Διάλεξη του Βέλγου κοινωνιολόγου Rudi Laermans για το σύγχρονο χορό και θέατρο: «Η καλλιτεχνική συνεργασία ως ετερόνομη αυτονομία»

195 Views
Διάλεξη του Βέλγου κοινωνιολόγου Rudi Laermans για το σύγχρονο χορό και θέατρο: «Η καλλιτεχνική συνεργασία ως ετερόνομη αυτονομία» Διάλεξη του Βέλγου κοινωνιολόγου Rudi Laermans για το σύγχρονο χορό και θέατρο: «Η καλλιτεχνική συνεργασία ως ετερόνομη αυτονομία»

 Διάλεξη του Βέλγου κοινωνιολόγου Rudi Laermans για το σύγχρονο χορό και θέατρο: «Η καλλιτεχνική συνεργασία ως ετερόνομη αυτονομία» 

Με αφορμή το νέο του βιβλίο ‘Moving Together –Theorizing and Making Contemporary Dance’ (2015) που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη σειρά Arts in Society από τις εκδόσεις Valiz Amsterdam (http://www.valiz.nl/en/MovingTogether), o γνωστός Βέλγος κοινωνιολόγος Rudi Laermans θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις 19 Απριλίου για μια διάλεξη ανοιχτή στο κοινό.
 
Στη διάλεξη θα παρουσιάσει και θα συζητήσει με τη σκηνοθέτη και ερευνήτρια των παραστατικών τεχνών Δανάη Θεοδωρίδου βασικές ιδέες του βιβλίου σχετικά με τις συνθήκες συνεργασίας στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.
 
Περιγραφή διάλεξης:
Το «συν» στη συν-δημιουργία προϋποθέτει αμοιβαίες εξαρτήσεις που συνήθως παραβλέπονται στις συζητήσεις για την καλλιτεχνική συνεργασία στο σύγχρονο θεάτρο και χορό. Η αυτονομία και η ετερονομία συχνά διαπλέκονται σε τομείς που είναι κρίσιμοι για τη δυναμική των συνεργασιών, όπως η εμπιστοσύνη, η αναγνώριση ή ο ορισμός της αξίας. Έτσι προκύπτει η παράδοξη έννοια της «ετερόνομης αυτονομίας», η οποία θα συζητηθεί στη διάλεξη από διάφορες οπτικές γωνίες. Αυτό που τελικά διακυβεύεται στις καλλιτεχνικές συνεργασίες είναι μια ανυπέρβλητη οντολογικά τρωτότητα ή προσωρινότητα και ανασφάλεια.
 
Συντονίζει η Δανάη Θεοδωρίδου
 
Τρίτη 19 Απριλίου 2016, 18:00-20:00,
Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, Θέατρο Κλειώ, Εγνατίας 122
 
Η διάλεξη γίνεται στα αγγλικά, είναι δωρεάν και ανοικτή στο κοινό.
 
 Ομιλητές:
Ο Rudi Laermans είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Leuven στο Βέλγιο. Διδάσκει επίσης στη σχολή χορού της Anne Teresa De Keersmaeker P.A.R.T.S. στις Βρυξέλλες, από το ξεκίνημα της το 1995. Έχει δημοσιεύσει ευρέως σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στους τομείς της κοινωνικής θεωρίας, της πολιτιστικής κοινωνιολογίας και της κοινωνιολογίας των τεχνών. Επίσης δραστηριοποιείται ως κριτικός και δοκιμιογράφος κι έχει γράψει πολλά άρθρα για τον σύγχρονο χορό. Πρόσφατα κυκλoφόρησε το βιβλίο του Moving Together: Making and Theorizing Contemporary Dance (Άμστερνταμ, Valiz, 2015), μια μελέτη για το σύγχρονο χορό.
 
Η Δανάη Θεοδωρίδου είναι σκηνοθέτις και ερευνήτρια του σύγχρονου θεάτρου, χορού και περφόρμανς που ζει στις Βρυξέλλες. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη σύγχρονη δραματουργία στο Roehampton University (Λονδίνο) και είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Groningen (Ολλανδία). Διδάσκει επίσης σε διάφορα άλλα πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές θεάτρου και χορού (PARTS, Dasarts, ArtEZ κ.α.), δημοσιεύει διεθνώς και παρουσιάζει την καλλιτεχνική και ερευνητική δουλειά της σε διάφορους φορείς στην Ευρώπη. Είναι συνδημιουργός του τριετούς ερευνητικού προγράμματος Dramaturgy at Work και μία από τις συγγραφείς του βιβλίου που προέκυψε από αυτό (Άμστερνταμ, Valiz, 2016). Περισσότερες πληροφορίες: www.danaetheodoridou.com

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν στο  23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
με 0 Σχόλια 523 Views

To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επιστρέφει online και παρουσιάζει τα καλύτερα ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο, ένα συναρπαστικό αφιέρωμα και τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες τεκμηρίωσης για παιδιά και νέους.


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή