Γιατί η φιλία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας;

669 Views
Γιατί η φιλία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας; Γιατί η φιλία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας;

 

Γράφει ο  Γιάννης Ξηντάρας

.
Γιατί η φιλία είναι τόσο απαραίτητη και σημαντική για την ζωή μας; Πως μπορούμε να την ορίσουμε και ποια τα χαρακτηριστικά της;
 
Ως φιλία θα ορίσουμε την σχέση δύο ή περισσότερων ανθρώπων, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας ή ιδεολογικών απόψεων που διέπονται όμως, από μία πλατωνική αγάπη και σεβασμό χωρίς υστεροβουλία και εκμεταλλεύσεις. Η φιλία εξελίσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη του ατόμου. Όσο μεγαλώνουμε τόσο μαθαίνουμε την αξία της φιλίας. Παρόλα αυτά, και τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, μπαίνουν στο νόημα της φιλίας και ας μην καταλαβαίνουν την πραγματική της υπόσταση… «Ο Γιωργάκης είναι ο καλύτερος μου φίλος γιατί παίζουμε πολύ ωραία μαζί» θα μας πει το παιδί μας και ένα μειδίαμα θα «σκάσει» στο στόμα μας από την αθωότητα της αιτιολογίας του.
 
Είναι συχνή η έκφραση πως «Φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε» και πραγματικά αυτό συμβαίνει. Είναι οι άνθρωποι που έχουμε εμείς επιλέξει να είναι δίπλα μας στα εύκολα και στα δύσκολα και δεν μας τους «επέβαλε» το γενεαλογικό μας δέντρο, που συχνά συμβαίνει να είναι άνθρωποι που δεν ταιριάζουμε καθόλου και δεν μοιραζόμαστε αισθήματα κατανόησης και αγάπης. Επιπλέον, η φιλία βρίσκεται πάντα σε μία συνεχή εξέλιξη. Και τι εννοώ με αυτό; Πως δεν έχει να κάνει με το βάζω μία ταυτότητα «είμαι φίλος» και τελείωσε, δεν παλεύω και δεν προσπαθώ άλλο για αυτό αλλά με το χαρακτηριστικό ότι προσπαθώ για το «γίνομαι φίλος», με την έννοια ότι κάθε φορά γίνομαι όλο και περισσότερο φίλος και κάθε φορά έχω να προσφέρω.
 
Θα πρέπει να τονίσουμε πως το να δημιουργηθεί μία φιλία, πόσο μάλλον να διατηρηθεί δεν είναι κάτι εύκολο. Ειδικά στις μέρες μας που οι αξίες της εμπιστοσύνη, της αγάπης και του σεβασμού είναι δυσεύρετα. Στην αληθινή φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός δηλαδή σεβόμαστε τις επιλογές του (ακόμα και αν διαφωνούμε) και είμαστε συμπαραστάτες σε αυτές. Μοιραζόμαστε μαζί του τις χαρές μας και τις λύπες μας. Τον εμπιστευόμαστε και τον αγαπάμε για αυτό που είναι.
 
Τέλος, όπως κάθε μορφή αγάπης, έτσι και η φιλία μπορεί να σβήσει, παρόλο που από τη φύση της έχει την τάση να διαρκεί. Μπορεί κάτι να διαστρεβλωθεί στην πορεία των ετών και να «εξανεμιστεί» η φιλία. Για αυτό προσέξτε τους, νοιαστείτε για αυτούς… κανείς δεν σας εγγυάται ότι θα είναι πάντα δίπλα σας και θα σας δικαιολογούν και θα σας συγχωρούν αν δεν τους φέρεστε σωστά.
 
Προσέξτε τους… γιατί οι αληθινοί φίλοι σπανίζουν πια!
.
Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος στην Αγία Παρασκευή, τ. συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”. 


Φωτογραφικό υλικό

Με ετικέτα: Γιάννης Ξηντάρας

Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
Αισιοδοξία, δονητές και τρύπες... Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος
Αισιοδοξία, δονητές και τρύπες... Ιωάννα Δούνδη | Ντόρος και Ντόπιος
με 0 Σχόλια 1385 Views
Νέα θεραπεία σε δοκιμαστικό στάδιο με πολύ θετικά αποτελέσματα κατά μορφών καρκίνου, το κόκαλο του σκύλου της Σ. Καρύδη, και μια τρύπα σε δρόμο της Θεσσαλονίκης. Γράφει η Ιωάννα Δούνδη για την Κουλτουρόσουπα.

Περισσότερα ...

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή