«Τα μάτια της Aelun» εμπνέουν ποιητικά τον Ανδρέα Αντωνίου. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

339 Views
«Τα μάτια της Aelun» εμπνέουν ποιητικά τον Ανδρέα Αντωνίου. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε. «Τα μάτια της Aelun» εμπνέουν ποιητικά τον Ανδρέα Αντωνίου. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

 «Τα μάτια της Aelun» εμπνέουν ποιητικά τον Ανδρέα Αντωνίου. Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε.

Η ποίηση είναι τέχνη. Από τα αρχαία ακόμη χρόνια, όταν η πρωτόλεια μορφή των κειμένων ήταν ποιητική, πρωταγωνιστεί σε κάθε εποχή. Μέσα από αυτήν αναδύθηκαν, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν ποικίλα ζητήματα. Άνθρωποι ξεχώρισαν, άφησαν το στίγμα τους και η μορφή τους έμεινε στο διηνεκές. Κακά τα ψέματα, για να γραφτεί ένα ποίημα, χρειάζεται γνώση, ταλέντο, έμπνευση και φυσικά, όπως σε κάθε άλλη μορφή τέχνης, μια Μούσα ( είναι 9, μία για κάθε αντικείμενο). Τα ερεθίσματα είναι για όλους πολλά, αλλά το σημαντικότερο είναι ποιός θα μπορέσει να αποδώσει τη σκέψη, το συναίσθημα και τον προβληματισμό του καλύτερα, ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Η Υπόθεση:

Ένας ποιητής μας παρουσιάζει την διαδρομή της ζωής του στον χρόνο. Στη διάρκειά της, αναζητά τα μάτια μιας λατίνας θεάς, της Aelun, η οποία είναι η μούσα του, η αιτία για να γράψει το ποίημά του. Μέσα στο ταξίδι που πραγματοποιεί στον χωροχρόνο, περνάει υποδόρια τους αιώνες και ζει τις εποχές, περιγράφοντας κάθε φορά τα στοιχεία τους και τα συναισθήματά του. Αναφέρεται στις χώρες, κυρίως της Δύσης, που πρωταγωνίστησαν και καθόρισαν την ανθρώπινη ιστορία και σκέψη. Σε συνήθειες που δημιουργήθηκαν και υιοθετήθηκαν. Σε γεγονότα που στιγμάτισαν τον κόσμο. Κεντρικός άξονας κάθε φορά είναι η αγάπη του ποιητή για την Aelun. Στην πραγματικότητα, φαίνεται η ανάγκη του ποιητή να εκφραστεί και να πραγματώσει την τέχνη του. Προσπαθεί να ανακαλύψει τη μούσα του και αδημονεί να του αποκαλυφθεί. Το τέλος του ταξιδιού είναι αποκαλυπτικό για τον αναγνώστη: η τέχνη και η φήμη, παραμένουν αιωνίως στον χρόνο.

Αξίζει:

Εξαιρετικό και αξιολογότατο. Είναι μικρό, με μικρά κεφάλαια της μιάμιση σελίδας,  καθόλου βαρύ. Κάθε κεφάλαιο είναι ένα ποίημα, που αποτελεί τη συνέχεια του προηγούμενου. Μια μικρή ιστορία, αποδιδόμενη άρτια σε αυτή την κειμενική μορφή, όχι ως πεζό. Αποτελείται από τετράστιχα, με χιαστί ομοιοκαταληξία, σε δεκαπεντασύλλαβο μέτρο και πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Το λεξιλόγιό του είναι ωραίο, ενώ απουσιάζουν τα σημεία στίξης όπως η τελεία, η οποία μπαίνει στο τέλος. Καταφέρνει εντέχνως να περιγράψει τις εποχές, αλλά το σημαντικότερο, να αποδώσει τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που αναζητά το πνεύμα του και τη μούσα του, που του είναι απαραίτητη, που είναι το ιδανικό του, συνδεδεμένη με την ψυχή του. Αξιομνημόνευτα είναι τα δίστιχα που συνοδεύουν κάθε κεφάλαιο, και αποδίδονται σε ποιητές και φιλοσόφους.

Δεν αξίζει:

Είναι μια μικρή ποιητική ιστορία. Οποιοσδήποτε αδιαφορεί για τέτοιου είδους κείμενα, μπορεί να το αφήσει. Επίσης, θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, για να ικανοποιήσει εντελώς τους αναγνώστες του.  
 
Δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς λάτρης του είδους, για να διαβάσει ποίηση. Είναι για όλους. Όμως, η Ποίηση είναι τέχνη. Είναι η τέχνη με τις λέξεις. Όταν ο καλλιτέχνης καταφέρνει να αποδώσει υψηλά νοήματα, και να παρουσιάσει κάτι σοβαρό, αξίζει να λέγεται ποιητής. Κάποιο απόσπασμά του θα μπορούσε άνετα να ενταχθεί σε σχολικό εγχειρίδιο, καθώς είναι καλύτερο από μερικά υπάρχοντα.
 
Ανδρέας Αντωνίου, Τα Μάτια της Aelun, εκδόσεις Οδός Πανός, Αθήνα 2016, σσ. 48.  
Βαθμολογία:
4/5
 
#ΜαριάνναΜπουρουτζή #ΑνδρέαςΑντωνίου#ΤαΜάτιαΤηςAelun #Κουλτουρόσουπα #kulturosupa #ΔιαβάσαμεΚαιΣχολιάζουμε
 

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή