Μάνος Ιωαννίδης: «Άκου. Κοίτα. Άγγιξε. Μύρισε. Γεύσου. Νιώσε…» | Candy Puzzle| Ζωή Ταυλαρίδου

5062 Views
Μάνος Ιωαννίδης: «Άκου. Κοίτα. Άγγιξε. Μύρισε. Γεύσου. Νιώσε…» | Candy Puzzle| Ζωή Ταυλαρίδου Μάνος Ιωαννίδης: «Άκου. Κοίτα. Άγγιξε. Μύρισε. Γεύσου. Νιώσε…» | Candy Puzzle| Ζωή Ταυλαρίδου

 

Το Παζλ της Καραμέλας ή αλλιώς CandyPuzzle vol.3
Γράφει η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα.

 
Τα κομμάτια του Παζλ είναι ανακατεμένα και πολύχρωμα επάνω στο τραπέζι μας, μας περιμένουν να τα συνθέσουμε. Φαίνεται πως δεν έχουν νόημα εξαρχής, πως χρειάζεται να συμπληρωθούν με άλλα κομμάτια, για να αποκτήσουν μορφή κι υπόσταση. Στην πραγματικότητα, τα κομμάτια αυτά έχουν τη δική τους αξία, μια ποιότητα ξεχωριστή που απλά αναδύεται, όταν μπει σε ένα κάδρο.

Έτσι είμαστε κι εμείς οι άνθρωποι. Έχουμε τη δική μας ποιότητα κι αξία, που εξαρχής μένει μυστική κι αδιόρατη. Όταν όμως συνδεθούμε ουσιαστικά με τους Άλλους, ξαφνικά κι αμετάκλητα παίρνουμε τη θέση μας, αναγνωριζόμαστε, και αναδύεται η μορφή και το σχήμα της προσωπικότητάς μας, σταδιακά και με απαλότητα. Είναι ωραίο που στην αρχή δεν μας καταλαβαίνουν, καθώς η χαρά της ανακάλυψης αποτελεί συνδετικό κρίκο της κάθε κοινωνίας. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το παζλ. Άνθρωποι της τέχνης, της επιστήμης και του πολιτισμού γενικότερα θα αποτελέσουν τα κομμάτια ενός παζλ με καραμέλες, που θα γλυκάνει τη ζωή μας. Σας προσκαλώ λοιπόν σε αυτό το κέρασμα…
 

 
Είσαι ο Άνθρωπος ενός δωματίου. Είναι άδειο αυτό. Δεν ενδιαφέρεσαι για το πόσο κενό είναι. Εννοείται… Απλά κοιτάς τους τοίχους, ενώ βρίσκεσαι όρθιος στο κέντρο του. Έπειτα μετακινείς το σώμα σου στον χώρο, δήθεν για να ξεπιαστείς. Στην ουσία, θες να τον ανακαλύψεις. Κι όταν η περιπλάνησή σου φθάσει σε έναν άλφα στόχο, τοποθετείς προσεκτικά το αυτί σου σε κάθε τοίχο χωριστά. Αγγίζεις την κρύα του επιδερμίδα, δε σου λέει τίποτε εξαρχής. Εάν ωστόσο προσπαθήσεις να αφουγκραστείς το εντός και το πέραν του σαν μια υπαρκτή οντότητα, παρόλο που δεν τη βλέπεις, ίσως -σαν ένας άλλος Πλάτωνας- ονειρευτείς τον ιδανικό σου κόσμο, μια πολιτεία των ιδεών και των αισθήσεων. Ίσως θελήσεις και να μιλήσεις, να επικοινωνήσεις τη ματαιότητα της ανίχνευσής σου σε άλλους ανθρώπους, λιγότερο ή περισσότερο «γραφικούς» σαν και του λόγου σου. Ίσως και όχι. Οσφραινόμενος τη μυρωδιά σου, ιδρωμένος και κουρασμένος από τη δήθεν μάταια αυτή εντρύφηση στο φαίνεσθαι και το είναι, ίσως εν τέλει στραφείς προς το μέσα σου, για να γευτείς την υφή και τη φωνή της ψυχής σου. Και τότε ξεκινά το ταξίδι που αξίζει να ειπωθεί και να περιγραφεί με τα πιο ωραία επίθετα. Το ταξίδι της ψυχής σου.Ο Μάνος Ιωαννίδης στο συγγραφικό του έργο προσπαθεί να περιγράψει αυτό το ταξίδι της ανθρώπινης ψυχής προς την αυτογνωσία και την αυτοπραγμάτωση μέσα από τα εργαλεία που του δίνουν οι έξι αισθήσεις του ανθρώπου. Φαίνεται πως οι αισθήσεις αποτελούν το όχημα μέσω του οποίου ο Άνθρωπος προσεγγίζει την Αλήθεια του κόσμου, για να αγγίξει λιγάκι και τη δική του. Και το έργο του καθίσταται ιδιαίτερα αξιόλογο σε μια εποχή που έχει αποδώσει τεράστια αξία στην εικόνα, στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι. Ο Μάνος μέσα από τις ιστορίες του επιχειρεί να δώσει απαντήσεις αλλά και να εγείρει νέες ερωτήσεις και προβληματισμούς για το τι αξίζει στη ζωή, έχοντας στο επίκεντρο πάντα τον Άνθρωπο. Πρόκειται για ένα βαθύτατα φιλοσοφικό και κοινωνικό θρίλερ, γραμμένο σε μυθιστορηματική μορφή έντονης πλοκής, για τον απλό αλλά και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη-συνοδοιπόρο στην ουσία της ζωής. Το κάθε βιβλίο του μοιάζει να διαδέχεται και συμπληρώνει το προηγούμενο. Ανυπομονούμε για την ολοκλήρωση της σύνθεσής του.


Ο Μάνος Ιωαννίδης μάς παρουσιάζει το συγγραφικό του έργο την Τετάρτη 15 Ιουνίου στο BazΑari Cafe στις 19:00. Το Άκου και το Κοίτα αποτελούν δύο βιβλία από τα έξι που έχει σχεδιάσει να εκδώσει ως κομμάτια μιας συλλογής σχετικής με τις έξι ανθρώπινες αισθήσεις, μια ομολογουμένως πολύ ευρηματική ιδέα και λογοτεχνική πράξη. Για το νεοεκδοθέν βιβλίο του, Κοίτα, θα μιλήσει ο Θεόδωρος Δημητριάδης, ψυχολόγος και εγκληματολόγος. Σας καλωσορίζουμε όλους σε ένα πολύ ενδιαφέρον λογοτεχνικό απόγευμα.


Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Μάνο Ιωαννίδη για τη συνέντευξη που δέχτηκε να μας παραχωρήσει στον ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο του Θεάτρου Σοφούλη.

Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή