Ίδρυμα Θεοφανώ | Έκθεση του Jan Vanriet - Παραπλανητικός Ήλιος | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

1670 Views
Ίδρυμα Θεοφανώ | Έκθεση του Jan Vanriet - Παραπλανητικός Ήλιος | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ίδρυμα Θεοφανώ | Έκθεση του Jan Vanriet - Παραπλανητικός Ήλιος | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

 
Παραπλανητικός Ήλιος
Έκθεση του JanVanriet
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
12 Οκτωβρίου – 13 Νοεμβρίου 2022
 
 
Στο πλαίσιο της φετινής απονομής του Βραβείου Θεοφανώ παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό ο Βέλγος καλλιτέχνης και ποιητής Jan Vanriet, το έργο του οποίου θα φιλοξενηθεί σε μια πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής και σχεδίου, μια συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Θεοφανώ και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
 
OJanVanrietείναι ένας καλλιτέχνης που συνδέεται με το Ίδρυμα Θεοφανώ, καθώς είναι αυτός που φιλοτέχνησε το ίδιο το βραβείο που απονέμεται στους βραβευμένους, ένα έργο πουσυνδυάζει στοιχεία της Βυζαντινής Τέχνης με αυτά του μοντερνισμού.
 Φέτος το τρίτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην Τέχνη υπογραμμίζοντας τον ρόλο της στον διαπολιτισμικό διάλογο, και το Ίδρυμα Θεοφανώ σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνουν μία εικαστική έκθεση με στόχο να τονιστεί αυτή ακριβώς η σύνδεση: ο ρόλος της Τέχνης στη βελτίωση της κατανόησης των ποικίλων ιστορικών αλληλεξαρτήσεων, ιδιαιτέρως, αλλά όχι μόνο, στην Ευρώπη.
 


Τα έργα του καλλιτέχνη Jan Vanriet ανακαλούν μνήμες -ενίοτε τραγικές- από την πολυπολιτισμική ιστορία της Ευρώπης αλλά και της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης MartinGermann«Το καλλιτεχνικό έργο του Vanriet […]  καταπιάνεται με και επιβεβαιώνει το παρελθόν, ή, με άλλα λόγια, αποτελεί έργο υπενθύμισης […]: κάθε μνήμη συμβάλλει στην οικοδόμηση του παρόντος, καθιστώντας κατανοητή την ταυτότητά μας. Χάρη στις συνεχείς αναφορές στην πάλαι ποτέ κατάσταση πραγμάτων, στη διαρκή υπενθύμιση της ιστορίας, ως αφηγητής μέσω της ζωγραφικής και του σχεδίου, ο Vanriet αμφισβητεί την conditiohumana(ανθρώπινη κατάσταση) και, συνυφαίνοντας την ίδια του τη ζωή στο έργο του, αναλαμβάνει έμμεσα και την ευθύνη».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 19:00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου»
 
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος των έργων της έκθεσης.
-----
 
Διάρκεια έκθεσης: 12Οκτωβρίου - 13 Νοεμβρίου 2022
Ώρες επίσκεψης: 08:00 – 20:00, καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα
Είσοδος ελεύθερη
 
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

www.theophano.eu


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερη Παράξενη ζωή