Ο δρόμος για τους νέους καλλιτέχνες είναι ανοιχτός στην έκθεση ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2011-2014. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

408 Views
Ο δρόμος για τους νέους καλλιτέχνες είναι ανοιχτός στην έκθεση ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2011-2014. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη. Ο δρόμος για τους νέους καλλιτέχνες είναι ανοιχτός στην έκθεση ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2011-2014. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

 Ο δρόμος για τους νέους καλλιτέχνες είναι ανοιχτός στην έκθεση ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2011-2014. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με  τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν την έκθεση ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2011-2014 που περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Σε αυτή την έκθεση οι επισκέπτες ενημερώνονται για το πώς οι νέοι καλλιτέχνες οραματίζονται και αντιλαμβάνονται την σύγχρονη εποχή.  Τα  έργα των νέων απόφοιτων- καλλιτεχνών του Τμήματος, καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, από ζωγραφικά και γλυπτά έργα έως εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα και performances. Οι δημιουργίες των καλλιτεχνών χαρακτηρίζονται από τη σύγχρονη εικαστική προβληματική, ενώ παράλληλα  οι επισκέπτες της έκθεσης είναι σε θέση να παρακολουθήσουν  την προσωπική τους διαδρομή από την μαθητεία μέχρι και την κατάκτηση του προσωπικού τους καλλιτεχνικού ύφους.
 Είναι πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση καθώς  η διαδικασία παραγωγής του καλλιτεχνικού έργου των καλλιτεχνών αποτελεί απόρροια της διδακτικής  τους διαδικασίας, με επιρροές άλλοτε αναγνωρίσιμες ακόμα και πολλές φορές απροκάλυπτες. Είναι αυτονόητο το γεγονός πως οι καλλιτέχνες αυτοί, τώρα ανακαλύπτουν τις τεχνικές και το ύφος με το οποίο θέλουν να δουλέψουν. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και την εξέλιξη του καθενός ξεχωριστά στο μέλλον. Το προσωπικό ύφος άλλωστε διαμορφώνεται σε μεγάλο ποσοστό από τα   ερεθίσματα και τις εμπειρίες των καλλιτεχνών.
           Στα 7 καλλιτεχνικά εργαστήρια, όπου οι διδάσκοντες καθηγητές παραθέτοντας ο καθένας προσπαθούν με μία ευρεία κλίμακα καλλιτεχνικής πρακτικής, να τους παρέχουν τα εφόδια για να δημιουργούν ελεύθερα το δικό τους έργο, αρθρώνοντας τον προσωπικό εικαστικό τους λόγο, μορφοποιώντας τα νεανικά οράματα της εικαστικής τους έκφρασης. Η συνεργασία της Σχολής αυτής με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για τους νέους καλλιτέχνες, που οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν εκθέσει ποτέ ξανά σε Μουσείο.
  Η ευκαιρία αυτή που δίνεται στους καλλιτέχνες στοχεύει στην αισθητική ιδεολογική συγκρότησή τους και κατάρτιση, στην όξυνση του αισθητικού τους κριτηρίου για την οπτική πρόσληψη και απόδοση της πραγματικότητας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται  η διατύπωση της άγουρης μεν, αλλά ταυτόχρονα γοητευτικής νεανικής τους καλλιτεχνικής ιδέας.
Τα έργα βρίσκονται στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Σίγουρα θα χρειαστείτε αρκετή ώρα για να τα μελετήσετε και να αποκωδικοποιήσετε σε ορισμένα το κρυφό τους νόημα. Πάντως αξίζει τον κόπο διότι κάποιοι από αυτούς τους καλλιτέχνες προβλέπεται πως θα έχουν λαμπρό μέλλον στο χώρο της τέχνης.
 
-Διάρκεια: 15 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου 2014.
-Ώρες λειτουργίας :Τετάρτη: 10.00-22.00, Πέμπτη/Παρασκευή/Σάββατο: 10.00-18.00, Κυριακή 11:00-15:00, Δευτέρα και Τρίτη κλειστά.
 

  Ο δρόμος για τους νέους καλλιτέχνες είναι ανοιχτός στην έκθεση ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2011-2014.  Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.


Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
2200 ψήφοι, ποιες παραστάσεις προηγούνται. Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού συνεχίζεται έως 22/05
με 0 Σχόλια 3335 Views

Χωρίς μεγάλες διαφορές μεταξύ τους 10 παραστάσεις έχουν ήδη ξεχωρίσει στις πρώτες θέσεις Η 1η Ψηφοφρία συνεχίζεται έως την Κυριακή 22 Μαίου Για να ψηφίσεις κλικ ΕΔΩ

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή