Αστικό Τοπίο: Ομαδική έκθεση στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

542 Views
Αστικό Τοπίο: Ομαδική έκθεση στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αστικό Τοπίο: Ομαδική έκθεση στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

 

Tο αστικό τοπίο, το ανθρωπογενές περιβάλλον που διαρκώς επεκτείνεται και όπου οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας αυξάνονται, η ανθρωπογεωγραφία του, τα υλικά και άυλα στοιχεία που το συνθέτουν, οι τρόποι που το βιώνει και το καθορίζει- συνδιαμορφώνει ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης με τίτλο «Αστικό Τοπίο. 


Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος – μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου – φύσης» που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Α.Π.Θ, στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2020.


Αδαμαντίδης Κωνσταντίνος

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του MOMus και του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και τελεί υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι συμμετοχές προέρχονται μετά από ανοιχτή πρόσκληση του ΔΣ του Ε.Ε.Τ.Ε. προς στα μέλη του όλων των ειδικοτήτων που ζουν ή εργάζονται στη Βόρεια Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα σε 90 σύγχρονους εικαστικούς να καταθέσουν την οπτική και τον τρόπο προσέγγισης και διαπραγμάτευσης του αστικού τοπίου.

Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης και φωτογραφίες της Άλκηστης Ζερβοπούλου, με κείμενα του Βασίλη Μέλφου. «Καθώς οι αστικές περιοχές αποτελούν εντυπωσιακά παραδείγματα τοπίων του ανθρώπινου περιβάλλοντος, ορισμένοι ενδεικτικοί προβληματισμοί που μπορούν να προκύπτουν από την έκθεση είναι το αστικό τοπίο και η συμβολή του στην κλιματική ανθεκτικότητα και η σημασία ενός υγιούς σχεδιασμού πόλεων στην ευημερία του αστικού χώρου και στην βελτίωση της ψυχολογίας, περιβαλλοντικής και κοινωνικής. Ακόμα και το πρόσφατο θέμα της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού που μετέβαλε αιφνιδιαστικά και βίαια την σχέση των ανθρώπων τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον της ζωής και της εργασίας τους, μπορεί να αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα προβληματισμού όσον αφορά τις συνθήκες δυστοπίας που βιώνουμε στον αστικό χώρο», σημειώνει στο εισαγωγικό της κείμενο η Μαρία Τσαντσάνογλου, Αν. Γενική Διευθύντρια του MOMus.


«Σήμερα η ζωή στον αστικό χώρο βάλλεται από πλήθος προβλημάτων όπως η ανεργία, η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, η φτώχεια, η απαξίωση των τεχνών και της εκπαίδευσης, η εμπορευματοποίηση αγαθών πανανθρώπινων όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, η Ενέργεια, το Νερό, ο Πολιτισμός, η εξαθλίωση μεταναστών και προσφύγων, η έξαρση της κρατικής καταστολής, η εμπορευματοποίηση – συρρίκνωση του φυσικού πλούτου και οι καταστροφές που προκαλούν οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί και οι στρατιωτικές επεμβάσεις, όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε ως συλλογικός χώρος και να θέλουμε να μιλήσουμε με τον τρόπο που μπορούμε: με την τέχνη μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Ε.Ε.Τ.Ε. σχετικά με την έκθεση.


Όπως τονίζει ο Σταύρος Παυλίδης, Πρόεδρος ΔΣ του Α.Μ.Φ.Ι.Θ., «το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης σήμερα  αποτελεί μια γέφυρα  της έγκυρης επιστημονικής γνώσης του Α.Π.Θ. με το ευρύτερο κοινό της πόλης μας, της Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα για το σημαντικό θέμα της Σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση.

Η συνεργασία του Α.Μ.Φ.Ι.Θ. με το MOMus και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με την έκθεση σχετικά με το Αστικό Τοπίο ως διαρκή πρόκληση στη σχέση ανθρώπου – φύσηςαποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».

Κατά την είσοδο στην έκθεση θα τηρούνται όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Αδαμαντίδης Κωνσταντίνος, Αλευράς Χρήστος, Αλτίνη Τατιάνα, Αμπερίδου Σοφία, Αναστασίου Κατερίνα, Αντωνιάδου Μαριάννα, Βέλλιου Κατερίνα, Βερτσώνη Σταυρούλα, Βοϊλα-Κλώνα Ελένη, Βουτυρή-Τσουματίδου Στέλλα, ΓεροθανασίουΣύνθια, Γεροντίδης Λεωνίδας, Γεωργιτσέλη Μπορισλάβα, Γιαλουράκη Μαρία, Γιανναδάκης Μανόλης, Γκαλκίν Ευγένιος, Γκιούρα Τάνια, Γκολίτση Στεργιανή (Στέλλα), Γκοσιόπουλος Πέτρος, Γουσίδης Χρήστος, Δέλλιου Δόμνα, Δεμερτζή Αθηνά, Δημητριάδου Εμορφίλη, Ελευθεριάδη Λία, Ζαχαριάδου Ελευθερία, Ζήση Μαρία, Καναβού Παναγιώτα, Καπετάνιου Χριστίνα, Καραμανλή Αφροδίτη, Καράμπελας Νάσος, Καραστέργιου Ευαγγελία, Καστώρη Κάλλη, Κατόπη Λία, Καφετζοπούλου Μαγδαληνή, Κερεφιάδης Παναγιώτης, Κικώτης Γεώργιος, Κιτσούκης Γεώργιος, Κληματζδάς Στυλιανός, Κλλογκιέρη Φώτης, Κομπατσιάρη Μαρία, Κοντακτσίου Άννα, Κούλα Δήμητρα, Κουντούρη Παρασκευή, Κουρμπέτη Αικατερίνη, Κοφίνα Χρύσα, Κριαρίδη Γαλήνη, Λαμπρέτσα Δήμητρα, Λιαλιαμπίδου Καίτη, Λιούτας Θωμάς, Μακρίδης Λεωνίδας, Ματζάρη Δέσποινα, Μαυρίδης Θοδωρής, Μαυρουδή Αγάπη, Μήχου Χριστίνα, Μιχαηλίδου Νίνα, Μπαλάφας Περικλής, Μπουρατζή Κατερίνα, Μυλωνά Λίλα, Παπαγιαννάκη Γεωργία, Παπαδοπούλου Μαρία, Παπαδοπούλου Σοφία, Παυλίδη Νόρα, Πετρόπουλος Δημήτρης, Πορτίκα Άννα, Σαμανίδου Δωροθέα, Σαπιρίδου-Τσίτση Ευφροσύνη, Σαρησάββα Αικατερίνη, Σερδάρη Χρύσα, ΣεσέριΛορέντς, Σιώζος Γιώργος, Σκαράκης Γιάννης, Σουλιώτου Αναστασία-Ζωή, Σοφιανίδης Βασίλειος, Σταύρου Στέλιος, Σχοινά Πολυχρονία, ΤζενανίδουΤαρσή, Τόλης Νίκος, ΤομπάΧρύσα,Τοσουνίδης Οδυσσέας, Τοτού Μαρία, Τρούλη Γεωργία, Τσιγαρίδα Μπέττυ, Υφαντίδου Βενετία, Φραγκουλίδου Ουρανία, Χαντέ Μαρία, Χαραλαμπίδου Ευανθία, Χασεκίδη Αλεξάνδρα, Χατζηαθανασίου Έλενα, Χατζοπούλου Μαρία, Ψαράκης Γεώργιος

 
Έναρξη: 
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00-22:00
Μέρες & Ώρες λειτουργίας: 
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη: 12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά

Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης

Είσοδος ελεύθερη

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή