Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ένας σπουδαίος βοτανικός κήπος γεννήθηκε στο προαύλιό του

1002 Views
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ένας σπουδαίος βοτανικός κήπος γεννήθηκε στο προαύλιό του Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ένας σπουδαίος βοτανικός κήπος γεννήθηκε στο προαύλιό του

 Με ένα νέο κήπο και τη δημιουργία ενός χώρου ελκυστικού, ασφαλούς και βιώσιμου που θα λειτουργήσει ως ένα νέο "πράσινο τοπόσημο" για την Αθήνα ολοκληρώθηκε η ανάπλαση και αναδιαμόρφωση του εξωτερικού κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.


Στην αναμόρφωση του εξωτερικού κήπου πρωταγωνιστεί η πλούσια και μοναδική χλωρίδα του τόπου, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, με δένδρα και αυτοφυείς θάμνους διαμορφώνοντας μικρούς βοτανικούς περιπάτους, με σεβασμό στην ιστορική, πολιτισμική και αστική ταυτότητα του μεγαλύτερου και σημαντικότερου Μουσείου της χώρας. Η επιλογή του φυτικού υλικού έγινε με τρόπο ώστε τα φυτικά είδη να προέρχονται από το Αττικό Τοπίο για τη διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης φυτοτεχνικής διαμόρφωσης.
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ένας σπουδαίος βοτανικός κήπος γεννήθηκε στο προαύλιό του [εικόνες]
Το έργο έγινε πραγματικότητα με την χορηγία της Japan Tobacco International και στόχος της αναμόρφωσης του εξωτερικού κήπου του Μουσείου, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 τ.μ., είναι να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη του εμβληματικού Μουσείου και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Ο Κήπος του Ε.Α.Μ. δεν αποτελεί μόνο έναν μοναδικό χώρο πρασίνου αλλά και έναν πολύ σημαντικό δημόσιο χώρο της πόλης, η ανάπλαση του οποίου θα χαρίσει μια όαση δροσιάς και αισθητικής απόλαυσης στους κατοίκους και τους επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας.


Εθνικό Αρχαιλογικό Μουσείο κήποςΟι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη σχέση φυσικού περιβάλλοντος και μύθου και να αποκομίσουν μια βιωματική εμπειρία της αρχαιότητας και του πολιτισμικού τοπίου. Οι βοτανικές συλλογές στους θεματικούς κήπους συνοδεύονται από επεξηγηματικές σημάνσεις και εποπτικό υλικό για τη σύνδεση της ελληνικής χλωρίδας με την αρχαία ελληνική Γραμματεία. Τα 6.000 νέα φυτά της ιθαγενούς χλωρίδας που φυτεύτηκαν στους κήπους του Μουσείου, δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια εικόνα από τους αρχαίους ελληνικούς κήπους και να αποκομίσουν μια βιωματική εμπειρία του τοπίου την εποχή της Αρχαιότητας.

Εθνικό Αρχαιλογικό Μουσείο κήποςΣτον προαύλιο χώρο του Μουσείου, ο κήπος επανασχεδιάστηκε για την οπτική απόλαυση και την αξία της περιήγησης. Η έμπνευση προέρχεται από την ελληνική φύση αλλά και τους αρχαίους ελληνικούς κήπους, όπως αυτοί περιγράφονται στην αρχαία ελληνική γραμματεία, από όπου τεκμαίρεται η βιωματική σχέση των ανθρώπων με τη φυσικό περιβάλλον. Πρωταγωνιστής της νέας ανάπλασης είναι η ανάδειξη της πλούσιας και μοναδικής χλωρίδας του τόπου μας, που παρ’ όλες τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις έχει παραμείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.
Εθνικό Αρχαιλογικό Μουσείο κήποςΣτόχος είναι η δημιουργία ενός δημόσιου χώρου πρασίνου με συνεχές αισθητικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και προοπτικές ευδοκίμησης. Σε όλες τις επιφάνειες φύτευσης εγκαταστάθηκαν νέο σύστημα αυτόματης άρδευσης και νέος σύγχρονος αντιβανδαλιστικός φωτισμός. Φυτεύτηκε μία ελιά 1300 ετών και μια συστάδα ευθυτενών κυπαρισσιών πλαισιωμένων από μεγάλους, διαμορφωμένους μεσογειακούς θάμνους, με μοτίβο που βασίζεται στη χρυσή τομή.
Εθνικό Αρχαιλογικό Μουσείο κήπος
Πάνω από 60 δένδρα φυτεύτηκαν όπως κυπαρίσσια, ελιές, νεραντζιές, αμυγδαλιές, γκόρτσια, κυδώνια, λωτοί, πυρηνοκάρπα, ροδιές, τάξοι, ιτιές κλαίουσες και μυρτιές ενώ για την παρασκευή του χλοοτάπητα χρησιμοποιήθηκε αγριάδα. Σε φυτικές "προθήκες", εγκαταστάθηκαν έξι διαφορετικοί τύποι οικότοπων που φιλοξενούν τις βοτανικές συλλογές με ανθοφόρα φυτά που λειτουργούν ως υπαίθριο "ζωντανό μουσείο", καθώς συνδέονται με την ελληνική μυθολογία. 100 διαφορετικά φυτικά taxa δημιουργούν δυναμικές συνθέσεις με συνεχές αισθητικό ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια του χρόνου και έχουν σημανθεί με βοτανικές πινακίδες.
Εθνικό Αρχαιλογικό Μουσείο κήποςΗ φύτευση ανάλογων φυτών αποτελεί πρωτοτυπία φυτοτεχνικών παρεμβάσεων στον αστικό ιστό και έγινε με στόχο να ξυπνήσει μνήμες της μοναδικής ελληνικής υπαίθρου, όπου οι αρχέγονες καλλιέργειες σε αρμονία με τη φύση αποτελούν πλέον φυσικά οικοσυστήματα, πολύ κοντά στο ιδεώδες "Αρκαδικό τοπίο" που υμνήθηκε από τους ξένους περιηγητές.
PHGH
Πηγή: www.thetoc.gr


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή