«Με ένα κόκκινο κουμπί»: Ένα βιβλίο θαλπωρής και αλληλεγγύης από την Ελένη Μπετεινάκη.

2612 Views
«Με ένα κόκκινο κουμπί»: Ένα βιβλίο θαλπωρής και αλληλεγγύης από την Ελένη Μπετεινάκη. «Με ένα κόκκινο κουμπί»: Ένα βιβλίο θαλπωρής και αλληλεγγύης από την Ελένη Μπετεινάκη.

 


.

Ένας καλός τρόπος για να εξοικειωθεί ένα παιδί με έννοιες και καταστάσεις, είναι το βιβλίο. Αν θες να του εξηγήσεις κάτι ή να το βάλεις στη διαδικασία της επαφής με τον σκληρό έξω κόσμο. Αν θες να του πεις ότι η ζωή μπορεί να γίνει σκληρή.
 
Ότι τα παιδιά της ηλικίας του που βλέπει να κυκλοφορούν ρακένδυτα, με σκυφτά κεφάλια, να ζουν απομονωμένα, ξένα ανάμεσα σε ξένους, δεν είναι αντικείμενα για κοροϊδία. Ότι δεν είναι καλός ο πόλεμος.
 
Αν θες να εκπαιδεύσεις το παιδί σου να βλέπει πιο βαθιά, να μάθει να συμπονά, να νιώθει αλληλεγγύη για τους άλλους, τούτο το βιβλίο είναι το πλέον κατάλληλο.
 
 
Η Υπόθεση:
Ασίντ σημαίνει ‘’λιοντάρι’’. Ένα μικρό παιδί ζει ευτυχισμένο και παίζει αμέριμνο με τους φίλους του, ώσπου ξεσπά πόλεμος και δεν είναι πια ατρόμητος, γιατί φοβάται πολύ. Χάνει τους πάντες και τα πάντα και ολομόναχος ταξιδεύει με μια βάρκα, ώσπου φτάνει σε ένα νησί. Μόνη του παρηγοριά είναι ένα κουμπί, που τελικά ξηλώνεται και πέφτει κάτω.
 
Ο τρόπος που έπεσε ενέπνευσε τον μικρό Ασίντ και η φαντασία του ξύπνησε. Ξαφνικά θα εμφανιστούν μαγικά πλάσματα, δράκος, μια γοργόνα, μια ρόδα, ένα τριαντάφυλλο, μια μπίλια νεραϊδόσκονης και πολλά άλλα! Μέσα στην περιπλάνησή του, όμως, στην ακρογιαλιά θα το χάσει. Θα βρει όμως κάτι άλλο: έναν θαλασσοκόρακα, που θα του υποδείξει ένα σπιτάκι. Θα βρει επίσης κι ένα κορίτσι, την Αλίκη, που θα τον οδηγήσει σε ένα σπίτι και σε μια οικογένεια.
 
 
Ρίξε μια ματιά!
Όμορφη και ευχάριστη, εμπνευσμένη ιστορία, που εξηγεί με όμορφο τρόπο πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή ενός παιδιού από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά και πόση χαρά μπορεί να νιώσει μέσα από την αποδοχή και τη θαλπωρή.
 
Η συγγραφέας περιγράφει διακριτικά τα συναισθήματα του παιδιού, χωρίς να προκαλεί έντονα συναισθήματα λύπης στον μικρό αναγνώστη, προσφέροντας ένα ευχάριστο τέλος. Περιγράφει πώς η παιδική φαντασία παραμένει ανεξάντλητη, ό,τι κι αν συμβεί, και πως ένα παιδί είναι άκακο, αλλά και ελπιδοφόρο συνάμα.
 
Τα παιδιά αναπτύσσουν το συναίσθημα της αλληλεγγύης, της αποδοχής, της συμπόνοιας. Θα κατανοήσουν την κατάσταση της προσφυγιάς και θα ανακαλύψουν τη φαντασία τους. Παράλληλα, αποτελεί μάθημα που διδάσκει και τους μεγάλους! Στις τελευταίες σελίδες εμπεριέχονται ευχάριστες δραστηριότητες, για να περάσετε εποικοδομητικό χρόνο, με το παιδάκι σας!
 
.
Άστο καλύτερα…
Παρότι ο εικονογράφος είναι εξαιρετικός, θα περιμέναμε μια ρεαλιστικότερη εικονογράφηση, με πιο ωραία χρώματα, ώστε να τραβάει την προσοχή του παιδιού και να θέλει να ασχοληθεί με αυτό.
 
Βαθμολογία:
3,9/5
 
Ελένη Μπετεινάκη
Με ένα κόκκινο κουμπί
Eκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
 
Βρείτε το βιβλίο εδώ


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή