Διαβάσαμε το «Stories από την εφηβεία» και σχολιάζουμε: Όλα είναι διαφορετικά και όλα αλλάζουν.

2072 Views
Διαβάσαμε το «Stories από την εφηβεία» και σχολιάζουμε: Όλα είναι διαφορετικά και όλα αλλάζουν. Διαβάσαμε το «Stories από την εφηβεία» και σχολιάζουμε: Όλα είναι διαφορετικά και όλα αλλάζουν.


 Διάβασε η Μαριάννα Μπουρουτζή και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.

 
 
Αυτό το βιβλίο είναι επίκαιρο και νεότατη, φρέσκια έκδοση! Αλήθεια, τι παθαίνουν τα παιδιά στο μεταβατικό στάδιο της εφηβείας; Πώς βιώνουν τις αλλαγές που συντελούνται μέσα τους; Το ζητούμενο στην υπόθεση είναι να μάθουν ότι είναι άνθρωποι, ότι έχουν ένα σώμα, που εκτός από πολύτιμο διαθέτει λειτουργίες, στενά συνδεδεμένες με τον οργανισμό. Τα σημεία από τα οποία απαρτίζεται υπάρχουν από τη Φύση για κάποιον λόγο, συντελούν σε κάτι. Οι ορμόνες της εφηβείας μεταβάλλουν το σώμα και τα συναισθήματα και την κοσμοαντίληψή τους. Όλα είναι διαφορετικά και όλα αλλάζουν. Ένα αλλιώτικο βιβλίο για εφήβους, σύγχρονο, αναφέρεται στο σώμα και πώς να το προσέχουν.
 
Η Υπόθεση:
Ξαφνικά τα παιδιά παρατηρούν ότι όλα αλλάζουν: το σώμα τους, τα συναισθήματά τους, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον κόσμο και τους γύρω τους. Αποκτούν άποψη, γίνονται κυκλοθυμικοί, αλλάζουν ενδιαφέροντα. Αρχίζουν να βλέπουν το άλλο ή το ίδιο φύλλο με διαφορετική ματιά, ενστικτώδη. Αρχίζουν να ενδιαφέρονται, να προκαλούν, να θέλουν. Όλα αυτά συνοδεύονται από εσωτερικές αναζητήσεις, που είτε τις συζητούν μεταξύ τους είτε με τους μεγάλους, προσπαθώντας να βρουν σίγουρες απαντήσεις. Τι συμβαίνει με το σώμα; Πώς τους βλέπουν οι άλλοι; Γιατί τα συναισθήματά τους έχουν σκαμπανεβάσματα, όπως τα παιχνίδια του Λούνα Παρκ; Πώς θα φροντίσουν τον εαυτό τους; Τι πρέπει να γνωρίζουν και τι να αποφεύγουν; Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις με τους άλλους, πώς ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητα και τα παρεπόμενά της. Παράλληλα, αλλάζει και η συμπεριφορά τους απέναντι στους συγγενείς και φίλους, αλλάζει ο τρόπος που βλέπουν τον κόσμο γύρω τους, αλλάζουν ενδιαφέροντα. Γνωρίζουν καινούρια πράγματα και σίγουρα πρέπει να αναγνωρίζουν τις κακοτοπιές και να προσέχουν ορισμένα καίρια πράγματα.
 


Ρίξε μια ματιά!
Ευχάριστο βιβλιαράκι, περιεκτικό και τόσες όσες σελίδες χρειάζονται για τη θεματολογία. Αποτελεί στην κυριολεξία έναν οδηγό επιβίωσης για εφήβους. Περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για αγόρια και κορίτσια, που καλύπτουν από την ανατομία ως την ψυχολογία. Έχει πλούσια εικονογράφηση, ενίοτε χιουμοριστική και έξυπνα κείμενα, που το κάνουν ευχάριστο στην ανάγνωση. Μια καλή ευκαιρία για να κατεδαφιστούν ταμπού και να τονιστούν όλες οι πτυχές της ζωής, στη διάρκεια της αναζήτησης.     
 


Άστο καλύτερα…
Δεν περιλαμβάνει ολοκληρωμένο κείμενο ή ιστορίες, αλλά αποσπασματική επεξήγηση του σώματος και της συμπεριφοράς. Αν το παιδί είναι 12-14, καλό θα είναι η ανάγνωση να συνοδεύεται από κάποιον ενήλικο.
 

 
Βαθμολογία:
3,7/5
 
Sylvie Misslin, Ιστορίες από την εφηβεία: Γνωρίζω το σώμα μου και ανακαλύπτω τον εαυτό μου.
Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, Αθήνα 2022, σσ. 80.
 
ΜΠΟΥΡΟΥΤΖΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ:
Facebook - Instagram
 

 

.

 Όλες οι τελευταίες δημοσιεύεις για το βιβλίο, εδώ   
 Διαβάσαμε και σχολιάζουμε, εδώ

 

Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
 ..
      
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή