Ιστορίες σαν ανέκδοτο στο βιβλίο του Γιάννη Βλαχογιάννη, «Ιστορικά ανέκδοτα και αξιοπερίεργα επιφανών Ελλήνων». Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

1360 Views
 Ιστορίες σαν ανέκδοτο στο βιβλίο του Γιάννη Βλαχογιάννη, «Ιστορικά ανέκδοτα και αξιοπερίεργα επιφανών Ελλήνων». Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. Ιστορίες σαν ανέκδοτο στο βιβλίο του Γιάννη Βλαχογιάννη, «Ιστορικά ανέκδοτα και αξιοπερίεργα επιφανών Ελλήνων». Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

Ιστορίες… σαν ανέκδοτο στο βιβλίο του Γιάννη Βλαχογιάννη, «Ιστορικά ανέκδοτα και αξιοπερίεργα επιφανών Ελλήνων». Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

Ο Μάρτιος φτάνει στο τέλος του σιγά σιγά και στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας γιορτάζουμε την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω ένα βιβλίο με σχετικό περιεχόμενο. Δεν ήθελα όμως να χαθώ στα τετριμμένα. Ανάμεσα στα τόσα που υπάρχουν, ιστορικά ή μη,  αξιόλογα και μη, ξεχώρισα κάποιο με περιεχόμενο διαφορετικό. Αλήθεια, σκέφτηκε ποτέ κανείς ποια ήταν η καθημερινή πραγματικότητα των ανθρώπων του ’21; Σίγουρα κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση, δεν περιορίζονταν αποκλειστικά στις μάχες.  
 
Το βιβλίο του Γιάννη Βλαχογιάννη, περιέχει ό, τι δηλώνει ο τίτλος του: ανέκδοτα και αξιοπερίεργα διάσημων Ελλήνων, που έζησαν και έδρασαν εκείνη την περίοδο. Πρόκειται για μια ιστορική ανθολογία γεμάτη ανέκδοτα και γνωμικά, που είπαν, περίεργα και αστείες φάσεις που βίωσαν οι σημαντικότεροι άνθρωποι-  άνδρες και γυναίκες. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, ανάλογα με τη χρονική περίοδο που παρουσιάζεται, καλύπτοντας το ιστορικό φάσμα από το 1820 έως το 1864. Παρέχει σημαντικές πολιτικές, στρατιωτικές, αγωνιστικές, ιστορικές λεπτομέρειες, βασισμένες σε πηγές. Αναφέρονται σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Σολωμός, ο Κανάρης, ο Μιαούλης, ο Καποδίστριας, ο Όθων και η Αμαλία, ο Κωλέττης, ο Κοραής, ο Κουντουριώτης. Επίσης, αναφέρονται ο αντιβασιλιάς, οι Άγγλοι, οι αυλικοί (που θεωρούσαν πως αν χτιζόταν ένα σχολείο δίπλα στο βασιλικό παλάτι, το τελευταίο θα έχανε τη σημασία του) και οι φιλέλληνες, ο ρόλος τους και η καθημερινότητά τους στην Ελλάδα εκείνης της εποχής. Ακόμα, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το Σύνταγμα του νεοσύστατου κράτους, τις εθνοσυνελεύσεις, τα ρουσφέτια, τον τρύπιο προϋπολογισμό (από τότε έψαχναν να βρουν πού πήγαν τα λεφτά), αλλά και για τους «καλαμαράδες» δημοσίους υπαλλήλους, που μισούσαν οι στρατιωτικοί. Επίσης, δίνονται πληροφορίες για γάμους, παντρειές, καυγάδες, τσιτάτα που έλεγε ο καθένας από αυτούς, καθώς και για τον Τύπο της εποχής. Μαζί με όλα αυτά, βρίσκεται στο τέλος το ευρετήριο ονομάτων, μαζί με σημειώσεις.
 
Όλο αυτό το περιεχόμενο είναι αξιολογότατο, πλήρες, ενδιαφέρον, ευκολοδιάβαστο, ευχάριστο, μα πάνω απ’ όλα και διδακτικό, γραμμένο σε απλό λόγο, για να το διαβάζουν όλοι. Είναι ικανό να μας διασκεδάσει και να μας προσδώσει κάποιες άλλες πληροφορίες, που δεν γνωρίζαμε και απαξιούσαμε να μάθουμε. Η ιστορία περνά σε μια άλλη φάση, ξεφεύγει από τα ακαδημαϊκά στεγανά, συμπληρώνεται. Παρότι γράφτηκε πολύ παλιά (1926), επανακυκλοφόρησε και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. 
 

Βαθμολογία:

4/5  
 
Γιάννης Βλαχογιάννης, Ιστορικά ανέκδοτα και αξιοπερίεργα επιφανών Ελλήνων, εκδόσεις «γνώση», Αθήνα 2012. σσ. 722

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θέατρου
Παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θέατρου
με 0 Σχόλια 3137 Views

Διαμαρτυρόμενοι για την μεγάλη αναστάτωση που έχει προκύψει εξαιτείας του Προεδρικού Διατάγματος που κατατάσσει τους σπουδαστές στην επαγγελματική βαθμίδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ)

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη