Γιατί να διαβάσω φιλοσοφία; Από την Μαριάννα Μπουρουτζή.

349 Views
Γιατί να διαβάσω φιλοσοφία; Από την Μαριάννα Μπουρουτζή. Γιατί να διαβάσω φιλοσοφία; Από την Μαριάννα Μπουρουτζή.

Γιατί να διαβάσω φιλοσοφία; Από την Μαριάννα Μπουρουτζή.

Εχθές έκανα τον κόπο να παραστώ στην παρουσίαση ενός βιβλίου, φιλοσοφικού περιεχομένου. Το θέμα ήταν μια συγκριτική μελέτη σχετικά με τον Πλάτωνα και έναν άλλον Έλληνα στοχαστή, τον Γκουρτζίεφ, άγνωστος σε πολλούς. Φυσικά, δεν κατάφερα να διαβάσω το εν λόγω βιβλίο εν μια νυκτί, οπότε το άφησα για την επόμενη Τρίτη. Η εκδήλωση όμως, πυροδότησε ένα σωρό σκέψεις στο μυαλό μου, με πρώτη και σημαντικότερη, γιατί να ασχοληθεί κανείς με τη φιλοσοφία. Τί το τόσο σπουδαίο έχει να προσφέρει και κατά πόσο εύκολο είναι να ασχοληθεί κανείς με το αντικείμενο; Αξίζει, τελικά, τον κόπο;

Η αλήθεια είναι ότι η φιλοσοφία είναι η πρώτη από τις επιστήμες. Γεννήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν, προσέφερε και προσφέρει τα μέγιστα στη ζωή του ανθρώπου.  Αναφέρεται στη ζωή, στις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος και σκοπεύει να κατακτήσει και να κατακτηθεί από τον νου, για να οδηγηθεί προς κάτι καλύτερο: στη γνώση. Καθότι πολλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, μας επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα, πρέπει να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε αυτό που είναι καλό, κακό, αλλά και να μπορούμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να βλέπουμε τα πράγματα πολυπρισματικά και να μη χανόμαστε στη μαύρη τρύπα του μονοδιάστατου. Πρέπει να πυροδοτήσουμε τη σκέψη μας με ιδέες, να ανανεώσουμε τις εντυπώσεις μας. Ένα φιλοσοφικό βιβλίο είναι ικανό να μας δημιουργήσει υποψίες, αλλά και να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε άποψη. Όχι μόνο για το βιβλίο και το περιεχόμενο ή για τον συγκεκριμένο φιλόσοφο, αλλά μεταφέροντας τα λόγια του στη σφαίρα της πραγματικότητας, να την κατανοήσουμε.

Αν καθίσουμε και διαβάσουμε μια πραγματεία με τη δέουσα σοβαρότητα, και ειδικά αν τη μελετήσουμε προσεκτικά, αν εμβαθύνουμε, θα καταλάβουμε τι συμβαίνει στον κόσμο. Θα δημιουργηθούν αμέσως αμέσως εικόνες, που θα εμποτίσουν τη φαντασία μας. Θα κοιτάξουμε πέρα από τη μύτη μας, τα καλύτερα και τα χειρότερα. Κάθε φιλόσοφος, εξάλλου, εργάστηκε για να δώσει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να ανακαλύψει πτυχές και πράγματα, που ούτε περνούσαν ή περνούν από το μυαλό του. Αν ενδιατρίψουμε, θα κατακτήσουμε ένα είδος γνώσης διαφορετικό από τα άλλα. Μια γνώση που θα μας διαμορφώσει τον χαρακτήρα, θα εξευγενίσει το ήθος και θα εξυψώσει την ψυχή. 

Η φιλοσοφία μας βοηθάει να μην κρατάμε το μυαλό μας παροπλισμένο, κοιτάζοντας τα χαΐρια της νέας εποχής. Βεβαίως, απαιτεί άσκηση, που θα δώσει βάθος στη σκέψη. Το βάθος αυτό είναι που θα συνθέσει και θα αναλύσει. Θα δώσει παραδείγματα και υποδείγματα. Η κατάκτηση της φιλοσοφίας και της γνώσης είναι σημαντική κατάκτηση του νου και της ψυχής, που πάντα οι πτυχές τους βγαίνουν στην επιφάνεια και κοινωνούνται στον κόσμο. Αν ασχοληθούμε όλοι, ίσως κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Ίσως, πάλι, όχι. Γιατί να μην το ρισκάρουμε; Το ρίσκο θα είναι μικρότερο χρηματικά, μα δυνατό για να προκαλέσει το ενδιαφέρον.

Έχοντας μάθει να ασχολούμαστε με ένα κομμάτι ύλης που δεν λέει τίποτα, αφήσαμε την ύπαρξή μας μετέωρη, να πλανάται στο κενό και να το υπηρετεί.
Ας μελετήσουμε, λοιπόν!


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Νοσταλγική επιστροφή στα 80s…με «Ολική έκλειψη καρδιάς»!
Νοσταλγική επιστροφή στα 80s…με «Ολική έκλειψη καρδιάς»!
με 0 Σχόλια 922 Views

Σε μια εποχή χωρίς κινητά και εφαρμογές, με τρομερή μουσική και ιδιαίτερη μόδα, με γεγονότα συγκλονιστικά που άλλαξαν τον κόσμο, με πυξίδα μόνο την καρδιά! Έτσι μας ταξιδεύει η Μαρία Παναγοπούλου με το νέο της βιβλίο… Διάβασε η Μαρία Διαμαντοπούλου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή