«Πράσινο φως» για έργα ανάπλασης στην Αμφίπολη

103 Views
«Πράσινο φως» για έργα ανάπλασης στην Αμφίπολη «Πράσινο φως» για έργα ανάπλασης στην Αμφίπολη

 «Πράσινο φως» για έργα ανάπλασης στην Αμφίπολη 

Τη συντήρηση και την ανάδειξη του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει χωρίς βιασύνη, γιατί, όπως είπε, «η ανασκαφή στην αρχική της φάση έγινε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς και δόθηκε για επικοινωνιακούς λόγους μια έμφαση στην ταχύτητα, παρότι υπήρχαν πάρα πολλές φωνές που αγωνιούσαν για την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας».
 
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Σερρών της ΝΔ Φωτεινής Αραμπατζή, η κυρία Κονιόρδου έκανε γνωστό ότι θα δοθούν 2 εκατ. ευρώ μέσα από δύο προγράμματα στην Αμφίπολη, το 1 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 και το άλλο από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg.
 
Οπως ανέφερε η υπουργός, στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει πρόταση προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ για την οριστική διαμόρφωση του τύμβου, την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου και του περιβόλου και γενικά για την ανάδειξή του.
 
Αλλο 1 εκατ. ευρώ θα προέλθει από το Interreg και προβλέπει τη στερέωση εσωτερικά του μνημείου, προκειμένου αυτό να μην καταρρεύσει και την κατασκευή διαδρόμων περιήγησης. Μέσω του ίδιου προγράμματος θα δοθούν χρήματα ώστε να αναμορφωθεί το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, να ανακαινιστεί το παλιό σχολείο, να δημιουργηθεί ένα κέντρο πληροφόρησης και ένας χώρος εκδηλώσεων.
 
Ειδικά για το Interreg η υπουργός τόνισε ότι «επειδή στο πρόγραμμα μπορούσε να ενταχθεί μόνο ένα έργο πολιτισμού και παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου στη Μακεδονία, ήταν περισσότερες, επιλέξαμε την Αμφίπολη κατά προτεραιότητα».
 
Ρυθμοί
Σύμφωνα με την κ. Κονιόρδου, η αρχαιολογική κοινότητα δέχτηκε μεγάλη πίεση για να επιταχύνει τους ρυθμούς κι αυτό έθεσε σε κίνδυνο το μνημείο. «Βεβαίως και θέλουμε την επισκεψιμότητα, αλλά όταν ένα μνημείο δεν είναι έτοιμο, υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν κομμάτια του».
 
«Το υπουργείο δεν έχει καν προχωρήσει ακόμη στην κατάθεση τεχνικών δελτίων για να ?τρέξουν? τα έργα στο ΕΣΠΑ, αλλά και το Interreg δεν έχει ακόμη εγκριθεί -αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα. Επιπλέον, το Interreg είναι ένα διασυνοριακό πρόγραμμα του Δήμου Αμφίπολης με τον αντίστοιχο του Μπαλγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας και από το 1 εκατ. ευρώ, μόνο οι 87.600€ αφορούν τον τύμβο Καστά, τα υπόλοιπα χρήματα είναι για όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης» απαντά μέσω του «Εθνους» η Φ. Αραμπατζή. Παράλληλα, έκανε λόγο για «τραγική και υποβολιμαία υποτίμηση του υπέρλαμπρου μνημείου από την κυβέρνηση». Για πλήρη εγκατάλειψη του ταφικού μνημείου κάνει λόγο ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, ζητώντας από την Πολιτεία να «τρέξει» τις διαδικασίες ώστε να συνεχιστεί η αρχαιολογική έρευνα.
 
«Εδώ και 1,5 χρόνο ο χρόνος έχει παγώσει στο ταφικό μνημείο. Δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η συντήρηση και η ανάδειξη του πολύ σπουδαίου αυτού μνημείου που θα προβάλλει τη χώρα μας διεθνώς» μας είπε ο κ. Μελίτος.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Αμφίπολη

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Σε δίκη 7 μέλη της διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανάμεσά τους Μπουτάρης και Ειπίδης.
Σε δίκη 7 μέλη της διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - Ανάμεσά τους Μπουτάρης και Ειπίδης.
με 0 Σχόλια 714 Views

 Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται επτά μέλη της διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την περίοδο 2011-14, για "υπόθεση διπλών αμοιβών και παράνομων επιδομάτων" που χορηγήθηκαν, ζημιώνοντας τον Οργανισμό.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο
 • Εταιρία δίνει άδεια… αυνανισμού στους υπαλλήλους της, για να μην έχουν άγχος
  Εταιρία δίνει άδεια… αυνανισμού στους υπαλλήλους της, για να μην έχουν άγχος

  Υπάρχουν πολλά είδη αδειών που μπορεί να πάρει κάποιος, εκτός από την κανονική... Υπάρχει η αναρρωτική όταν αρρωσταίνει, η άδεια γάμου όταν παντρεύεται, η άδεια γέννησης παιδιού και πολλές άλλες ακόμα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μία εταιρία Σουηδών με έδρα την Μεγάλη Βρετανία όμως, αποφάσισε να δημιουργήσει ακόμη ένα είδος. Την άδεια αυνανισμού...

  Περισσότερα ...
 • Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό
  Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας, μας εξυψώνει το ηθικό

   Το να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας, μόνο σε καλό μπορεί να μας βγει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να μπορούμε να πούμε την άποψη μας και να πράξουμε αυτό που επιθυμούμε, χωρίς να φοβηθούμε τι γνώμη θα... Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας


  Περισσότερα ...
 • «Φορές που η ποίηση καθρέφτισε τον έρωτα»
  «Φορές που η ποίηση καθρέφτισε τον έρωτα»

  5 έργα της νεώτερης ελληνικής ποίησης που αποτύπωσαν πτυχές του έρωτα και συγκινούν. Η σωματική έλξη στον Καβάφη, ο εύθραυστος ψυχισμός της ερωτευμένης από την Πολυδούρη, οι ερωτικές μνήμες στην Δημουλά και η άρνηση του ίδιου του συναισθήματος στους στίχους του Χριστιανόπουλου.  Από την Ντόρα Παπάζη

  Περισσότερα ...

Περισσότερη Παράξενη ζωή