Διαβάσαμε το βιβλίο Ο αντίπαλος εραστής της Μάρως Βαμβουνάκη και σχολιάζουμε…

2255 Views
 Διαβάσαμε το βιβλίο Ο αντίπαλος εραστής  της Μάρως Βαμβουνάκη και σχολιάζουμε… Διαβάσαμε το βιβλίο Ο αντίπαλος εραστής της Μάρως Βαμβουνάκη και σχολιάζουμε…

Διαβάσαμε το βιβλίο Ο αντίπαλος εραστής της Μάρως Βαμβουνάκη και σχολιάζουμε…

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΝΤΩ ΧΑΝΤΖΗ
Αγόρασα το βιβλίο αυτό σε μια εκποίηση ενός εκδοτικού οίκου. Διαβάζοντας όνομα συγγραφέα το έβαλα στο καλάθι μου. Το θέμα του βιβλίου σχετικά απλό∙ η σχέση ενός ζευγαριού. Κι όμως η ανάλυση της σχέσης αυτής είναι εξαιρετική.
 Το βιβλίο ξεκινά με μια εκδρομή που πάει το ζευγάρι ένα Σαββατοκύριακο. Η εκδρομή αυτή θα αποτελέσει αφορμή για την αρχή των παρεξηγήσεων μεταξύ του ζευγαριού. Οι διάλογοι μεταξύ του ζευγαριού είναι λίγοι. Αντίθετα οι σκέψεις των δύο ηρώων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Σκέψεις και κριτική απέναντι στη συμπεριφορά του άλλου. Μέσα από αυτή τη συνειρμική σχεδόν αφήγηση των σκέψεων υφαίνεται ένα πλήρες ψυχολογικό μωσαϊκό των δύο ηρώων. Η γυναίκα προβάλλεται ως δυναμική, τρομερά ομιλητική και παθιασμένη. Παθιασμένη κυρίως με τη ζωή. Απαιτεί συνεχώς. Από το σύντροφό της. Από τη ζωή. Θέλει να ζήσει τα πάντα. Αντίθετα, ο άνδρας μοιάζει πιο ήσυχος χωρίς ιδιαίτερες συναισθηματικές εξάρσεις. Πολλές φορές ο αναγνώστης αισθάνεται πως ο άνδρας ανέχεται τις εκρήξεις της γυναίκας ακόμη κι όταν αυτή τον προσβάλλει. Δύο αντίθετοι χαρακτήρες που μοιράζονται όμως αρκετά χρόνια κοινού βίου.
 Με σκαμπανεβάσματα στη σχέση τους, με μικρούς ή και λίγο μεγαλύτερους χωρισμούς, όπως κάθε ζευγάρι. Κι όμως δε μοιάζουν ευτυχισμένοι σ’ αυτή τη σχέση. Η γυναίκα φαίνεται να καταπιέζεται∙ πολλές φορές μέσα στο βιβλίο σκέφτεται πως χαράμισε τα καλύτερά της χρόνια για έναν άνδρα που της αποδεικνύει στην πρώτη δυσκολία πως δεν την αγαπά. Κι ο άνδρας όμως φαίνεται πως καταπιέζεται. Νιώθει πως ο δυναμισμός της γυναίκας μπορεί από ερεθιστικός να γίνει εκνευριστικός. Οι στιγμές του παραληρήματός της τον κάνουν να θέλει να την χτυπήσει. Η γυναίκα από την άλλη όταν ο άνδρας δεν της λέει τίποτα νιώθει πως αυτός αδιαφορεί κι εξοργίζεται. Αυτή η αποσιώπηση των συναισθημάτων τους προκαλεί ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, που θα οδηγήσει σ’ ένα κατηφορικό μονοπάτι. Η γυναίκα στην προσπάθειά της να κρατήσει ζωντανή τη σπίθα της σχέσης τους παίζει όλα της τα χαρτιά. Η έκβαση του παιχνιδιού απρόσμενη. Τους φέρνει αντιμέτωπους με τους ενδόμυχους φόβους τους αναγκάζοντάς τους να συνειδητοποιήσουν ότι η ζωή είναι ένας διαρκής συμβιβασμός.
Η αφήγηση του βιβλίου είναι τριτοπρόσωπη κι οι ήρωες ανώνυμοι. Η συγγραφέας εντέχνως τους ονομάζει «ο άνδρας» και «η γυναίκα» θέλοντας έτσι να τονίσει τη διαφορετικότητά τους. Η περιγραφή των συναισθημάτων και των σκέψεων των δύο ηρώων είναι αναλυτική σε βαθμό που ορισμένες φορές ο αναγνώστης ταυτίζεται. Κι οι δύο ήρωες παρουσιάζονται και με τα πλεονεκτήματά τους αλλά και με τα μειονεκτήματά τους, με αποτέλεσμα κανένας από τους δύο να μην είναι περισσότερο συμπαθής από τον άλλο. Οι δύο ήρωες είναι δύο καθημερινοί άνθρωποι, που προσπαθούν να διατηρήσουν άφθαρτη τη σχέση τους από την τριβή της καθημερινότητας. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να κάνουν κι οι δύο συμβιβασμούς. Όμως πόσους συμβιβασμούς μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος; Και πόσες εκπτώσεις στα θέλω του; Ο άνθρωπος δυστυχώς δεν τολμά στο άγνωστο. Ίσως από το φόβο της μοναξιάς. Άλλωστε το γνωστό το γνωρίζει καλά.
Το βιβλίο αποτελεί μια ελεγεία στις ερωτικές σχέσεις.
Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ
ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ ΜΑΡΩ
Κωδικός: #BK123844
Εκδόσεις: ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ
Έτος έκδοσης: 2007
Αριθμός σελίδων: 144

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα: Ηχορύπανση ή αλλιώς της γκαρίδας το κάγκελο. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα: Ηχορύπανση ή αλλιώς της γκαρίδας το κάγκελο. Είδαμε & Σχολιάζουμε.
με 0 Σχόλια 2739 Views

Τελικά, ο τόσο μεγάλος ντόρος αποδείχθηκε πολλή φασαρία για το τίποτα… Είδε ο Γιώργος Μπαστουνάς και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.  

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή