Μένουμε σπίτι βλέποντας έργα από εκθέσεις χαρακτικής

855 Views
Μένουμε σπίτι βλέποντας έργα από εκθέσεις χαρακτικής Μένουμε σπίτι βλέποντας έργα από εκθέσεις χαρακτικής

 
.
 
Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, θέλοντας να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της δοκιμασίας που περνάμε, σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε έργα από τις εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν.
 
Πιστεύουμε ότι η παρακολούθηση μίας έκθεσης χαρακτικής απαιτεί την φυσική παρουσία. Πρώτον διότι η αισθητική, διανοητική και συγκινησιακή εμπειρία που αποκομίζει ο θεατής μπροστά στο έργο είναι αναντικατάστατη.
 
Δεύτερον διότι κάθε έργο εντάσσεται στον εκθεσιακό χώρο και σε σχέση με τα άλλα έργα, με τα οποία συνομιλούν: μια έκθεση είναι και αυτή έργο τέχνης , αναπόσπαστο λειτουργικό, εικαστικό και εννοιολογικό μέρος της πρόθεσης και του στόχου ως προς το αποτέλεσμα που επιθυμεί να πετύχει ο καλλιτέχνης.
 
Σήμερα όμως η παρούσες συνθήκες μας απομακρύνουν και μας απαγορεύουν την φυσική αντίληψη του καλλιτεχνικού έργου. Παρά το να μένουμε σιωπηλοί και αόρατοι, πιο κοινωνική και πιο αισιόδοξη μας φαίνεται η επιλογή μας να προωθήσουμε την τέχνη μας μέσω της οθόνης και του διαδικτύου.
 
Μέσα από την ιστοσελίδα μας haraktes.gr και κάθε πέντε ημέρες θα μπορείτε να δείτε τα έργα πατώντας το κουμπί που γράφει το όνομα της έκθεσης
 
·        «Punctum» της Ευστρατίας Μαχαιρίδη, που παρουσιάσαμε στον χώρο τέχνης «ΕΚΤόΣ». Στη Γεωμετρία, ως γραμμή, χαρακτηρίζεται το νοητό ή εμφανές σχήμα που παρουσιάζει ένα σημείο κινούμενο στο χώρο. (από 27 Μαρτίου)
 
 
·        «Εκ βάθους καρδίας!» είναι ο τίτλος της έκθεσης χαρακτικής που παρουσιάστηκε τον Οκτωβρίου – Νοέμβριο του 2019 στο αίθριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς 2019. 36 εικαστικοί παρουσίασαν τα έργα τους, που έχουν επηρεαστεί από τους συμβολισμούς και τις αναπαραστάσεις που σχετίζονται με την καρδιά(από 2 Απριλίου)
 
·        «Χάραξη πορείας» Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ) και ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαίδευσης, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Αθλητισμού Δήμου Λήμνου διοργάνωσαν έκθεση Σύγχρονης Ελληνικής Χαρακτικής στον Πολυχώρο “Αποθήκη” στη Μύρινα της Λήμνου. Είκοσι τρεις εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη της ΕΕΧ σχεδίασαν, χάραξαν και τύπωσαν στα εργαστήριά τους 60 πρωτότυπα έργα σε χαρτί. Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν ένα δείγμα της δημιουργίας τους και είναι φιλοτεχνημένα και τυπωμένα με όλες τις τεχνικές και τάσεις που έχουν αναπτύξει μέσα από επίμονη και χρονοβόρα διαδικασία.(Από 7 Απριλίου)
 
 
·        «Σύγχρονη Ελληνική Χαρακτική στο Λαύριο» Η έκθεση  πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, σε συνεργασία με την Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής, στο Παλιό ξενοδοχείο Ευρώπη στο Λαύριο. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες, μέλη της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, παρουσίασαν μέρος των τελευταίων τους έργων. Τα έργα που παρουσιάστηκαν αποτέλεσαν ένα δείγμα της δημιουργίας, που χαρακτηρίζει τον κόσμο της Σύγχρονης Χαρακτικής Τέχνης και ήταν φιλοτεχνημένα με όλες τις τεχνικές και τάσεις που όμως είχαν τη δική τους αισθητική και ποιητική αξία.(από 12 Απριλίου)

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Νέο πρόγραμμα Θεάτρου Αμαλία για 3 παραστάσεις μετά το «κόκκινο»…
Νέο πρόγραμμα Θεάτρου Αμαλία για 3 παραστάσεις μετά το «κόκκινο»…
με 0 Σχόλια 462 Views

Μετά την αλλαγή επιπέδου στον επιδημιολογικό χάρτη της Θεσσαλονίκης, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσουμε για ακόμη μια φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τον όποιο προγραμματισμό των παραστάσεων μας. Όχι ότι προλάβαμε να πραγματοποιήσουμε και κάποια παράσταση δηλαδή...

-k-
.
ΑΜΑΛΙΑ
«Οι 100 ΡΟΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΠΑΙΞΩ» των Μ. Γερογιάννη, Χ. Παπαδάκη, Δ. Φραγκιόγλου.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
 
 
Ο ήρωας της παράστασης μετά από πολλά (ή μήπως λίγα;) χρόνια πορείας στο θέατρο αποφασίζει να κάνει μια παράσταση στην οποία θα ερμηνεύσει τους 100 ρόλους που δεν πρόλαβε ως τώρα. Όμως, μια σειρά από «αναπάντητα ερωτήματα»  που κατακλύζουν το μυαλό του, τον σαμποτάρουν. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο θεατρικό μονόλογο γεμάτο χιούμορ, αυτοσαρκασμό και υπαρξιακό προβληματισμό.
 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μακαλιάς 
Ερμηνεία:  Δημήτρης Φραγκιόγλου.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 2 & Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00. 
.
-k-
  
ΑΜΑΛΙΑ 
«Ο ΚΑΤΩ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ» του Μηνά Βιντιάδη. 
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 
-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 6,1 και σχολιάζουμε εδώ 
-Αποσπάσματα από τη παράσταση εδώ 
-Συζητώντας με τους συντελεστές (Θεατρική Κουλτουροβραδιά) εδώ 
-Η σπουδαία Βάνα Πεφάνη μιλά στην "Κ" εδώ
 
Στην Ελλάδα του σήμερα, χρηματιστής και άστεγος διαπραγματεύονται μια «συνεργασία» που ισορροπεί εφιαλτικά  ανάμεσα στην ιδεολογία και τη δικαιολογία, τη φτώχεια και την ηθική εξαθλίωση, την ευκαιρία και την καταστροφή, τη δολοφονία και τη σωτηρία. Σε έναν κόσμο που κυβερνούν οι τράπεζες και οι οίκοι αξιολογήσεων,  οι ήρωες έχουν, κυρίως, ν’ αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες.
.
Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη
Ερμηνεύουν: Λεωνίδας Κακούρης, Χρήστος Σαπουντζής.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 14 & Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00.  
.
-k-
 
ΑΜΑΛΙΑ
«Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
-Είδαμε, βαθμολογήσαμε με 6, 5 και σχολιάζουμε εδώ 
- O Θανάσης Σαράντος μιλά στην «Κ» εδώ
 
 
Είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία –το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο μετανάστης απανταχού της γης.
 
Σκηνοθεσία - Ερμηνεία - Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος.
 
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 21 & Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00. 
 .
Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή