Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» εξιστορούν τα 100 χρόνια ιστορίας της Καλαμαριάς μέσα από 100 καρέ

1814 Views
Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» εξιστορούν τα 100 χρόνια ιστορίας της Καλαμαριάς μέσα από 100 καρέ Οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» εξιστορούν τα 100 χρόνια ιστορίας της Καλαμαριάς μέσα από 100 καρέ

Γράφει η Μαρία Γρηγοριάδου για την Κουλτουρόσουπα.

Μια έκθεση φωτογραφίαςκαι μνήμης οργανώνουν οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς για άλλη μια φορά για καλό σκοπό καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του «Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος». «Καλαμαριά 100 χρόνια, 100 καρέ» όπως δηλώνει ο τίτλος της έκθεσης και μέσα από τους φωτογραφικούς φακούς των τεσσάρων δημοσιογράφων Μπάμπη Γιαννακίδη, Λάζαρου Θεοδωρακίδη, Χρήστου Καραγιαννόπουλου και Γιάννη Κεσσόπουλου παρουσιάζονται και εξιστορούνται τα σημαντικότερα τοπόσημα της Καλαμαριάς που συνδέονται με την έλευση του προσφυγικού ελληνισμού από τη Μικρά Ασία. Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Remezzo.
 

           
Καλαμαριά, μια ονομασία που φαίνεται να εμφανίζεται κάπου στο 1083 σε έγγραφο της Μονής Ξενοφώντος και αναφέρεται γενικά στο νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής. Η λέξη Καλαμαριά πιθανόν προέρχεται από την ένωση των λέξεων καλή και μεριά λόγω ευφορίας και βλάστησης της περιοχής αλλά κι από τη φράση «Σκάλας Μεριά» όπου Σκάλα ήταν η αποβάθρα του στόλου που αποτελούσε έδρα του βυζαντινού Θέματος της Καλαμαριάς (Καπετανίκιον Καλαμαριάς) και τότε κάλυπτε την περιοχή από τα σημερινά Νέα Μουδανιά έως τη Θέρμη. Το 1920 εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι προσφυγικοί πληθυσμοί από τη Γεωργία, τον Καύκασο και τη Ρωσίαενώ το μεγαλύτερο κύμα ήρθε το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή φαίνεται να εγκαταστάθηκαν και να την ανέπτυξαν κατά τα προηγούμενα πρότυπα καθώς τους θύμιζε την πατρίδα τους. Άλλωστε στην Καλαμαριά συναντούμε το αθλητικό σωματείο «Απόλλων Καλαμαριάς» που υπήρχε και στη Μικρά Ασία αλλά και το Σύλλογο Ναυάρχου Βότση.
 
           
Με αφορμή λοιπόν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εγκατάσταση των πρώτων κατοίκων στην περιοχή της Καλαμαριάς ο Δήμος Καλαμαριάς επέλεξε να παρουσιάσει αυτήν την έκθεση πάντα για έναν ωραίο σκοπό. Στην έκθεση ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει όμορφα στιγμιότυπα από παλιότερα και σύγχρονα σημεία της Καλαμαριάς που σχετίζονται είτε με την ιστορία και την εξέλιξη του τόπου, είτε με τους πρόσφυγες που έμειναν εκεί. Μπορεί κανείς να απολαύσει τα ηλιοβασιλέματα που φυλάκισε ο φωτογραφικός φακός στη «ριβιέρα» της Θεσσαλονίκης, στη μαρίνα και στον Κελλάριο Όρμο μεταφέροντας έτσι το ειδυλλιακό τοπίο που αναδεικνύει την περιοχή. Το Κυβερνείο ή όπως είναι γνωστό ως Παλατάκι με το χαρακτηριστικό πορφυρό του χρώμα που κάποτε αποτελούσε εξοχική κατοικία της εκάστοτε βασιλικής οικογένειας αλλά πλέον στέκεται μόνο για φωτογραφίες και κάποιες περιορισμένες εκδηλώσεις στον εξωτερικό χώρο του, αφού παραμένει εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο. Τις προσφυγικές κατοικίες και τα Απολυμαντήρια, έναντόπο τραυματικό για τους ανθρώπους που υποβάλλονταν σε εξευτελιστικές διαδικασίες. Ένα σημαντικό σημείο που μάλιστα στις αρχές του χρόνου υπέστη άλλη μια φθορά από το χρόνο καθώς ένα κομμάτι κατέρρευσε είναι η Σκάλα των προσφύγων που εμφανίζεται στις φωτογραφίες άλλοτε με φόντο την πόλη της Θεσσαλονίκης που πατάει επάνω της , άλλωστε η πόλη αποτέλεσε ένα μεγάλο κέντρο προσφύγων που έφεραν μεγάλο μέρος της κουλτούρας που τη χαρακτηρίζει έως και σήμερα, κι άλλοτε με γλάρους να πετούν από επάνω σαν τις ψυχές των Μικρασιατών που έφθασαν εκεί υπενθυμίζοντας τις δυσκολίες και τις κακουχίες που πέρασαν φθάνοντας στην μητέρα Ελλάδα. Το Δημαρχείο, η Μητρόπολη, η Μνήμη του Γώγου Πετρίδη μεγάλου Πόντιου μουσικού, κτήρια και προσωπικότητες που αξιοποιήθηκαν από Πόντιους πρόσφυγες και συνέβαλλαν στην εξέλιξη και διατήρηση της ταυτότητας του ποντιακού Ελληνισμού. Κι εκεί που οι μνήμες και οι ιστορίες που όλοι έχουμε ακούσει από ανθρώπους που έζησαν ή άκουσαν τι συνέβη τότε, κάποιες φωτογραφίες του σήμερα δίπλα στη βαθιά γαλάζια θάλασσα του Θερμαϊκού Κόλπου με τον Όλυμπο από πίσω αλλά κι από τα παραθαλάσσια εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου εκ Κρήνης και του Αγίου Νικολάου σε μεταφέρουν γαλήνια στο σήμερα, στη ζωή που κατάφεραν να στήσουν οι άνθρωποι και να δώσουν ζωντάνια, ανάπτυξη και νέα πνοή σ’ έναν τόπο που κάποτε ήταν λασπότοπος. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι ποικίλες καθώς περιηγείσαι ανάμεσα στις φωτογραφίες και βλέπεις τις φωτογραφίες με διαφορετικούς φωτισμούς, εμφάσεις και τοπία η κάθε μια. Νοσταλγία, συμπόνια, θυμός, ελπίδα, θαυμασμός, χαρά, γαλήνη εναλλάσσονται καθώς περπατά κανείς στο χώρο και διαβάζοντας τα κειμενάκια και τις περιγραφές που έχουν προσθέσει οι τέσσερεις φωτογράφοι δίπλα στις φωτογραφίες τους.
 


Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Τετάρτη 7/9 και το παρόν έδωσαν προσωπικότητες όπως άρχοντες και εκπρόσωποι φορέων της πόλης, φίλοι και συνεργάτες και φυσικά οι τέσσερεις πρωταγωνιστές δημοσιογράφοι-φωτογράφοι που συνομιλούσαν με τον κόσμο. Ακόμα, ήδη από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της η έκθεση σημείωνε επιτυχία καθώς φωτογραφίες πωλούνταν προς ενίσχυση του Συλλόγου Συνδρόμου DownΕλλάδος.
           
Έτσι, λοιπόν, μέσα από τα 100 καρέ που τράβηξαν οι «Αυτόπτες Μάρτυρες» διανύει κανείς την ιστορία από την Γέννηση και την Αναγέννηση της Καλαμαριάς, από τις προσφυγικές εγκαταστάσεις στη σύγχρονη ζωή, από το ζωντανό φως της μέρας δίπλα στη θάλασσα στα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα στη μαρίνα. Κι όλα αυτά έχουν συγχρόνως έναν καλό σκοπό, την απόκτηση μιας φωτογραφίας σε προσιτή τιμή για την ενίσχυση του Συλλόγου Συνδρόμου DownΕλλάδος. Ένα εγχείρημα που αξίζει να αναδείξει και να συμμετάσχει κανείς ενώ συγχαίρουμε κι όλους όσους συνέβαλαν κι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης.
 
Διάρκεια έκθεσης 7-14 Σεπτεμβρίου
Αίθουσα Τέχνης Remezzo: Ώρες Λειτουργίας κάθε μέρα 18:00-21:00

Φωτογραφικό υλικό

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή