Δείξε «ενεργά» την αγάπη σου στους άλλους. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

489 Views
Δείξε «ενεργά» την αγάπη σου στους άλλους. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου. Δείξε «ενεργά» την αγάπη σου στους άλλους. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

 Δείξε «ενεργά» την αγάπη σου στους άλλους. Από τον Οδηγό ΕυΖωή(ι)ας! της Ζωής Οικονόμου.

«Ο υπαρξισμός είναι ανθρωπισμός» Ζαν-Πωλ Σαρτρ
 
Κulturosupakια μου γλυκά, σήμερα με τη βοήθεια του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και του Λεύκιου Ανναίου Σένεκα, θα προσπαθήσουμε να δούμε τι έχει ουσιαστική σημασία στη ζωή μας.
 
Ο Λεύκιος Ανναίος Σενέκα στο έργο του  "Η Ζωή Είναι Μικρή", ισχυρίζεται πως αν μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε τι έχει πραγματική αξία για μας , θα είμαστε ικανοί να αξιοποιήσουμε το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του.
 
«Όσο δηλαδή μικρή κι αν είναι η ζωή, που μάς έχει παραχωρηθεί, φτάνει και περισσεύει για να πετύχουμε έργα σπουδαία. Αρκεί να τη διαχειριζόμαστε σωστά από την αρχή μέχρι το τέλος. Όμως τη στιγμή που τη σπαταλάμε μεταξύ χλιδής και απερισκεψίας, χωρίς να μάς νοιάζει να δημιουργήσουμε κάτι που έχει αξία, είναι επόμενο να διαπιστώνουμε κάποια στιγμή πώς έφυγε χωρίς καν να έχουμε προλάβει να το συνειδητοποιήσουμε».
 
«Το βάσανό μας δεν είναι η μικρή διάρκεια της ζωής μας. Εμείς την κάνουμε να φαίνεται σύντομη με την απληστία μας».
 
«Κι αν τη ζωή σου ξέρεις να την αξιοποιήσεις, διαρκεί πολύ. Όμως δυστυχώς, τον έναν τον πιάνει ανικανοποίητη φιλαργυρία, τον άλλον μια τρελή τάση να φτιάχνει σε όλη τη διάρκειά της άχρηστα πράγματα. Κάποιον άλλον να γεμίζει την κοιλιά του με κρασί κι ένα άλλον να αποβλακώνεται από την απραξία. Αυτός εδώ το έχει βάλει σκοπό να σχολιάζει συνεχώς τα στραβά των άλλων, ο άλλος εκεί, ο έμπορος, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να γυροφέρνει το δόλωμα που λέγεται κέρδος, παραδέρνοντας σε στεριές και θάλασσες σε όλον τον κόσμο. Άλλοι, που τους κατατρέχει το πάθος της δόξας του πολέμαρχου, ζουν συνέχεια με το φόβο για τους κινδύνους που παραμονεύουν τους στρατιώτες τους ή με την αγωνία για την ίδια τους τη ζωή. Υπάρχουν και άνθρωποι, που ψάχνουν να βρούν ανώτερους για να λατρέψουν και ξοδεύουν τη ζωή τους μέσα στην εκούσια δουλοπρέπεια. Άλλοι, που όλη μέρα είτε φροντίζουν την ομορφιά τους είτε ψάχνουν για κάλλη στους άλλους. Άλλοι, έρμαια ενός ανόητου τυχοδιωκτισμού, κι αυτοί είναι οι περισσότεροι, που είναι ανίκανοι να καταπιαστούν με κάτι σταθερό και συνέχεια ασχολούνται με το να κάνουν όλο και καινούργια σχέδια».
 
Τί δίνει όμως πραγματική αξία στη ζωή μας; Που αξίζει να "επενδύουμε" τον πολύτιμο χρόνο μας;
 
Την απάντηση μας την δίνει ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στα ακόλουθα αποσπάσματα, από το έργο του "Αδερφοί Καραμαζώφ"
 
«Η ενεργός αγάπη είναι κάτι πολύ πιο σκληρό και φοβερό από την αγάπη που περιορίζεται στα όνειρα. Η ονειροπόλα αγάπη διψάει για σύντομα κατορθώματα, ζητάει μια γρήγορη ικανοποίηση και το γενικό θαυμασμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις μερικοί φτάνουν πραγματικά να θυσιάσουν και τη ζωή τους ακόμα, αρκεί να μην περιμένουν πολύ, μα να πραγματοποιηθεί γρήγορα τ’ όνειρό τους. Και να’ ναι σα μια θεατρική παράσταση που να τη βλέπουν όλοι και να τη χειροκροτούν. Μα η ενεργός αγάπη χρειάζεται δουλειά κι επίμονη αυτοκυριαρχία και για μερικούς είναι ίσως-ίσως ολόκληρη επιστήμη. Μα σας προλέγω πως ακόμα και τη στιγμή που θα δείτε με φρίκη πως παρ’ όλες σας τις προσπάθειες όχι μονάχα δεν πλησιάσατε τον σκοπό σας, μα αντίθετα ξεφύγατε απ’ αυτόν, εκείνην ακριβώς τη στιγμή, σας το προλέγω, θα ‘χετε φτάσει στο σκοπό ».
 
«Αυτός που λέει ψέματα στον εαυτό του και πιστεύει στο ίδιο του το ψέμα, φτάνει στο σημείο να μη βλέπει καμιά αλήθεια ούτε μέσα του ούτε και στους άλλους. Κι έτσι χάνει κάθε εκτίμηση για τους άλλους και κάθε αυτοεκτίμηση. Μην εκτιμώντας κανέναν, παύει να αγαπάει. Και μην έχοντας την αγάπη, αρχίζει να παρασέρνεται από τα πάθη και την ακολασία για να απασχοληθεί και να διασκεδάσει. Έτσι φτάνει στην απόλυτη κτηνωδία, και όλα αυτά επειδή λέει συνεχώς ψέματα στους άλλους και στον εαυτό του».
Μιλώντας έτσι για την ενεργό αγάπη, καταλαβαίνουμε το πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε με τις πράξεις μας και πόσο αξία έχει το να προσπαθούμε πάντα να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα.
  
Λοιπόν τι λες αναγνωστόπουλο μου; Εσύ θα δείξεις “ενεργά” την αγάπη σου στους άλλους;
  Η δική σου,
 Ζωούλα

Φωτογραφικό υλικό

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή