης εξηγεί υπέροχα αυτό το φαινόμενο.

Η Υπόθεση: 

Ο συγγραφέας, αφορμούμενος από τις τρέχουσες εξελίξεις και ειδικότερα από τα γεγονότα που βασανίζουν την Ελλάδα τα τελευταία αρκετά χρόνια, δίνει τη δική του ανάλυση, βάσει των ιστορικών του γνώσεων, αλλά και με πληθώρα παραδειγμάτων. Όλα ξεκινούν το 1636- 1637 στην Ολλανδία. Τότε εμφανίστηκαν οι μεσάζοντες ανθοπώλες, οι οποίοι πλούτισαν σε βάρος των παραγωγών των λουλουδιών, με αποτέλεσμα το εμπόριο της τουλίπας να αλλάξει φυσιογνωμία και να καταλήξουν τα χρήματα να έχουν μεγαλύτερη αξία αντί των λουλουδιών. Λίγο αργότερα, το 1715- 1729, εμφανίζεται στη Γαλλία ο πρώτος κερδοσκόπος τραπεζίτης. Ακολουθούν πληθώρα γεγονότων από τις αρχές του 1900 στις Η.Π.Α. έως σήμερα, στις οποίες πρωταγωνιστούν τραπεζίτες και φτωχοποιημένες περιοχές του πλανήτη. Η μεγάλη κρίση του 1929- 1933, που οδήγησε στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα χρόνια της σταθερότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, η κρίση του δολαρίου, οι περιπτώσεις του Μεξικού και των αναπτυσσόμενων χωρών, η παγκοσμιοποίηση, η απελευθέρωση των αγορών και η απορρύθμισή τους. Τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια και η χρήση τους από τους τραπεζίτες. Εξηγείται το τραπεζικό και το χρηματο-οικονομικό σύστημα και οι επιπτώσεις του στην ευημερία των χωρών.

Αξίζει:  

Πρόκειται για ένα καλό και σημαντικό εγχειρίδιο οικονομίας. Καλογραμμένο, με πλούσια βιβλιογραφία, με καλή ροή και τηρώντας τη χρονολογική σειρά των γεγονότων, προσφέρει σημαντικές εξηγήσεις και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που λειτούργησε η οικονομία κατά το παρελθόν και το σημαντικότερο, δείχνει ποιος είναι ο ρόλος των τραπεζών, παγκοσμίως. Αναφέρει τις αιτίες που συμβαίνουν όσα συμβαίνουν σήμερα και προσπαθεί επιτυχώς να φωτίσει τη σκοτεινή όψη του χρήματος, που κατά καιρούς ταλαιπωρεί πολλές χώρες ανά την υφήλιο. Επίσης, εξηγούνται απλά δυσνόητοι οικονομικοί όροι. Μπορεί να διαβαστεί από όλους.

Δεν αξίζει:  

Παρά τη σημαντική προσπάθεια του συγγραφέα να εξηγήσει τη σημερινή οικονομική κρίση, δεν αναφέρεται εκτενώς στην πολιτική και στον απώτερο στόχο της. Επίσης, παραλείπονται οι αναφορές σε ορισμένες χώρες και γεγονότα.  
 
Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με την καθημερινή του πραγματικότητα. Τέτοιου είδους βιβλία βοηθούν στην αντίληψη των πραγμάτων για το παρόν και το μέλλον. Φτάνει πια με το χρήμα. Είναι ένα χαρτί. Κανείς δεν το παίρνει μαζί του. Εκτός αν είναι απέθαντος.
 
Βαθμολογία:
3,5/5
 
Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Χρυσές Τουλίπες: πώς οι κερδοσκόποι χρεοκοπούν κράτη & πτωχεύουν κοινωνίες, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη, Αθήνα 2016, σσ. 334.
 
#ΜαριάνναΜπουρουτζή
#ΠαναγιώτηςΡουμελιώτης
#ΧΡΥΣΕΣΤΟΥΛΙΠΕΣ
#Κουλτουρόσουπα
#kulturosupa
#ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Μετά τη Θήβα»... τι ήθελε να πει ο ποιητής; Είδαμε και σχολιάζουμε.
«Μετά τη Θήβα»... τι ήθελε να πει ο ποιητής; Είδαμε και σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 1807 Views
Φύγαμε με το μυαλό σκοτισμένο από τη μάταιη προσπάθεια να συνδέσει τα αταίριαστα κομμάτια του παζλ σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο παραδοξότητας… Είδε και σχολιάζει η Πίτσα Στασινοπούλου

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή