Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

1193 Views
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 

Η έκθεση με τίτλο « Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]» , που εγκαινιάστηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, περιλαμβάνει αρχαιότητες, έργα συλλεκτών, κειμήλια και αρχειακό υλικό


Η περιοδική έκθεση «Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη – Μακεδονία [1821-2021]» με την οποία το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία,  εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών Σταύρου Καλαφάτη, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα  και της Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλας Πατουλίδου 

Η περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, αποτελεί τη συμμετοχή του μουσείου . Μέσα από επτά ενότητες, 117 εκθέματα και μία 7λεπτη ταινία, επιχειρεί να φωτίσει τη σημαντική, αλλά σχετικά άγνωστη σελίδα της ελληνικής ιστορίας, εστιάζοντας στον ρόλο των αρχαιοτήτων ως υλική υπόσταση και πνευματική παρακαταθήκη στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης. Αρχαιότητες, έργα συλλεκτών, κειμήλια και αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται μαζί με κειμενικές πηγές, οπτικό και ηχητικό υλικό, σε μια εκθεσιακή αφήγηση που εντάσσει τα χρόνια της επανάστασης, αλλά και τα χρόνια πριν και μετά από αυτήν, στη συνολική ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης. Τα 117 αντικείμενα της έκθεσης συμπλέκονται με τις προσωπικές ιστορίες επώνυμων και ανώνυμων, αντανακλώντας τα γεγονότα, τις ιδεολογίες και το πνεύμα της εποχής. 

«Μετά από μια μακρά περίοδο αυστηρών περιορισμών και αναγκαστικής αποστασιοποίησης εξαιτίας της πανδημίας, έχουμε και πάλι τη δυνατότητα της κοινής φυσικής παρουσίας σε χώρους και εκδηλώσεις πολιτισμού, που πραγματικά όλοι μας είχαμε στερηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θέλω να πιστεύω ότι επιδεικνύοντας τη δέουσα λογική και υπευθυνότητα και έχοντας τις σχετικές παροτρύνσεις των ειδικών, τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε, ιδίως στο ζήτημα του εμβολιασμού, θα μπορέσουμε σταδιακά να αποκαταστήσουμε πλήρως τις ατομικές και κοινωνικές μας ελευθερίες, οι οποίες ούτε τυχαίες είναι, ούτε χωρίς αγώνα έχουν επιτευχθεί, και προπαντός να τις διατηρήσουμε μόνιμα και χωρίς πισωγυρίσματα. Το πισωγύρισμα είναι πάντα επικίνδυνο.

Το κάθε πισωγύρισμα» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη  και πρόσθεσε: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται σήμερα το κοινό της πόλης, και όχι μόνο, με μία νέα, ιδιαίτερα σημαντική και ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, του μεγάλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, που οδήγησε στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και στη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Ενός αγώνα, που υπήρξε εξαιρετικά επίπονος και μακροχρόνιος, καθώς για σημαντικές περιοχές του Ελληνισμού, όπως η Μακεδονία, η πολυπόθητη ένταξη στον ελεύθερο εθνικό κορμό δεν ήρθε παρά έναν αιώνα περίπου αργότερα ή και περισσότερο, σε κάποιες περιπτώσεις. Ο αγώνας για την ελευθερία δεν υπήρξε, ένα ξαφνικό και αυθόρμητο ξέσπασμα πατριωτισμού, αλλά το ιστορικό επιστέγασμα μιας μακράς πορείας αφύπνισης, ανασύστασης και δυναμικής εκδήλωσης της κοινής εθνικής συνείδησης των Ελλήνων.

Η συνειδητοποίηση και ο ενστερνισμός μιας συλλογικής ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας συντελέστηκε σταδιακά και σε πολλά επίπεδα σε στενή συνάρτηση με τα πνευματικά, ιδεολογικά και κοινωνικοπολιτικά ρεύματα και κινήματα της εποχής. Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την γνωστικού, συναισθηματικού και συμβολικού περιεχομένου και χαρακτήρα διαδικασία έπαιξε η εμπέδωση και ανάδειξη της χωροχρονικής διασύνδεσης με την αρχαία Ελλάδα και της συνέχειας με την ιστορία, τον πολιτισμό και τις αξίες της. Πρωτίστως η γλώσσα και εν συνεχεία τα κάθε λογής διάσπαρτα ορατά και απτά υλικά κατάλοιπα και μνημεία της αρχαιότητας, κινητά και ακίνητα, λειτούργησαν ως φυσικά τεκμήρια αλλά και ως εννοιολογικά σύμβολα αυτής της διασύνδεσης και της συνέχειας, τόσο για τους ίδιους τους υπόδουλους Έλληνες, όσο και για τους ξένους, συντελώντας στην εδραίωση της πεποίθησης και στις δύο πλευρές ότι υφίσταται ένα ενιαίο ελληνικό έθνος, το οποίο δικαιούται ελεύθερη και διακριτή πολιτική ύπαρξη. Στη διεργασία αυτή, που επέτρεψε τη μετουσίωση της κοινής μνήμης, κατανόησης και ερμηνείας του παρελθόντος σε κοινή συνείδηση, αυτεπίγνωση και προσδοκία για το μέλλον, ο ρόλος των συμβόλων υπήρξε καθοριστικός. Οι κάθε λογής υλικοί και άυλοι φορείς της μνήμης, αντικείμενα, τόποι, πρόσωπα, αφηγήσεις, μύθοι, παραστάσεις, έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν στο πέρασμα του χρόνου ως σημεία και σύμβολα, που υποκινούν και εγείρουν την ατομική και συλλογική σκέψη, βούληση και συμπεριφορά, αφυπνίζουν και ενεργοποιούν τους ιστορικούς και πολιτισμικούς συνειρμούς, και ανατροφοδοτούν με ερεθίσματα, ιδέες, συναισθήματα και έμπνευση τα έργα της τέχνης και του λόγου. 
Σε αυτήν ακριβώς τη συνεύρεση και σύζευξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης με τη συλλογική μνήμη και αυτογνωσία στη Μακεδονία, και ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτή επέτρεψε στους ελληνικούς πληθυσμούς να διατηρήσουν και να αναδείξουν την κοινή τους ταυτότητα σε ένα πολυεθνικό, πολυθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό περιβάλλον για πολλούς αιώνες, έως την οριστική ένωση με τον υπόλοιπο Ελληνισμό, εστιάζει η έκθεση, που με τόση φροντίδα οργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Μέσα από επτά επιμέρους ενότητες, αρχαιότητες, νεότερα ιστορικά κειμήλια, αρχειακό υλικό και συλλεκτικά έργα συμπλέκονται σε μια κοινή αφήγηση με πλούσια τεκμηρίωση από γραπτές πηγές και οπτικοακουστικό υλικό, συνδέοντας τα ιστορικά γεγονότα με το ιδεολογικό πλαίσιο, τις κοινωνικοπολιτικές διεργασίες και προσωπικές ανθρώπινες ιστορίες, που έχουν ως κεντρικό άξονα την εξέλιξη της μορφής, της κοινωνικής σύνθεσης και της φυσιογνωμίας της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής στο πέρασμα του χρόνου, από την οθωμανική κατάκτηση έως την απελευθέρωση». 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
11α ΘΒΘ: Μία βραδιά γεμάτη εκπλήξεις τόσο στα δρώμενα, όσο και στα αποτελέσματα! | Ανταπόκριση Γιώργος Μπαστουνάς
11α ΘΒΘ: Μία βραδιά γεμάτη εκπλήξεις τόσο στα δρώμενα, όσο και στα αποτελέσματα! | Ανταπόκριση Γιώργος Μπαστουνάς
με 0 Σχόλια 3696 Views

 Μία βραδιά γεμάτη με πολιτισμό, αξιόλογες παρουσίες και πολλαπλές εκπλήξεις, που θα μας μείνει αξέχαστη! Γράφει ο Γιώργος Μπαστουνάς για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή