Κόδρα Fresh 2015: παράλληλες εκδηλώσεις

392 Views
Κόδρα Fresh 2015: παράλληλες εκδηλώσεις Κόδρα Fresh 2015: παράλληλες εκδηλώσεις

Κόδρα Fresh 2015: παράλληλες εκδηλώσεις

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα '15, φέτος για πρώτη φορά, θα πλαισιώσει την έκθεση του Fresh με ένα workshop και ένα masterclass που θα εστιάσουν στην τέχνη του videodance και στην performance αντίστοιχα, και θα διεξαχθούν την πρώτη εβδομάδα του φεστιβάλ.
 
Επιμέλεια: Ανθή Αργυρίου - Κεντρική Επιμελήτρια / Συντονίστρια Πεδίου Δράσης Κόδρα
Workshop
Reconstructing the Framed Body - Athens Video Dance Project

Ένα 3-ήμερο εντατικό εργαστήριο videodance για εικαστικούς, κινηματογραφιστές και χορευτές με την Χρυσάνθη Μπαδέκα (freelance performer, choreographer & video-designer)

Το videodance από την φύση του είναι μία σύνθετη καλλιτεχνική φόρμα. Ένα υβρίδιο που αναπτύχθηκε και αυτονομήθηκε, προσφέροντας ένα ατέλειωτο πεδίο έρευνας και δημιουργίας στους πειραματιστές που γοητεύονται με το πάντρεμα των τεχνών. Ένα διαμεσικό εκφραστικό εργαλείο που συγχωνεύει αυτοτελή καλλιτεχνικά συμβάντα σε μία ολότητα. Το σώμα, ο χώρος, το φώς, ο ήχος, το χρώμα, το κοστούμι, τα αντικείμενα και τα εκάστοτε εικαστικά περιβάλλοντα ενσωματόνονται σε ένα κινηματογραφικό αποτύπωμα.
Βασικοί στόχοι του εργαστηρίου θα είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με την τέχνη του videodance, η ανάπτυξη ενός κοινού κώδικα μεταξύ των καλλιτεχνών από τα διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία, η βιωματική ανταλλαγή εμπειριών και εργαλείων, ο αυτοσχεδιασμός επάνω στο τρίπτυχο σώμα-χώρος-κάδρο, η στιγμιαία σύνθεση πολύμορφων στοιχείων, η ευέλικτη δημιουργική σκέψη και διάδραση μέσα στην ομάδα και η άμεση παραγωγή καλλιτεχνικού έργου με βασικό άξονα την συνεργατική και οριζόντια αλληλεπίδραση.
Στο τέλος του εργαστηρίου θα φύγουμε όλοι με ένα μικρό, προσωπικό αλλά και ομαδικό κινηματογραφικό αποτύπωμα.
 
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Οι ενδιαφερόμενοι εικαστικοί χρειάζεται να γνωρίζουν οπωσδήποτε μοντάζ (π.χ final cut pro, premiere pro κ.ά) ή/και οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας - διαδραστικό ή μη (π.χ isandora, 3D Max, After Effects). Θα πρέπει να διαθέτουν laptop με εγκατεστημένο το πρόγραμμα στο οποίο επιθυμούν να δουλέψουν, καθώς και κάμερα οποιουδήποτε τύπου (DSLR, camcorder, smartphone).
Οι ενδιαφερόμενοι χορευτές χρειάζεται να είναι έτοιμοι να κινηθούν μπροστά και πίσω από την κάμερα.
Όλοι χρειάζονται άνετα ρούχα για κίνηση.
 

Masterclass

Περιμένοντας το λάθος…
Φωτεινή Καλλέ
Εικαστικός - Υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων τεχνών του ΑΠΘ
 
Στην τέχνη της performance έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί η θετική επίδραση του τυχαίου, συμπτωματικού ή και λάθους στην δράση εν εξέλιξη του καλλιτέχνη. Η πρόσκρουση με τον εαυτό και τον άλλο που προκύπτει αβίαστα λειτουργεί ευεργετικά φέρνοντας στην επιφάνεια αισθήσεις και καταστάσεις ειδάλλως άφατες. Η αναγκαστική ενεργοποίηση της συνείδησης του καλλιτέχνη προκειμένου να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα καταργώντας και ταυτόχρονα αναδομώντας την αρχική του πρόθεση φαίνεται συχνά να αποκαλύπτει μια πιο ειλικρινή πλευρά του έργου. Στο αμιγώς εικαστικό έργο το λάθος δεν φαίνεται αρχικά να είναι εξίσου επιθυμητό καθώς μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά και όχι εποικοδομητικά, επιμηκύνοντας τον χρόνο παραγωγής του έργου προκειμένου η φόρμα να επεξεργαστεί, διορθωθεί και τελικά συνταχθεί ξανά με τα υπόλοιπα εικαστικά στοιχεία.
 
Τι θα συνέβαινε ωστόσο αν το λάθος δεν αποτελούσε εμπόδιο αλλά συνέχεια, όχι το τέλος μιας ιδέας αλλά η αρχή μιας άλλης, όχι μια καταστροφική αλλά μια ανανεωτική συνέπεια; Και πως θα επηρέαζε την μελλοντική εξέλιξη του καλλιτέχνη και του έργου του μια τέτοια αντιμετώπιση απέναντι στη λανθάνουσα συμπεριφορά της χειρονομίας του;
Σε αυτό το masterclass, που απευθύνεται αποκλειστικά στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες του Fresh, θα διερευνηθούν τρόποι επαναξιολόγησης του λάθους και δόμησης νέων ιδεών με αφορμή το τυχαίο. Στόχος μας είναι να περάσουμε από το παθητικό στο ενεργητικό προκαλώντας το λάθος και όχι περιμένοντάς το να συμβεί!

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Σαν ένα παυσίπονο» | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.
«Σαν ένα παυσίπονο» | Νέλη Βυζαντιάδου | Τάχα θέλω να σου πω.
με 0 Σχόλια 1465 Views

Για το Λεωνίδα, όπως και για πολλούς άλλους, η συνεδρία με τον ψυχοθεραπευτή μοιάζει με ένα παυσίπονο. Ο πόνος όμως επανέρχεται. Άραγε πότε τελειώνει; Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου για την Κουλτουρόσουπα.


Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή