Εκθεση Γιάννη Αστερίου στη Chalkos Gallery 4-24 Μαϊου

1361 Views
Εκθεση Γιάννη Αστερίου στη Chalkos Gallery 4-24 Μαϊου Εκθεση Γιάννη Αστερίου στη Chalkos Gallery 4-24 Μαϊου

 Έκθεση γλυπτικής

Ιωάννη Αστερίου
 4-24 Μαΐου 2018
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)
 
Στο θάμπος του μετάλλου μας ταξιδεύει ο Ιωάννης Αστερίου στην έκθεση γλυπτικής που εγκαινιάζεται στην Chalkos Gallery στις 4 Μαΐου.
 
Ξεκομμένα από το αρχική τους χρήση κομμάτια μετάλλου, διαλεγμένα από ένα σωρό άχρηστα μεταλλικά στοιχεία σε απίθανα σχέδια και σχήματα, γίνονται υλικό που ψαύει τις αισθήσεις. Ο Ιωάννης Αστερίου δουλεύει με ένα από πιο δύσκολα υλικά, δεδομένης της προεργασίας και επεξεργασίας που απαιτείται για να μετουσιώσει την ιδέα σε γλυπτό. Το μέταλλο είναι ισχυρό υλικό. Η σημειολογία του και μόνο παραπέμπει σε αδιαπέραστες μορφές, αμετάβλητες αποφάσεις, επιφάνειες με τραχύ χαρακτήρα. Στα χέρια του Αστερίου που χρησιμοποιεί με δεξιοτεχνία τα εργαλεία του, η ανατροπή γίνεται ορισμός: σώματα ρευστά που κυλάνε στον αέρα, ψάρια που ταξιδεύουν σε υποβρύχια ρεύματα, φυσιογνωμίες αναδυόμενες από κάποιο άλλο σύμπαν. Η διορατικότητα του καλλιτέχνη στην απόδοση του θέματος αφήνει το θεατή να σκαλίζει περίεργα με το βλέμμα γλυπτά εν κινήσει. Τον αφήνει να αποκρυπτογραφήσει ένα περίεργο υλικό που με την ευκολία διπλωμένου χαρτιού, κρύβει το φλόγιστρο που λυγίζει το δύσκαμπτο μέταλλο με τη θερμότητα και μεταμορφώνει ένα κομμάτι μετάλλου σε σφυρήλατο χειροποίητο καλλιτέχνημα. Που και που ψήγματα ξύλου και παλιών χρηστικών αντικειμένων ολοκληρώνουν την ιδέα της σύνθεσης.
 
Μακροσκελείς, ψηλόλιγνες φιγούρες που μόνο τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά κινήματα των αρχών του 20ου αιώνα μπορεί να θυμίζουν. Όχι με νοσταλγία αλλά με βεβαιότητα για ένα παρόν σε διαρκή εξέλιξη,μια θρυαλλίδα από το μέλλον. Τα γλυπτά του Ιωάννη Αστερίου προτρέπουν σε διάλογο, όπως το βιβλίο μέσα από το οποίο η αναδυόμενη μεταλλική μορφή μας προσ-καλεί στους νέους κόσμους που ανοίγονται.
 
Ο καλλιτέχνης τιθασεύει και πλάθει – αν είναι δυνατόν! μόνο κατ’ ευφημισμόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η λέξη για υλικό όπως το μέταλλο – τον κόσμο του μέσα από ατελή στοιχεία που μεταμορφώνει σε θραύσματα ζωής. Ίσως -με μετριοφροσύνη και σεβασμό στους παλιούς τεχνίτες του λόγου και της τέχνης - απλώς μας προσφέρει «Τριαντάφυλλα στο παράθυρο» γιατί «σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια» (…) «σκοπός της ζωής μας είναι η αγάπη». 
 
O Ιωάννης Αστερίου γεννήθηκε το 1974 στην Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Ξεκίνησε την γλυπτική μετάλλων ερασιτεχνικά πριν από 10 χρόνια περίπου. Η Chalkos Gallery φιλοξενεί τη δεύτερη ατομική του έκθεση.
 
 
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο ίδρυμα «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας».
Είσοδος ελεύθερη.
 
Εγκαίνια την Παρασκευή 4 Μαΐου, ώρα 8μ.μ.
 
ChalkosGallery, Ιουστινιανού 21.
+30 2310250956.
Διάρκεια έκθεσης έως 24 Μαΐου.
 
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή