Έκθεση φωτογραφίας της Ειρήνης Μπαϊρακτάρη στα Πετροκέρασα: «Ευλογημένος τόπος. Το ιερό έθιμο μέσα στους αιώνες»

695 Views
Έκθεση φωτογραφίας της Ειρήνης Μπαϊρακτάρη στα Πετροκέρασα: «Ευλογημένος τόπος. Το ιερό έθιμο μέσα στους αιώνες» Έκθεση φωτογραφίας της Ειρήνης Μπαϊρακτάρη στα Πετροκέρασα: «Ευλογημένος τόπος. Το ιερό έθιμο μέσα στους αιώνες»

Έκθεση  φωτογραφίας της Ειρήνης Μπαϊρακτάρη στα Πετροκέρασα: «Ευλογημένος τόπος. Το ιερό έθιμο μέσα στους αιώνες».

Την πρώτη της ατομική έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει η Ειρήνη Μπαϊρακτάρη   στα Πετροκέρασα Θεσσαλονίκης από 8 έως 23 Απριλίου, με θέμα την αναβίωση ενός αρχαίου εθίμου, δηλαδή την υποδοχή και  φιλοξενία του Τιμίου Σταυρού για τρεις μέρες στα Πετροκέρασα.
 
Λίγα λόγια για το έθιμο.
Τρεις αιώνες πριν, το 1768,  οι κάτοικοι  του χωριού απειλούνται με αφανισμό  από μια φοβερή αρρώστια. Απελπισμένοι ζητούν από τη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους να έρθει ο Τίμιος Σταυρός στο χωριό. Το θαύμα έγινε και ο τόπος γλίτωσε την καταστροφή. Το σημαντικό αυτό θρησκευτικό γεγονός, ο ερχομός του Τιμίου Σταυρού, γιορτάζεται με λαμπρότητα στα Πετροκέρασα κάθε χρόνο και πλήθος πιστών συμμετέχει με κατάνυξη.
 
Το ιερό αυτό έθιμο ενέπνευσε την Ειρήνη Μπαϊρακτάρη να αποτυπώσει με το φωτογραφικό της φακό  τη λαμπρότητα αυτής της  μεγάλης  θρησκευτικής γιορτής για τα Πετροκέρασα, αλλά και το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών, που χρόνια τώρα νιώθουν τη ζωή τους συνδεδεμένη με τον Τίμιο Σταυρό.
 
Η Ειρήνη Μπαϊρακτάρη ζει στη Θεσσαλονίκη, ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία πολλά χρόνια κι έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.
 
Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται φωτογραφίες  από το 2010 έως το 2017, θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του πολιτιστικού συλλόγου «Ομβριανός» στην πλατεία του χωριού των Πετροκεράσων από το Σάββατο 8 Απριλίου μέχρι την Kυριακή 23 Απριλίου.
 
 Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη