Βιβλία για το Πάσχα. Διαβάσαμε, Σχολιάζουμε, Προτείνουμε.

13073 Views
Βιβλία για το Πάσχα. Διαβάσαμε,  Σχολιάζουμε, Προτείνουμε. Βιβλία για το Πάσχα. Διαβάσαμε, Σχολιάζουμε, Προτείνουμε.

 

Διαβάσαμε, Σχολιάζουμε, Προτείνουμε. 

Βρισκόμαστε στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι ημέρες είναι βαθειά θρησκευτικές και κατανυκτικές. Όπως ακριβώς συνέβη τα Χριστούγεννα, έτσι και για την Πασχαλινή γιορτή έχω να προτείνω τα ανάλογα βιβλία. Εννοείται πως καλύπτουν κάθε ηλικία!


Το πρώτο βιβλίο είναι της νεότερης συγγραφέως Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη.
'
Είναι το δεύτερο που εκδίδει, με πασχαλινό περιεχόμενο. Στις σελίδες του παρουσιάζονται, κατόπιν προσεκτικής μελέτης και διαλογής της ιδίας, ιστορίες των μεγάλων ελλήνων λογοτεχνών Κώστα Κρυστάλλη, Ανδρέα Καρκαβίτσα και Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Παρότι οι συγκεκριμένοι συγγραφείς έζησαν και συνέγραψαν τις ιστορίες τους σε μια άλλη, παρελθούσα εποχή, ωστόσο είναι κλασσικές και επίκαιρες ακόμη και στις μέρες μας. Πρωταγωνιστούν σκανταλιάρικα παιδιά, οικογένειες με προβλήματα ή χωρίς, κυρίως στην επαρχία και την εξοχή. Περιγράφεται η αδημονία των ανθρώπων και ιδίως των παιδιών για την Ανάσταση και την ημέρα της Λαμπρής, για το τέλος της νηστείας. Περιγράφονται επίσης οι ετοιμασίες και οι προετοιμασίες, δείχνοντας στους μικρούς αναγνώστες ότι δεν είναι οι μόνοι που περιμένουν να κρατήσουν τη λαμπάδα τους. Ιστορίες, γεγονότα και αξιοπερίεργα κρατούν ιδανική συντροφιά στα παιδιά.
 
.
Στα συν του η όμορφη εικονογράφηση, αλλά και το cd, στο οποίο αφηγούνται οι ιστορίες, για να ακούν όσα παιδάκια είναι ακόμη μικρά και δεν μπορούν να διαβάσουν! Από την άλλη μεριά, θα μπορούσε να είναι πιο περιεκτικό.
  
Ρένα Ρώσση- Ζαΐρη, Ξεχωριστές Πασχαλινές Ιστορίες, εκδόσεις Άγκυρα, Αθήνα 2009. σσ. 16.
.
Βαθμολογία:
3/5

=

Το δεύτερο βιβλίο περιλαμβάνει αφηγήσεις από έθιμα και ιστορίες.
l
Έθιμα από κάθε περιοχή της χώρας, με άρωμα από φαγητά και κουλουράκια. Ιστορίες από κάθε γωνιά της επικράτειας, που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εκλαμβάνουν τη θρησκευτική κατάνυξη στην ψυχή τους.
.
.
Ωραίο και πολύχρωμο, από πολλούς συγγραφείς, που ο καθένας διηγείται και μια ιστορία, είναι καλό για να γνωρίζουν τα παιδιά της μιας περιοχής τι συμβαίνει και στις υπόλοιπες.
 
Συλλογικό, Έθιμα και Ιστορίες του Πάσχα, εκδόσεις Μίνωας, Αθήνα 2014. σσ. 32.
.
Βαθμολογία:
3/5
 =
Τελευταίο αφήνω ένα βιβλίο για μεγαλύτερους αναγνώστες. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τα ‘’Πασχαλινά Διηγήματα’’ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
.
l
Με ιστορίες όπως ‘’η τελευταία βαπτιστική’’, ‘’εξοχική Λαμπρή’’, ‘’το Χριστός Ανέστη του Γιάννη’’, και άλλες, ο μεγάλος συγγραφέας παρουσιάζει ιστορίες από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σκιάθου. Μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές και την έντονη γραφή του, ζωντανεύουν άνθρωποι, φύση και αντικείμενα, για να αποδοθεί η πλήρης εικόνα των ημερών. Πρωταγωνιστούν παιδιά, μεγάλοι, περίεργοι συγχωριανοί, ενώ περιγράφονται καταστάσεις και γεγονότα άξια να στιγματίσουν τη φαντασία, ακόμη και την ψυχή του αναγνώστη. Παρουσιάζεται ο τρόπος που γιορταζόταν η Πασχαλιά στο νησί και συνήθειες διαφορετικές, μερικές από τις οποίες δεν ισχύουν σήμερα.
 
Πρόκειται για ένα αξιόλογο κλασικό βιβλίο, όπως όλα του Παπαδιαμάντη, άλλωστε, που διαβάζεται ξανά και ξανά. Η πληθώρα των διηγημάτων δίνουν όχι μόνο την εικόνα εκείνης της εποχής, αλλά καθεμιά από αυτές, μεμονωμένα, αποτελεί ένα μοναδικό ηθικό δίδαγμα. Ευτυχώς, οι εκδόσεις ανανεώνονται.
 
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Πασχαλινά Διηγήματα, εκδόσεις Μίνωας, Αθήνα 2013. σσ. 237. 
.
Βαθμολογία:
4/5  
.
Αυτά τα βιβλία ξεχώρισαν στη δική μου ματιά.
Καλό Πάσχα σε όλους με… καλή πνευματική ανατροφοδότηση!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
11α ΘΒΘ 2022: Αυτές είναι οι 118 παραστάσεις που διεκδικούν τα Βραβεία Κοινού και Υποψηφιότητες Κριτικής Επιτροπής.
11α ΘΒΘ 2022: Αυτές είναι οι 118 παραστάσεις που διεκδικούν τα Βραβεία Κοινού και Υποψηφιότητες Κριτικής Επιτροπής.
με 0 Σχόλια 1721 Views

Πλήρης κατάλογος θεατρικών παραστάσεων σεζόν 2020-2022 που διεκδικούν μια θέση στις υποψηφιότητες των 11ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2022 Κριτικής Επιτροπής και Κοινού.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή