ART THESSALONIKI 2015. Το εικαστικό γεγονός που τείνει να γίνει ετήσιος θεσμός της πόλης. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

258 Views
ART THESSALONIKI 2015. Το εικαστικό γεγονός που τείνει να γίνει ετήσιος θεσμός της πόλης. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. ART THESSALONIKI 2015. Το εικαστικό γεγονός που τείνει να γίνει ετήσιος θεσμός της πόλης. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

ART THESSALONIKI 2015. Το εικαστικό γεγονός που τείνει να γίνει ετήσιος θεσμός της Θεσσαλονίκης.

Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

   Παρευρεθήκαμε τη προηγούμενη εβδομάδα στη συνέντευξη τύπου, που αναφέρονταν  στην πραγματοποίηση της   Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, ένα νέο θεσμό που θα συνδιοργανωθεί από τον Εθνικό Φορέα Οργάνωσης Εκθέσεων, Συνεδρίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων ΔΕΘ-HELEXPO και από την γκαλερί TSATSIS PROJECTS / ARTFORUM, και θα πραγματοποιηθεί με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
 
    Το εικαστικό αυτό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου του 2015, στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO, με στόχο να αποτελέσει ένα από τα σημαντικά εικαστικά γεγονότα στην Ελλάδα και στο ευρύτερο Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, καθώς επίσης και να εδραιωθεί ως ετήσιος θεσμός ενισχύοντας έτσι τον πολιτιστικό τουρισμό της πόλης, την καλύτερη σχέση των πολιτών της Θεσσαλονίκης και μη, με τη σύγχρονη τέχνη και την ανάδειξη της τέχνης ως, όχι μόνο ένα πολιτιστικό προϊόν, αλλά ως μία πηγή ενέργειας που εκφράζει την σύγχρονη κοινωνία. Η τέχνη πριν και πάνω απ’ όλα, όπως ανέφεραν οι κεντρικοί ομιλητές της συνέντευξης τύπου, είναι ένα αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουμε πρόσβαση όλοι.
 
   Πιο συγκεκριμένα, οι κ. Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ –HELEXPO, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO και κ. Παντελής Τσάτσης,  Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ARTTHESSALONIKI, τόνισαν πως  η προσπάθεια αυτή έρχεται ως απόρροια των ενεργειών και δράσεων  που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια να αποκτήσει η ΔΕΘ την αίγλη των παλαιότερων χρόνων. (συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με το Μέγαρο Μουσικής, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με ανεξάρτητες εκθέσεις τέχνης, όπως η φετινή CheapArt, με τη δημιουργία του Μουσείου Σοκολάτας που απέσπασε ρεκόρ επισκεψιμότητας μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας.)

   Πέρα από την ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης θα αναδειχθούν και έργα της παλαιότερης Θεσσαλονίκης. Στην εν λόγω συνέντευξη τύπου άλλωστε φανερώθηκε ξεκάθαρα η επιθυμία των οργανωτών να προβληθεί η πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης του παρελθόντος αλλά και της σύγχρονης εποχής. Στόχος όπως σημείωσε η Υφυπουργός Πολιτισμού κα. Άντζελα Γκερέκου είναι ο θεσμός αυτός να αναγνωρισθεί και στο εξωτερικό, έτσι ώστε να συμμετέχουν σε αυτόν καλλιτέχνες και πέρα από τον ελλαδικό χώρο. Οι διαφορετικές «φωνές» των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν, καθώς και η επισκεψιμότητα από ανθρώπους με διαφορετικές πολιτισμικές προσλαμβάνουσες θα   προσδώσει  μία σύγχρονη πολυπολιτισμική διάσταση της Θεσσαλονίκης όσον αφορά την τέχνη,   τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης, όσο και σε επίπεδο εμπορικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης. 

 
  Το κυριότερο  όμως σημείο που αξίζει να τονισθεί, καθώς οι περισσότεροι ομιλητές αναφέρθηκαν σε αυτό, είναι η νέα αυτή προσπάθεια να είναι αντάξια αντίστοιχων ευρωπαϊκών θεσμών, υψηλού ποιοτικού επιπέδου. Τα έργα λοιπόν που θα προβληθούν θα χαρακτηρίζονται για την ελευθερία της προσωπικής έκφρασης του καλλιτέχνη, την πρωτοτυπία τους και η επιλογή τους θα γίνει με βάση όσο το δυνατόν αντικειμενικότερων κριτηρίων.
 
   Την συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου την παρακολούθησαν διακεκριμένοι καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης, υπεύθυνοι μουσείων και άλλων πολιτιστικών χώρων καθώς και απλοί πολίτες.
 
   Την ταυτότητα της Art – Thessaloniki θα δώσουν οι Αίθουσες Τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα που θα αγκαλιάσει όλη την πόλη, με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών, πολιτιστικών φορέων, μουσείων, ιδρυμάτων και καλλιτεχνικών εκδόσεων.
 


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Εφυγε» ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος
«Εφυγε» ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος
με 0 Σχόλια 901 Views

 Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών - Την Πέμπτη η κηδεία του - Το έργο του ως λογοτέχνης, ποιητής, μελετητής, μεταφραστής, εκδότης και κριτικός, πάντα άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της ζωής του, τη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή