Ενδιαφέρον, σπάνιο και πολύτιμο «Τα Ελληνικά Πολιτικά κόμματα: 1821-1961 του Γρηγορίου Δαφνή»

3392 Views
Ενδιαφέρον, σπάνιο και πολύτιμο «Τα Ελληνικά Πολιτικά κόμματα: 1821-1961 του Γρηγορίου Δαφνή» Ενδιαφέρον, σπάνιο και πολύτιμο «Τα Ελληνικά Πολιτικά κόμματα: 1821-1961 του Γρηγορίου Δαφνή»

  
Αυτή τη φορά σου έχω κάτι διαφορετικό. Δεν χρειάζεται να είσαι δικηγόρος ή να έχεις σπουδάσει πολιτικές επιστήμες για το αυτονόητο: ότι δηλαδή, είσαι πολίτης ενός κράτους, ότι υπάρχουν νόμοι, ότι ψηφίζεις όποιον του κατεβάζει η κούτρα να σου παρουσιαστεί ως σωτήρας του έθνους και της τσέπης σου. Από το 1821 και την ελληνική επανάσταση έως σήμερα, τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Κόμματα, άλλα μικρά κι άλλα μεγάλα, άνθρωποι κουμανταδόροι, μπαγαπόντηδες, σοβαροί, γελοίοι, όλοι μέσα στο παιχνίδι. Πώς γεννήθηκαν αυτά και πώς δημιουργήθηκε η πολιτική κατάσταση στη χώρα; Αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει το χρονικό της κατασκευής τους, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε τα ‘’πώς’’και τα ‘’γιατί’’ που καθορίζουν την καθημερινότητά μας. Γιατί είμαστε πολίτες και οφείλουμε να γνωρίζουμε κάτι παραπάνω. Οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε για τα κοινά, γιατί εμείς είμαστε αυτά.
 
 
Η Υπόθεση:
Ο συγγραφέας στο επιστημονικό του εγχειρίδιο εξηγεί πώς δημιουργήθηκαν τα πολιτικά κόμματα και πώς αναπτύχθηκε ο δικομματισμός, που ταλανίζει τη χώρα μέχρι σήμερα. Ξεκινώντας από τον ορισμό, την οργάνωση και την ηγεσία, αναφέρεται στην αυταρχία, στη λήξη της, στην έλευση του βαυαρούΌθωνα και την πρωτόγνωρη βασιλεία. Πηγαίνει στις πρώτες βουλευτικές εκλογές, τον Μάϊο του 1865, στο πρώτο Σύνταγμα και στο επόμενο, το αναθεωρημένο. Αναφέρεται σε πολιτικές προσωπικότητες που διαδραμάτισαν μεγάλο και σπουδαίο ρόλο, όπως ο Κουντουριώτης, ο Βούλγαρης, ο Δηλιγιάννης, ο Ζαΐμης. Περιγράφει τη σπουδαιότητα της προσάρτησης ολοένα νέων εδαφών στην Ελλάδα, όπως η Θεσσαλία και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν στην πολιτική πορεία. Δεν παραλείπει, βέβαια, να αναφερθεί στην παρουσία του ξένου παράγοντα και στα γεωστρατηγικής σημασίας πολιτικά παιχνίδια. Εξηγεί τις κινήσεις του Τρικούπη, του Θεοτόκη, το κίνημα στο Γουδί, τη Μεγάλη Ιδέα, τον Ελ. Βενιζέλο, το Στέμμα, το βασιλιάς, την κυβέρνηση Μαυρομιχάλη. Το κόμμα των Φιλελευθέρων, οι Βενιζελικοί και οι αντιβενιζελικοί. Με την αναζήτηση πολιτεύματος και τον Ιωάννη Μεταξά, φτάνει στο 1950, στο Κ.Κ.Ε. και την Ε.Ρ.Ε., που υπήρξαν οι προπομποί των σημερινών κομμάτων.
 
 
 
Ρίξε μια ματιά!  
Είναι ένα εξαιρετικό σπάνιο εγχειρίδιο, γραμμένο από έναν επιστήμονα παλιάς κοπής. Γραμμένο σε εξαιρετικό λόγο είναι έγκυρο και αντικειμενικό. Αποδίδει τα ιστορικά γεγονότα και εξηγεί τί είναι τα πολιτικά κόμματα, πώς και πού δημιουργήθηκαν και σε ποια μορφή συναντώνται σήμερα. Μέσα από τις σελίδες του περνάει την πολιτική ιστορία της Ελλάδας, από συστάσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι το νέο Σύνταγμα. Παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, μαζί με ιστορικές πηγές, που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε και αποτελεί ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε σπιτιού. Αν αγαπάς τη γνώση και ψάχνεσαι, εδώ είναι το στοιχείο σου.
 
 
Άστο καλύτερα…
Είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα και επίσης ο λόγος είναι επιστημονικός. Ίσως χρειάζεται να διαθέτει κάποιος ειδικές γνώσεις, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο.
 
 
Βαθμολογία:
3,9/5 
 
Γρηγόριος Δαφνής, Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα: 1821-1961
Εκδόσεις Κακτος
Αθήνα 2019, σσ. 192


 
 ..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή