ΔΕΝΔΡΙΤΕΣ όπως λέμε ΜΝΗΜΗ... Διαβάσαμε και σχολιάσουμε...

384 Views
ΔΕΝΔΡΙΤΕΣ όπως λέμε ΜΝΗΜΗ... Διαβάσαμε και σχολιάσουμε... ΔΕΝΔΡΙΤΕΣ όπως λέμε ΜΝΗΜΗ... Διαβάσαμε και σχολιάσουμε...

ΔΕΝΔΡΙΤΕΣ όπως λέμε ΜΝΗΜΗ… Διαβάσαμε και σχολιάσουμε...

Κάμντεν, Νιού Τζέρσεϊ, Η.Π.Α, 1980. Η Μίνι, ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, ορφανή από μητέρα εγκαθίσταται στο σπίτι της συμμαθήτριας της, της Λητούς. Τα δύο κορίτσια, η Μίνι κι η Λητώ, γίνονται φίλες παράλληλα όμως βλέπουμε την οικογένεια της Λητούς να διαλύεται.

Η αφήγηση ακολουθεί δύο διαφορετικούς ήρωες: τον Αντώνη Καμπάνη που φτάνει στην Αμερική με το ατμόπλοιο ως μετανάστης πρώτης γενιάς, δεν μιλά καθόλου σχεδόν Αγγλικά, και ασχολείται με απατεωνιές για τα προς το ζην και τον Μπέιζελ Καμπάνης, τον γιο του, μετανάστη πια δεύτερης γενιάς, που προσπαθεί να φτιάξει την ζωή του ως Αμερικάνος και βλέπει όλα του τα όνειρα να ματαιώνονται. Παράλληλα βλέπουμε και τη σχέση μεταξύ των δύο νεαρών κοριτσιών, που παλεύουν να επιβιώσουν σ’ ένα κόσμο σκληρό κι άδικο, που τους γκρεμίζει κάθε ελπίδα ονείρου.

Φόντο οι οικονομικές κρίσεις. Από τη μία το Κραχ του ’30 κι από την άλλη η ερήμωση του Νιού Τζέρσεϊ στη δεκαετία του ’80. Όνειρα ματαιώνονται, οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζήσουν στα όρια της φτώχειας. Και κάπου εκεί το μυαλό του αναγνώστη ανάγει την κατάσταση του τότε στο σήμερα, και δη στη χώρα μας. Οι δυσκολίες πάντα και παντού οι ίδιες, οι φτωχοί σε μια οικονομική κρίση γίνονται φτωχότεροι, η νέα γενιά επωμίζεται το βάρος… Τελικά λίγα πράγματα αλλάζουν στο πέρασμα των δεκαετιών.

Δενδρίτες είναι οι αποφυάδες των νευρικών κυττάρων που εξυπηρετούν τη μεταξύ τους σύνδεση και σχετίζονται με τη μνήμη. Αλήθεια στην Ελλάδα του σήμερα πόσο θυμόμαστε τη μετανάστευση των προγόνων μας; Πόσο έχουμε ξεχάσει όλες εκείνες τις ιστορίες που ακούγαμε για στοιβαγμένους ανθρώπους σε μεγάλα υπερωκεάνια που ταξίδευαν για το Νέο Κόσμο ή την Αυστραλία; Ίσως τελικά η ανθρώπινη μνήμη να είναι επιλεκτική, να διαγράφει αυτά που δε θέλει.

Για μένα η δυσκολία του βιβλίου έγκειται στον εξαιρετικά μακροπερίοδο λόγο. Κι αν ορισμένες φορές η αφήγηση αυτού του τύπου κυλά σχετικώς ομαλά, υπάρχουν αρκετές φορές όπου ο αναγνώστης καλείται να ξαναδιαβάσει την περίοδο για να θυμηθεί τι ακριβώς διάβασε. Ένα παιχνίδι μνήμης, όπως κι η ιστορία του βιβλίου.

Ένα βιβλίο που κλείνοντάς το σου αφήνει την επιλογή του τέλους. Κάθε αναγνώστης βάζει το προσωπικό του χρώμα στο τέλος της αφήγησης των ζωών αυτών των ηρώων.

Εν τέλει: 3 στα 5 (εξ αιτίας της εμπεριστατωμένης έρευνας που έχει κάνει η Παπαδάκη)

«Δενδρίτες» - Κάλλια Παπαδάκη

Εκδόσεις Πόλις


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή: Πανελλαδική πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους. Με Τ. Νούσια, Μ. Πρωτόπαππα, Γ. Αμούτζα.
με 0 Σχόλια 4260 Views

Τον ρόλο του πληγωμένου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου ο πολλά υποσχόμενος Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή