Σε πόση ώρα «χάνει» τη μεταδοτικότητά του – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

1937 Views
Σε πόση ώρα «χάνει» τη μεταδοτικότητά του – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα. Σε πόση ώρα «χάνει» τη μεταδοτικότητά του – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Σε πόσα λεπτά ο ιός SARS-CoV-2 χάνει την μεταδοτικότητά του;

Στο καίριο αυτό ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου  Bristol με έρευνά τους που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο νέος κορωνοϊός καθίσταται λιγότερο μεταδοτικός μετά από πέντε λεπτά έκθεσης στον αέρα. Η επιστημονική ομάδα ανήρτησε την έρευνα στο MedRxiv, τον ιστότοπο που αναρτά αδημοσίευτες εργασίες σχετικά με τις επιστήμες υγείας, περιγράφοντας αναλυτικά τα τεστ που σχεδίασε, με σκοπό την προσομείωση της συμπεριφοράς του ιού μετά την μετάδοσή του στον αέρα από ένα μολυσμένο άτομο.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η σύσταση και η υποχρέωση να φοράμε μάσκα έχουν σημαδεύσει την καθημερινότητά μας. Ο κύριος σκοπός της χρήσης της είναι η προστασία μας από ένα μολυσμένο άτομο και τα σταγονίδια που εκπνέει. Σε αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός, αφού μεταδοθεί στον αέρα, έχει μόνο πέντε λεπτά μέχρι να αρχίσει να χάνει την ικανότητά του να μολύνει άλλους ανθρώπους. Εάν το εύρημα αποδειχθεί ακριβές, η χρήση μάσκας γίνεται ακόμη πιο σημαντική δεδομένου ότι σταματά τη διασπορά του ιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταδοτικότητα του ιού άρχισε να μειώνεται μέσα σε πέντε λεπτά από την έκθεση στον αέρα, μάλλον λόγω αυξημένης ξηρότητας των σταγονιδίων και της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα.  Διαπίστωσαν ότι μετά από 20 λεπτά, η μεταδοτικότητα του ιού μειώθηκε κατά 90%. Παρατήρησαν επίσης ότι ο πιο υγρός ο αέρας επιβράδυνε την απώλεια της μεταδοτικότητας του ιού, καθώς και ότι η θερμοκρασία δεν είχε καμία επίδραση.

Παραμένουν βέβαια πολλά κενά στην έρευνα. Ακόμη δεν είναι σαφές αν η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ταιριάζει στις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, στη νέα μέθοδο δεν συνυπολογίζονται ο αερισμός, το μέγεθος του δωματίου ή το ιικό φορτίο του μολυσμένου ατόμου. Και τέλος, δεν είναι ακόμα γνωστό ποιο επίπεδο μεταδοτικότητας πρέπει να έχει ο ιός για να μολύνει ανθρώπους.


Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

kulturosupa.gr
kulturosupa.gr

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
«Περσέας και Ανδρομέδα»: Η πιο παραμυθένια ιστορία της μυθολογίας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την Κάρμεν Ρουγγέρη
με 0 Σχόλια 1419 Views
«Περσέας και Ανδρομέδα»:  Η πιο παραμυθένια ιστορία της Μυθολογίας μας ταξιδεύει σ' όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη
Περισσότερα ...

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή