Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΕΤΖΗ. ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ.

628 Views
 Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΕΤΖΗ. ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ. Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΕΤΖΗ. ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ.

Φιλοσοφία και διαλογισμός ή πώς να σώσεις την ψυχή σου στο βιβλίο Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΡΕΤΖΗ. ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ.

Μετά την έκθεση ιδεών και πιστή στην υπόσχεσή μου, το βιβλίο που παρουσιάζω αυτή την εβδομάδα έχει φιλοσοφικό περιεχόμενο. Γενικά, από τη στιγμή που γεννήθηκε η εν λόγω επιστήμη, δόθηκε στον άνθρωπο η τεράστια ευκαιρία να γνωρίσει το περιβάλλον στο οποίο ζει, αφού πρώτα διατυπώσει τα σχετικά με τον κόσμο ερωτήματα. Όσο εξελισσόταν το πνεύμα και ο άνθρωπος ανακάλυπτε σημαντικές πτυχές του κόσμου και της ύπαρξής του, προέκυπταν σιγά σιγά αντίστροφα ερωτήματα, σχετικά με τον εσωτερικό του κόσμο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος άρχισε να βρίσκεται η ψυχή, η φύση της, η σχέση της με το σύμπαν, η σχέση της με τον Θεό, η σχέση όλων αυτών μεταξύ τους. Μετά τον Πυθαγόρα και τον Πλάτωνα, από την αρχή της Ελληνιστικής εποχής κι εξής, με την έλευση και την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού, η ανάγκη για την αναγνώριση της ψυχής έγινε εντονότερη. Φυσικά, όλο το ενδιαφέρον επισφραγίζεται από τρόπους και πρακτικές άσκησης, με σκοπό να θεαθεί το σύμπαν και ο Θεός κι έτσι να επέλθουν η σωτηρία και η ευτυχία.

Η «Αληθινή Φιλοσοφία» πραγματεύεται ακριβώς αυτό. Χωρισμένη σε δύο μέρη, στο πρώτο ο συγγραφέας αναλύει τη «Σωτηριολογική», όπως την αποκαλεί, Σκέψη και στο δεύτερο ασχολείται με την Κοσμογονία. Ειδικά, ασχολείται με τον Πυθαγόρα, τον Πλάτωνα, τον Πλωτίνου, τον Πλήθωνα και τον νεότερο Γκουρτζίεφ. Συγκρίνει το έργο τους και αντιπαραβάλλει τις τακτικές τους, κυρίως σε ζητήματα θρησκείας, θανάτου, σωτηρίας της ψυχής και ένωσής της με το σύμπαν. Πρωταγωνιστούν η συνείδηση και το σώμα, η γνώση του εαυτού μας και του κόσμου και η ένωσή μας με αυτόν. Η πραγματικότητα και τι συμβαίνει όταν οι φαντασιώσεις την υποκαθιστούν. Τονίζεται πως ο χρόνος έχει τη ροή του, ο Θεός έχει τα δικά του δεδομένα και πως είμαστε πολύ μικροί μπροστά στο σύμπαν και στο τετελεσμένο. Οι νόμοι της Φυσικής και η σωτηριολογική φιλοσοφία είναι «οικουμενικοί, που αναφέρονται στο σύνολο της ύπαρξης». Ειδικότερα,  ο συγγραφέας στέκεται στον Πλάτωνα, τον Πυθαγόρα και τον Γκουρτζίεφ. Δίνει την ερμηνεία του σχετικά με τους συμβολικούς αριθμούς και τη μουσική.

Φυσικά, δεν μένει απ’ έξω ο ίδιος ο άνθρωπος, που ο Γκουρτζίεφ τον παρομοιάζει με «οικία, όπου επικρατεί χάος και χρειάζεται να έρθει ένας αφέντης να επιβάλλει την τάξη». Ακόμη, παρουσιάζεται η άποψη για τη σχέση της κοινωνίας και του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Το κακό και οι κοινωνικές συμβάσεις, που τον κρατούν πίσω και δεν τον αφήνουν να αναπτυχθεί. Οι θρησκείες και ο αντίκτυπός τους. Το σώμα και η σύνδεσή του με την ψυχή. Για να γαληνέψει η ψυχή, ένας τρόπος υπάρχει: η άσκηση του διαλογισμού.

Καλούτσικο βιβλίο, από έναν συγγραφέα που έχει ασχοληθεί με τη Φιλοσοφία σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Στα συν του, τα παραθέματα από τα λόγια των φιλοσόφων που χρησιμοποιεί, για να αποδείξει τις θέσεις του. Στα πλην του, το γεγονός ότι όσον αφορά τους φιλοσόφους θέλει λίγο παραπάνω ψάξιμο. Κάποιοι παραβλέφθηκαν, κάποιοι δεν μελετήθηκαν εκτενώς. Επίσης, προσοχή στον διαλογισμό, δεν είναι τόσο περίπλοκος.

Βαθμολογία: 2,5/ 5

Δημήτρης Περετζής, Η Αληθινή Φιλοσοφία, εκδόσεις Τρία Άλφα, 2014.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Μαριάννα Μπουρουτζή
Μαριάννα Μπουρουτζή
''Έχω αποφοιτήσει από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και έχω μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Φιλοσοφίας. Το βιβλίο αποτελεί τη μεγάλη μου αγάπη... Μια άριστη σχέση που διατηρείται για πολλά χρόνια!'' e-mail: mariannabou@yahoo.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1419 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή