Ο επαναπροσδιορισμός του χθεσινού ήρωα με βάση τα νέα δεδομένα στις εκθέσεις Αόρατη Πόλη και Αποτρόπαια. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Ο. Ψωμαδάκη.

559 Views
Ο επαναπροσδιορισμός του χθεσινού ήρωα με βάση τα νέα δεδομένα στις εκθέσεις Αόρατη Πόλη και Αποτρόπαια. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Ο. Ψωμαδάκη. Ο επαναπροσδιορισμός του χθεσινού ήρωα με βάση τα νέα δεδομένα στις εκθέσεις Αόρατη Πόλη και Αποτρόπαια. Γράφει η ιστορικός τέχνης, Ο. Ψωμαδάκη.

Ο επαναπροσδιορισμός του χθεσινού ήρωα με βάση τα νέα δεδομένα στις εκθέσεις Αόρατη Πόλη και Αποτρόπαια.

Γράφει η ιστορικός τέχνης, Οφηλία Ψωμαδάκη.

   Αυτές τις μέρες μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την ατομική έκθεση, Αόρατη Πόλη, του Αλέξανδρου Κακλαμάνου στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος)και την ατομική έκθεση της Εριφύλης Μπάλλα Αποτρόπαια, στην Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης. Οι δύο αυτές εκθέσεις εντάσσονται στις καλλιτεχνικές δράσεις του Πεδίου Δράσης Κόδρα I need a hero - Πολύτιμες ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς. Και οι δύο αυτές εκθέσεις είναι μία καλή πρόταση γι αυτούς που θα βρεθούν στο κέντρο της πόλης.   
   Πιο συγκεκριμένα, το κύριο θέμα γύρω από το οποίο κινούνται οι νέοι αυτοί καλλιτέχνες είναι η απόδοση του όρου ήρωας, είτε αυτός ανήκει στο μακρύ παρελθόν είτε στο πιο πρόσφατο,  και πώς αυτός ο ήρωας έχει μεταφραστεί και έχει καθιερωθεί από τον σύγχρονο άνθρωπο ως ένα σύμβολο ιδεολογικών, κοινωνικών και πολιτικών αξιών στις μέρες μας. Και οι δύο αυτοί καλλιτέχνες αναπαριστούν το δικό τους ηρωικό σύμβολο με τον δικό τους τρόπο και είτε το εξυμνούν είτε το αποκαθηλώνουν και θέτουν νέες μεταβλητές για την ηρωική του σύσταση. Αυτό που θέλουν δηλαδή να πετύχουν είναι ο επαναπροσδιορισμός του ήρωα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.
   Η Εριφύλη Μπάλλα αναπαριστά με διάφορες τεχνικές, είτε με εγκαταστάσεις, είτε με την video art ,τα τρόπαια που δίνονται στους ήρωες ως αντικείμενα κοινωνικού προτύπου, πολιτικής εξουσίας, ή ως κοινωνικά σύμβολα, ενώ παράλληλα ως αντικείμενα που δημιούργησαν συναισθήματα χαράς και υπευθυνότητας στους παραλήπτες τους. Καταστρέφοντας σε μία εγκατάσταση της τα τρόπαια –που συμβολίζουν τον κάθε ήρωα, αποκαλύπτει μία άλλη εκδοχή τους που δεν είναι άλλη από τα αποτρόπαια. Η λέξη τρόπαια αποκτά μία διφορούμενη έννοια σύμφωνα με την προσέγγιση της. Με λίγα λόγια, επανεξετάζει το χρονικό του τρόπαιου μελετώντας σε βάθος χρόνου την πορεία του επάθλου δοκιμάζοντας τα όρια της αυθεντικότητας του προτύπου και την ιστορία του αντικειμένου, επανεκτιμώντας τις ιστορικές , κοινωνικές, πολιτικές και αισθητικές αξίες του αντικειμένου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Αποδομεί το έπαθλο μολύνοντας τη συμβατική εικόνα της μορφής του  ως ένα ιδεολογικό πρότυπο.
   Χρησιμοποιώντας τη video art συμβολίζει τη σχέση θεατή- έργου τέχνης ως μία πεπτική διαδικασία, κατά την οποία ο θεατής γεύεται την τέχνη με το δικό του τρόπο και την αφομοιώνει σύμφωνα με τα δικά του αισθητικά όρια. Αυτή η απόπειρα προσέγγισης βασιζεται σε μία φράση του Pablo Picasso Yourself is a sun with a thousand rays in your belly.
 
Mε λίγο πιο διαφορετικό τρόπο τοποθετείται επί του θέματος ο  Αλέξανδρος Κακλαμάνος, ο οποίος   κατεβάζει τον ήρωα από το βάθρο και ορίζει νέες μεταβλητές. Αναθεωρεί τον όρο αυτού και τοποθετεί στο βάθρο τον καθημερινό άνθρωπο της σύγχρονης κοινωνίας, θέλοντας ίσως να θίξει την ηρωικότητα της επιβίωσης μέσα στην κοινωνική, πολιτική οικονομικη κρίση της εποχής.
 
Είναι πολύ ενδιαφέρον το πώς αυτοί οι δύο καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται τον όρο ήρωας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το γεγονός πως αυτό που έχουν στο μυαλό τους γίνεται αμέσως αντιληπτό από τον επισκέπτη των εκθέσεων αυτών.
.
Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος)
Τρι-Πα: 10:30- 15:00
Aρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης
Τρι-Κυρ: 08:00-20:00
Διάρκεια εκθέσεων: 14/9-5/10

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»
In Tempo Thess με τους Inside Joke: «Στις ροκ συνθέσεις μας, το κλαρινέτο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο»
με 0 Σχόλια 2430 Views

Ο ήχος τους συνδυάζει τη ροκ μουσική με την ελληνική παράδοση μια και στα τραγούδια τους πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κλαρίνο. Πώς προέκυψε όμως αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα;  Συνέντευξη στην Βένια Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.  


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή