Εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τον μήνα Αύγουστο.

1705 Views
Εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τον μήνα Αύγουστο. Εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τον μήνα Αύγουστο.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟ ΑΜΘ
 
Δευτέρα 3 Αυγύστου 2020
Χώρος: Κήπος Μουσείου
Ώρα Έναρξης: 20:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τη βραδιά εορτασμού της Πανσελήνου, απολαμβάνουμε τις αρχαιότητες του Μουσείου υπό το φως του φεγγαριού.

Θα πραγματοποιηθούν δύο (2) ξεναγήσεις των είκοσι (20) ατόμων στις υπαίθριες εκθέσεις του Μουσείου «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος» και «Μνήμη και... Λίθοι» μεταξύ 20:00-21:00. Στη συνέχεια οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις εν λόγω εκθέσεις έως τις 23:00. 

Κρατήσεις θέσεων καθημερινά 9:00-15:00 στα τηλ. 2313 310 201 & 2313 310 234

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
«Από τον νότο στον βορρά. Αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο»
 
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
Χώρος: Αίθουσες περιοδικών εκθέσεων Α' & Β'
Χώρος συγκέντρωσης: Φουαγιέ Μουσείου
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον δημιουργό των έργων, Άρη Κατσιλάκη, επίκουρο καθηγητή Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08:00 έως 15:00)

Η είσοδος στη συγκεκριμένη έκθεση είναι δωρεάν.
.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ
Άρης Κατσιλάκης «Ευρήματα-Findings»
 
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
Χώρος: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων Ιουλία Βοκοτοπούλου
Χώρος συγκέντρωσης: Φουαγιέ Μουσείου
Ώρα Έναρξης: 12:00

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον δημιουργό των έργων, Άρη Κατσιλάκη, επίκουρο καθηγητή Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ. 08:00 έως 15:00)

Η είσοδος στη συγκεκριμένη έκθεση είναι δωρεάν.

THESSALONIKI TANGO PARTY
 
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
Χώρος: Ιστότοπος ΑΜΘ
Ώρα Έναρξης: 21:00

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί και μεταδίδει απευθείας διαδικτυακά (live streaming) την έναρξη του φεστιβάλ Thessaloniki Tango Party που πραγματοποιείται για 2η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, φέτος αποκλειστικά διαδικτυακά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη και προστασία από τον COVID-19.

Tο Thessaloniki Tango Party είναι ένα δωρεάν και ανοιχτό για όλους διήμερο φεστιβάλ tango με μουσικοχορευτικό αλλά και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Φέτος στηρίζει τον Σύλλογο «Συζωή», ο οποίος μεριμνά για άτομα που μαζί με τύφλωση έχουν και πρόσθετες αναπηρίες, προβάλλοντας το έργο του και υποστηρίζοντας την προσπάθειά του για αγορά ειδικού λεωφορείου μεταφοράς ατόμων με αναπηρία.

Η εκδήλωση θα είναι διαθέσιμη από τις ιστοσελίδες και το Facebook του ΑΜΘ, του Thessaloniki Tango Party και του Pablito Greco.
.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο
Ο αποικισμός του βόρειου Αιγαίου από τους Κυκλαδίτες, λίγο πριν από τα μέσα του 7ου αι. π.Χ., αποτελεί μια από τις πολλές συναρπαστικές σελίδες του μεγάλου ελληνικού αποικισμού των αρχαϊκών χρόνων.
Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης προσφέρει μέσα από 478 αντικείμενα ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν. Πλέοντας στους θαλάσσιους δρόμους που ταξίδεψαν οι άποικοι από τον Νότο στον Βορρά, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει:
  • Τι οδήγησε τους Κυκλαδίτες να ιδρύσουν αποικίες σε στρατηγικά σημεία του βόρειου Αιγαίου;
  • Πώς ήταν οι σχέσεις των ντόπιων με τους άποικους;
  • Ποια τα ιδιαίτερα και ποια τα κοινά χαρακτηριστικά των μητροπόλεων και των αποικιών τους; 
  • Τι είδους προϊόντα ταξίδευαν από και προς τις καινούργιες αγορές των αποικιών;
  • Ποια η επίδραση των αποικιών στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική φυσιογνωμία των περιοχών στις οποίες ιδρύθηκαν;
Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες:
Η πρώτη είναι αφιερωμένη στη μητρόπολη Άνδρο, που σε συνεργασία με τους Χαλκιδείς ιδρύει αποικίες στην ανατολική Χαλκιδική και τον Στρυμονικό κόλπο Ακολουθούν οι τέσσερις «κόρες» της, η Άκανθος, η Σάνη της Ακτής, τα Στάγειρα και η Άργιλος.
Στη δεύτερη αίθουσα παρουσιάζονται η μητρόπολη Πάρος και η αποικία της Θάσος, καθώς και τρεις από τις αποικίες της Θάσου στην απέναντι ακτή, η Νεάπολη, η Οισύμη και η Γαληψός.
Στην παρουσίαση των πόλεων ενσωματώνονται μυθολογικές αναφορές, φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες, ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα, αλλά και τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα ανθρωπολογικών και αρχαιοβοτανικών μελετών.
Στην εκθεσιακή αφήγηση ζωντανεύουν προσωπικότητες, όπως ο Πάριος Αρχίλοχος και ο Σταγειρίτης Αριστοτέλης, ενώ το χθες συναντά το σήμερα μέσα από ιστορίες ερωτικής ζήλιας, άτυχων ή πρόωρων θανάτων, πολύτιμων φυλακτών, μαγειρικής και λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων.
Τα παιδιά θα βρουν στην έκθεση τρία ειδικά διαμορφωμένα σημεία. Ο Πρέπις, ένα χαριτωμένο πιθηκάκι εμπνευσμένο από πήλινο ειδώλιο της έκθεσης, ξεναγεί τους μικρούς επισκέπτες, τους μαθαίνει να γράφουν με το αλφάβητο των αποίκων, τους προτείνει αρχαίες συνταγές μαγειρικής και γίνεται ο προπονητής τους στο πένταθλο.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 12 Ιουλίου 2019 έως τις 31 Αυγούστου 2020. Στο πλαίσιο της έκθεσης και κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και οργανωμένες ξεναγήσεις.

12.07.2019 | 31.08.2020

Άρης Κατσιλάκης «Ευρήματα - Findings»
Ο δημιουργός παρουσιάζει τα «Ευρήματα», μια ενότητα κεραμικών γλυπτών, δουλεμένων σε λευκό πηλό και προσαρμοσμένων σε ξύλινες κατασκευές.

Τα έργα αυτά συνθέτουν ένα ενιαίο περιβάλλον, καλούν τον θεατή να τα προσεγγίσει και να τα παρατηρήσει ως τα παράδοξα και αναπάντεχα ευρήματα μιας ανασκαφής, τα εκθέματα ενός φανταστικού, δυστοπικού μουσείου της βιολογικής εξέλιξης και των γενετικών μεταβολών, αλλά και της ανθρώπινης συνθήκης και δραστηριότητας.

Στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας, ένας κόσμος επίκαιρος σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε.

[Ο Άρης Κατσιλάκης είναι επίκουρος καθηγητής Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ]

02.07.2020 | 13.09.2020

Αχαρτογράφητοι τόποι – Uncharted places
Εικαστική έκθεση φοιτητών του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες των φοιτητών  αποτελεί η περιοδική έκθεση του ΑΜΘ «Από τον Νότο στον Βορρά. Αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο».
Η ανεξάντλητη εξερεύνηση στον πλούσιο κόσμο της φαντασίας, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην ιδέα μιας καινούργιας αρχής σε ένα νέο τόπο, προβάλλονται τρισδιάστατα στα γλυπτά των εκκολαπτόμενων νέων καλλιτεχνών.

Μία σύγκλιση έργων της αρχαιότητας με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις

30.07.2020 | 30.09.2020


.
Δείτε & αυτά:
 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ:

.
ΘΕΑΤΡΟ: 

.
-Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
-Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
΄΄
-Κερδίστε προσκλήσεις - Βιβλίακλικ εδώ.

.
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Δήμος Θεσσαλονίκης: συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες της Βηρυτού
Δήμος Θεσσαλονίκης: συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες της Βηρυτού
με 0 Σχόλια 436 Views

 Ο Δήμος Θεσσαλονίκης οργανώνει συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου μετά τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην πρωτεύουσα Βηρυτό.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή