Shake Your Μπούτι - Μια Μουσική Παιδεία. Γράφει ο Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας.

508 Views
Shake Your Μπούτι - Μια Μουσική Παιδεία. Γράφει ο Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας. Shake Your Μπούτι - Μια Μουσική Παιδεία. Γράφει ο Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας.

Your Μπούτι - Μια Μουσική Παιδεία.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Πρωτόπαππας.

            Θυμάται τον εαυτό του στο χείλος της δεκαετίας του '80 τότε που πρωτοασχολήθηκε με τις νότες. Το μυαλό του δύσκολα μπορεί να επαναφέρει μνήμες μα αυτό μπορεί εύκολα να το φέρει. Είναι η αρχή του και μια τέτοια αρχή δε θα μπορούσε παρά να σκαλιστεί με ένα περίτεχνο παράσημο στο πέτο των αναμνήσεων. Ας ήταν μικρός και ας μετά βίας έφτανε το έδαφος όταν καθόταν σε μια καρέκλα, τον πρώτο και μεγάλο του δάσκαλο δε θα μπορούσε να ξεχάσει εύκολα.

            Είχε σηκωθεί στον πίνακα και όταν του ζητήθηκε να γράψει κάποιες νότες ήταν διστακτικός. Δεν θυμόταν πως αυτά τα κουλούρια στέκουν στις γραμμές και στα κενά, είχε σταματήσει ο εγκέφαλός του... κι όμως τις ήξερε. Ο δάσκαλος τον κάθισε στη θέση του χωρίς πολλά πολλά. Αμ' εγώ να γίνω ρεζίλι, έλεγε μέσα του, δε θα ξαναγίνει αυτό. Και το πάλεψε. Έμαθε όλα τα κουλούρια, όλους τους χρόνους με γεμάτο το κενό τους κι όλα τα σημεία που σωπαίνουν αυτά. Η ευκαιρία του δόθηκε μερικές βδομάδες αργότερα. Το θυμάται σαν τώρα. Ήταν ένας κύκλος  με τρεις βοηθητικές γραμμές από πάνω του. Σήκωσε το χέρι του δειλά και αργά. Κανένα άλλο αφράτο χέρι δεν τολμούσε να πιάσει αυτό το κουλούρι. Η Μι είναι κύριε, είπε και αμέσως τον σήκωσε στον πίνακα. Εκεί λύθηκαν τα μάγια και το χέρι με την κιμωλία χόρευε νότες. Την επόμενη μέρα μετά πήρε το πρώτο του όργανο, μια φλογέρα.

            Η φλογέρα σε ελάχιστο διάστημα έγινε κουαρτίνο, ένα μικρό κλαρινέτο, ενώ μέσα σε ένα χρόνο πέτυχε το στόχο του κρατώντας ένα κλαρινέτο στα χέρια του. Το κουλούρι με το όνομα Μι και με τις τρεις βοηθητικές έμελλε να είναι η πρώτη νότα αυτού του οργάνου όπως και της κιθάρας. Ο δάσκαλος, Ελευθέριος Δαρζέντας του είχε πει ότι με αυτό το κουαρτίνο είχαν αρχίσει πολλοί μεγάλοι μουσικοί και τους αριθμούσε καθώς μπροστά του περνούσαν τα χρόνια και τα στόματα που φυσούσαν αυτό το ατίθασο όργανο. Αυτός  ο φλογερός ηλικιωμένος μαέστρος κοντά στα 70φέυγα τον έβαλε μέσα στη μαγεία της μουσικής χωρίς πολλά πολλά σιγόντα. Το πρώτο τραγούδι ήταν το Yellow Submarine  από τους Beatles. Μα τι τύχη είναι αυτή, αναρωτήθηκε πολλά χρόνια μετά. Ζούσε σε ένα χωριό, κουκκίδα στην Στερεά Ελλάδα που κάποιοι θέλησαν να ανήκει στην Πελοπόννησο και όμως στα 10 του μάθαινε να παίζει Beatles.

            Τα χρόνια κυλούσαν σα σφαίρες και οι πάρτες άλλαζαν ανά περιόδους. Θυμάται τον εαυτό του να αλλάζει κι αυτός σειρές. Να κάθεται δίπλα στα τζένις και να μαθαίνει τι σημαίνει ακομπανιάρω. Να κάθεται δίπλα στο φίλο του στο μπάσο και να διαβάζει κλειδί του φα. Να ρωτάει γι αυτό και να προσπαθεί να καταλάβει τον τρόπο που βοηθούσε τη φιλαρμονική. Θυμάται έπαιζε μαζί του τη μπασογραμμή στο Treat Me Nice. Ήταν ένα γρήγορο ροκ εν ρολ κομμάτι που σε όλους άρεσε το ζωηρό του ρυθμικό βέλασμα. Τα φλάουτα δεν τα πολυσυμπαθούσε παρά στα πολύ ευγενικά κλασικά κομμάτια. Είχαν και όλες αυτές τις υφέσεις που του έκαναν τη ζωή δύσκολη και μεταφερόταν στις τρομπέτες όπου έβλεπε αρκετές ομοιότητες με τις παρτιτούρες του.

            Η ζωή στα κλαρινέτα ήταν μια πολύ όμορφη γι' αυτόν διαδικασία. Σύλλεγε μπρος του τις πάρτες από τα πρώτα, δεύτερα και τρίτα και διάλεγε τα μέρη που θα παίζει. Εδώ μεγάλες νότες κι εκεί το αρπέζ. Εδώ μια τρίτη κάτω και εκεί αντίθετη κίνηση. Και αυτό το Romeo And Juliet (love theme), τι ωραία έδενε με το ρυθμικό μέρος των τυμπάνων. Έξοχα! Ήταν αρκετές οι φορές που ο μαέστρος του είχε πιάσει το όργανο κοιτάζοντας τον μες τα μάτια και του έλεγε, από αυτό το όργανο θα πάρεις λεφτά μια μέρα ρε, και πήρε.

            Για περίπου δέκα χρόνια ο δάσκαλος ήταν εκεί, να τους δίνει απλόχερα μια μουσική παιδεία που σπάνια συναντάς σε χωριά και σε πόλεις. Τους μίλαε για τα κρουαζιερόπλοια που έπαιζε παλιά κιθάρα και μαντολίνο. Για τα ταξίδια του στην Αμερική και την Ευρώπη καθώς και για την αγάπη του για τις καντάδες. Τους διασκεύασε μέχρι και Elvis Presley το Love Me Tender σε μια γρήγορη εκτέλεση. Ανάθεμα κι αν ποτέ κανένας κατάλαβε τι έκανε για όλους εκείνους ο μαέστρος.

            Αργότερα, στα μισά των '90s αυτός άρχισε μαθήματα κλασικής κιθάρας. Ο μαέστρος  επευφημούσε αυτήν του την κίνηση. Παίξανε και λίγο μαζί, το θυμάται. Θυμάται την αρχοντιά και τη δίψα που κύλαε από το γέρικό του στόμα για να ακούσει νότες με συναίσθημα. Θυμάται τη χαρά που κατρακυλούσε από τα μάτια του όταν άκουγε σύσσωμη τη φιλαρμονική να κοάζει. Θυμάται τα βρισίδια και τις τρεις εγχειρήσεις που γέροντας πια έκανε μα και την περηφάνια του όταν η φιλαρμονική περπατούσε με βήμα στους δρόμους παίζοντας εμβατήρια και τραγούδια. Θυμάται πολλά και αν λέει το αντίθετο μην τον πιστεύεις. Μαέστρο το θυμάσαι αυτό; The River Kwai March.

Με δημιούργησες δάσκαλε, σε ευχαριστώ κι ας μην πρόλαβα να στο πω ποτέ.

Στο μεγάλο άνθρωπο και μαέστρο Ελευθέριο Δαρζέντα.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Αναγνώστης – reporter
Αναγνώστης – reporter
Δημιουργήσαμε μια στήλη αναγνωστών και δημοσιεύουμε χωρίς περικοπές οτιδήποτε σε αφορά και θέλεις να το μοιραστείς δημόσια με όλους τους υπόλοιπους αναγνώστες μας Πως; Στέλνεις το κείμενο σου έως 600 λέξεις μαζί με μια φωτογραφία από το θέμα σου, ένα τίτλο και τα στοιχεία σου και θα το δεις δημοσιευμένο στην «Κ» ΑΜΕΣΩΣ. Στο μειλ kulturosupa@yahoo.gr και θέμα «Αναγνώστης – Αρθρογράφος».

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή