«Δεν θα τα καταφέρω - το παιχνίδι του θύματος». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

3065 Views
«Δεν θα τα καταφέρω - το παιχνίδι του θύματος». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου. «Δεν θα τα καταφέρω - το παιχνίδι του θύματος». Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

 

 

Το σενάριο

___________________

 
Η Βάγια είναι μια γυναίκα που έχει βρει έναν αξιολύπητο τρόπο να στρέφει την προσοχή των άλλων, ακόμη και τη δική μου, πάνω της μέσα από το ρόλο του θύματος. Πιστεύει ότι δεν είναι ικανή για τίποτε και νιώθει αβοήθητη και απεγνωσμένη. Υπάρχουν μάλιστα φορές που ακόμη κι εγώ αναρωτιέμαι αν θα καταφέρει ποτέ να πιστέψει στον εαυτό της και να πατήσει στα πόδια της.
 
- Κάνω κάτι λάθος, είναι βέβαιο αυτό. Λες και χάνω τον έλεγχο της ζωής μου και δεν κάνω τίποτε σωστά, είπε ξεφυσώντας απογοητευμένη με τον εαυτό της.
 
- Γιατί το λες αυτό;
 
- Μα δεν μπορώ να τα καταφέρω αν δεν με βοηθήσει κάποιος. Για παράδειγμα προχθές στη δουλειά. Με κάλεσε ο προιστάμενος στο γραφείο του και μου παραπονέθηκε για ένα λάθος που δεν ήταν μόνο δικό μου. Μαζί με μένα ήταν και η συνάδελφος που μοιραστήκαμε την εργασία που μας είχε αναθέσει και δεν κάναμε όπως έπρεπε. Όση ώρα διαμαρτυρόταν ο προιστάμενος κοίταζε μόνο εμένα, λες και δεν υπήρχε εκείνη ή λες και δεν ήμασταν και οι δύο υπεύθυνες για αυτό το λάθος.
 
- Του το είπες αυτό; Του εξήγησες πως είχατε αναλάβει οι δυο σας αυτό για το οποίο σας μιλούσε;
 
- Του το θύμισε η Χαρούλα, η συνάδελφός μου. Τι να πω; Καταπληκτικό κορίτσι, τίμιο, ευσυνείδητο και πάνω από όλα σύμμαχός μου. Τι σύμμαχος; Προστάτης μου. Έκανε τα πάντα για να πάρει πάνω της το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης αλλά εκείνος ήταν ανένδοτος. Για όλα έφταιγα εγώ.
 
- Και πού καταλήξατε;
 
- Να το κάνουμε από την αρχή αναθέτοντας σε μένα το κύριο μέρος της δουλειάς. Η Χαρούλα βέβαια προσφέρθηκε να με βοηθήσει αλλά δεν την άφησα. Έχει κάνει ήδη πολλά για μένα. Αν δεν την είχα δεν ξέρω πώς θα τα έβγαζα πέρα.
 
Ήταν φανερό πως η Βάγια έβλεπε στο πρόσωπο της Χαρούλας το σωτήρα της και αισθανόταν πολύ τυχερή. Μόνο που όσο πιο πολύ ακουμπούσε πάνω της, τόσο πιο εύκολα αποδυναμωνόταν η ίδια. Όσο πιο πολύ δεχόταν τη φροντίδα και τη βοήθεια της συναδέλφου της, τόσο λιγότερο διεκδικούσε τα δικαιώματά της.
 
- Είσαι σίγουρα πολύ τυχερή που έχεις μια τόσο καλή συνάδελφο όπως είναι κι εκείνη τυχερή που έχει εσένα, είπα ελπίζοντας να τονώσω την αυτοπεποίθησή της.
 
- Δε νομίζω. Από πού κι ως πού να είναι εκείνη τυχερή; Όλο προβλήματα της δημιουργώ. Πού τη βοηθώ; Τι κάνω για αυτήν;
 
- Βάγια, οι άνθρωποι μας βοηθούν πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουν. Άλλωστε πιστεύω πως κανείς δεν προσφέρει κάτι στον άλλον χωρίς να παίρνει κάτι, έστω και συμβολικά, πίσω. Αν λοιπόν η Χαρούλα έχει μπει στο ρόλο του σωτήρα σου, τότε κάτι κερδίζει και παραμένει σε αυτόν.
 
- Το μόνο που κερδίζει είναι περισσότερες έγνοιες από αυτές που ήδη έχει. Ο Αντωνίου, ο προιστάμενος μας, είναι ένας πολύ κακός άνθρωπος. Κακός και δύστροπος. Δεν αναγνωρίζει το θετικό για να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα. Μόλις όμως δει κάτι αρνητικό δεν χάνει ευκαιρία.
 
- Να υποθέσω ότι δεν του έχεις πει ποτέ πόσο σε ενοχλεί η συμπεριφορά του;
 
.
Η ερώτησή μου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και περιττή.
 
- Ποτέ. Φοβάμαι την αντιπαράθεση μαζί του. Φοβάμαι την αντιπαράθεση με κάθε άνθρωπο και πολύ περισσότερο όταν αυτός έχει εξουσία.
 
- Οπότε επιλέγεις να καταπίνεις την αλήθεια σου, να δέχεσαι τις αδικίες και τις προσβολές του και να του επιτρέπεις να σου φέρεται με τρόπο που σίγουρα δεν σου αξίζει.
 
Η Βάγια ήξερε από παιδί να παίζει το ρόλο του θύματος με αποτέλεσμα να μπαίνει ως ενήλικη πλέον σε σχέσεις κουβαλώντας τον και αντιδρώντας μέσα από αυτόν. Είχε περάσει σχεδόν πέντε δεκαετίες πιστεύοντας ότι δεν είναι ικανή να τα καταφέρει χωρίς τη βοήθεια άλλων και εξακολουθούσε να βρίσκει διάφορες δικαιολογίες για να μην πατήσει στα πόδια της και να μη λύσει τα προβλήματα που την απασχολούσαν. Οι συνεδρίες μας ήταν μια ακόμη σανίδα σωτηρίας για την ίδια. Μόνο που δεν ήθελα να είμαι άλλο ο διασώστης της. Είχε έτσι κι αλλιώς τη Χαρούλα, τον έφηβο γιο της και ποιος ξέρει πόσους ακόμη. Σκόπευα να της ξεκαθαρίσω άμεσα πως αν δεν έπαιρνε την ευθύνη του εαυτού της στα χέρια της δεν είχε κανένα νόημα να συνεχίσουμε να μιλάμε για γεγονότα και να ανακυκλώνουμε αδιέξοδες καταστάσεις.
 
.
Το παιχνίδι
Η Βάγια, όπως και πολλοί άλλοι, υιοθετούν στη ζωή τους το ρόλο του θύματος και προχωρούν έτσι παρά τις δυσκολίες που τους προξενεί αυτή τους η επιλογή. Έχουν έντονη ανάγκη να αρέσουν στους άλλους και γι' αυτό αποφεύγουν την έκφραση των αρνητικών συναισθημάτων απέναντί τους. Έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και ακόμη χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Φοβούνται τη μοναξιά με συνέπεια να δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης. Δεν τους είναι εύκολο να βάλουν όρια στους άλλους και δεν είναι ειλικρινείς.
 
Για να είναι κάποιος σε θέση θύματος θα πρέπει να υπάρξει κάποιος άλλος που να αναλάβει το ρόλο του θύτη ή διώκτη σύμφωνα με το Δραματικό Τρίγωνο του dr. Stephan Karpman. Ως διώκτης περιγράφεται ο άνθρωπος που επικρίνει, χειραγωγεί, υποτιμά και παραβιάζει τα όρια του άλλου, δηλαδή αυτού που έχει μπει στη θέση του θύματος. Πρόκειται για έναν επιτήδειο άνθρωπο που απαιτεί πολλά προσφέροντας ελάχιστα και που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε συναισθηματικό εκβιασμό για να πετύχει τον σκοπό του που δεν είναι άλλος από το να έχει τον έλεγχο στη ζωή του θύματος. Το Δραματικό Τρίγωνο ολοκληρώνεται με το ρόλο του σωτήρα, δηλαδή αυτόν που αφοσιώνεται στη φροντίδα και διάσωση του θύματος και που προσφέρεται με ανιδιοτέλεια και γενναιοδωρία νιώθοντας πολύ θετικά απέναντι στο θύμα και εντελώς αρνητικά απέναντι στο διώκτη. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του θύματος και του σωτήρα είναι πολύ στενή καθώς ο σωτήρας απολαμβάνει το ρόλο του και το θύμα νιώθει πως επιτέλους βρήκε έναν άνθρωπο που τον καταλαβαίνει και που μπορεί να του δώσει ασφάλεια. Εξίσου στενή όμως είναι και η σχέση μεταξύ του θύματος και του διώκτη μια που ο τελευταίος βρίσκει πάντα τρόπους για να πείσει το θύμα ότι του είναι απαραίτητος.
 
Το να ζεις τη ζωή σου παραμένοντας σε θέση θύματος είναι παράλογο, άδικο και επικίνδυνο. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να μην είσαι άλλο πια σε αυτή τη θέση;
 
- μην αφήνεις τον έλεγχο της ζωής σου στα χέρια άλλων
- μην κατηγορείς μονίμως τους άλλους για τα δικά σου λάθη
- μην απολογείσαι διαρκώς πιστεύοντας ότι κάνεις κάτι που δεν πρέπει να κάνεις
- μην αναλώνεσαι στο να εντυπωσιάζεις και να αρέσεις σε όλους
- μην επιτρέπεις να παραβιάζουν τα όρια σου
- μην εξαρτιέσαι συναισθηματικά από τους άλλους σε βαθμό που να τα περιμένεις όλα από αυτούς
- μην αποφεύγεις αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις καθώς μέσα από αυτές μπορείς να υποστηρίξεις τον εαυτό σου, τα δικαιώματα και τις ανάγκες σου
- μην υιοθετείς παθητική στάση απέναντι στη ζωή
- μην δίνεις μεγαλύτερες διαστάσεις σε αυτά που σου συμβαίνουν με αποτέλεσμα να καταλήγεις να νιώθεις αδυναμία και ανημπόρια
- μην τα παίρνεις όλα προσωπικά νομίζοντας ότι οι άλλοι είναι άδικοι μόνο μαζί σου                               
 
Μην ξεχνάς πως εσύ και μόνο εσύ έχεις την ευθύνη του εαυτού σου, των αποφάσεων σου, της ζωής σου. Είναι δική σου υπόθεση το αν θα πάρεις τη ζωή στα χέρια σου ή αν θα την αφήσεις στα χέρια άλλων.
 
Υστερόγραφο
Δεν ξέρω πώς σε βρίσκει η ανάγνωση αυτού του άρθρου… δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε αυτούς που νιώθουν θύμα και αναζητούν κάποιον να τους τραβήξει από τη ρουφήχτρα της ζωής τους... δεν ξέρω αν νιώθεις κι εσύ πως όσο κι αν προσπαθήσεις δεν πρόκειται τίποτε να αλλάξει.. δεν ξέρω τέλος αν θέλεις να συνεχίσεις να ζεις έτσι ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις όρους στο παιχνίδι της ζωής σου… η πρόσκλησή μου είναι να κάνεις το πρώτο βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην αλλαγή…
 
 
Τι λες; Παίζουμε λοιπόν; 
.
Κάθε Τρίτη στις σελίδες του Kulturosupa.gr
.
. 
Ακολουθήστε μας στα social media
      

Φωτογραφικό υλικό


Αρθρογραφος

Νέλη Βυζαντιάδου
Νέλη Βυζαντιάδου
Οι σχέσεις μας με τους άλλους μοιάζουν με ένα παιχνίδι που έχει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά… Το παιχνίδι αυτό δεν είναι πάντα ευχάριστο κι ούτε λειτουργεί προς όφελος της σχέσης. Το παιχνίδι πραγματοποιείται τόσο σε συνειδητό επίπεδο όσο και σε ασυνείδητο… Μαζί θα προσπαθούμε κάθε Τρίτη να αναγνωρίζουμε παιχνίδια που παίζουμε στη ζωή μας με την ευχή να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για εμάς... Παίζουμε λοιπόν; ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην πόλη που τόσο αγαπώ, τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα Ψυχολογία στο Φ.Π.Ψ του Α.Π.Θ και πέρασα πολλά ακόμη χρόνια της ζωής μου ως εκπαιδευόμενη στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία. Μετά από μια ενδιαφέρουσα επταετία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αρχισυντάκτρια - παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών αφιερώθηκα στο ελεύθερο επάγγελμα της ψυχοθεραπεύτριας ενηλίκων προσθέτοντας στο βιογραφικό μου τους τίτλους της εκπαιδεύτριας και επόπτριας επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Αργότερα εξειδικεύτηκα στη Συμβουλευτική Ζεύγους και υπέκυψα στον έρωτά μου για τη συγγραφή, έναν έρωτα που δεν πρόδωσα ποτέ στη ζωή μου... Αν με ρωτήσετε ποια ιδιότητα μου αρέσει πιο πολύ από όλες όσες έχω ως τώρα θα σας πω χωρίς δεύτερη σκέψη: οποιαδήποτε από τις παραπάνω αρκεί να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και να μοιράζομαι τις σκέψεις μου μαζί τους. E-MAIL nelibyzantiadou@gmail.com TΗΛ: 6934 509311 - Facebook Neli Byzantiadou, Instagram neli_byzantiadou

Γραψε το σχολιο σου

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Υπογραμμίζονται τα υποχρεωτικά πεδία *

Γραψε το σχολιο σου στο Facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τελευταιες αναρτησεις

Web Radio

ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη θεατρομανία
ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Σινεμανία
ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΝΙΑ

Περισσότερη Μουσικόμανία
ΤΕΧΝΗ - ΒΙΒΛΙΟ

Περισσότερα Τέχνη Βιβλίο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περισσότερη Θεσσαλονίκη


Περισσότερα Της «K» το κάγκελο

Περισσότερη Παράξενη ζωή