Ομιλία της εμβληματικής καλλιτέχνιδας Jeanne Van Heeswijk στο LABattoir

609 Views
Ομιλία της εμβληματικής καλλιτέχνιδας Jeanne Van Heeswijk στο LABattoir Ομιλία της εμβληματικής καλλιτέχνιδας Jeanne Van Heeswijk στο LABattoir

 

Σάββατο 20 Απριλίου στις 12.00.

Με μεγάλη χαρά το πρόγραμμα LABattoir υποδέχεται την εμβληματική καλλιτέχνιδα της πρακτικής του Art for Social Change, Jeanne Van Heeswijk από την Ολλανδία για μία ομιλία στο χώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων με τίτλο “Imagination: a collective exercise of care”.


Η ομιλία της Jeanne Van Heeswijk θα επικεντρωθεί στην αναγκαιότητα που προκύπτει στις σύγχρονες πόλεις, λόγω των ταχέων μεταβολών, να εκπαιδευτούμε, προκειμένου να εργαστούμε μαζί και να φανταστούμε συλλογικά ένα δίκαιο μέλλον, που θα χαρακτηρίζεται από πλουραλισμό και φροντίδα, με στόχο τη συστράτευση προς την συλλογική ευημερία, με γνώμωνα την ενσυναίσθηση.

Αυτό απαιτεί τη δημιουργία μιας ανοικτής, συγκρουσιακής και ριζοσπαστικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς, η οποία θέτει το ερώτημα:

Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε συλλογικά τους τόπους στους οποίους ζούμε, να επηρεάσουμε τις διαδικασίες σχεδιασμού, θεσμοθέτησης, χάραξης πολιτικής και ανάληψης ευθύνης; Πώς μπορούμε να εμπλακούμε ενεργά σε ουσιαστικές πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων; Και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε μια ουσιώδη διαδικασία μάθησης, γεμάτη πολιτικές αβεβαιότητες για όλους τους εμπλεκόμενους;

Η ομιλία της Jeanne Van Heeswijk αποτελεί προπομπό του εργαστηρίου που θα συντονίσει η καλλιτέχνις τον Οκτώβριο του 2019 για το προγράμμα LABattoir και εντάσσεται στην ενότητα Empowerment Lecture Series, μία σειρά διαλέξεων του LABattoir στο πλαίσιο του Cultural Entrepreneurship Hub του Goethe-Institut Thessaloniki.

Γλώσσα ομιλίας: Αγγλικά

Η Jeanne van Heeswijk εστιάζει την πρακτική της στην δημιουργία δυναμικών και πλουραλιστικών δημόσιων χώρων με στόχο την “ριζοσπαστικοποίηση του τοπικού”. Τα μεγάλα σε διάρκεια πρότζεκτ της ενσωματώνονται στην εκάστοτε κοινότητα και θέτουν υπό διερεύνηση την αυτονομία της τέχνης, συνδυάζοντας επιτελεστικές δράσεις (performances), συζητήσεις και άλλες μορφές οργάνωσης και “παιδαγωγικής” με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας για αυτενέργεια των κοινοτήτων προς την διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η δουλειά της Jeanne Van Heeswijk έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμα βιβλία και εκδόσεις, καθώς και σε διεθνείς Μπιενάλε όπως αυτή του Λίβερπουλ, της Σανγκάη, και της Βενετίας. Το διάστημα 2014-2015 έλαβε την υποτροφία Keith Haring Fellowship in Art and Activism από το Bard College. Το 2012 τιμήθηκε με το Curry Stone Prize for Social Design Pioneers, και το 2011 με το Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change. Αυτό το διάστημα είναι υπότροφος του BAK (Basis for Art and Knowledge, Ουτρέχτη) για το έτος 2018-19. Ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ.
.
​Διακεκριμένα projects της αποτελούν: το Hotel New York PS1 στη Νέα Υόρκη (Σεπτέμβριος 1998 - Αύγουστος 1999), το De Strip (The Strip) στο Westwijk, Vlaardingen (Μάιος 2002 - Μάιος 2004), το Het Blauwe Huis (The Blue House) στο Άμστερνταμ (Μάιος 2005 - Δεκέμβριος 2009), το Homebaked στο Λίβερπουλ (Νοέμβριος 2011 - παρόν), το Freehouse - Radicalizing the Local στο Ρότερνταμ (Σεπτέμβριος 2008- παρόν) και το Philadelphia Assembled στην Φιλαδέλφια (2015-2017)

Περισσότερα για την καλλιτέχνιδα:
www.jeanneworks.net
Instagram: jeanneworks

*To βιβλίο της με τίτλο Systems βρίσκεται στην ανοιχτή βιβλιοθήκη του LABattoir. Μπορείτε να το μελετήσετε τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του χώρου, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00.

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Παγώνη: Το θέμα δεν είναι εάν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, αλλά αν θα σουβλίσουμε αρνί
Παγώνη: Το θέμα δεν είναι εάν θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, αλλά αν θα σουβλίσουμε αρνί
με 0 Σχόλια 826 Views

 «Tο ζητούμενο δεν είναι τα Χριστούγεννα αλλά το Πάσχα!» ανέφερε η Ματίνα Παγώνη, προσπάθώντας να περιγράψει την κατάσταση της πανδημίας στην Ελλάδα. 


Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή